Premieră în Afganistan

Premieră în Afganistan

Sunt luptători. Sunt bărbaţi puternici care nu se tem atunci când ies în patrule şi la orice pas se întâlnesc cu pericolul. Pentru ei, pentru militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”, emoţiile, atunci când se află în misiune, nu-şi au locul.

În acele momente, concentrarea este maximă, iar luptătorii ştiu că vigilenţa şi pregătirea intensă le salvează viaţa. Sunt însă clipe când dau frâu liber emoţiilor:  când vorbesc cu cei de acasă sau… când le sunt recunoscute meritele. Şi atunci când misiunea lor ia o altă întorsătură, totul capătă dimensiunea unui eveniment inedit. Zilele trecute, în Baza Aeriană Kandahar s-a înregistrat o premieră: ofiţeri şi subofiţeri români, aparţinând Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”,  Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a lll-a, Echipei de consiliere a Forţelor de Securitate Afgane, precum şi contingentului american Straight Steel ,,Călugăreni” au fost avansaţi la gradul următor.

O ceremonie simplă dar încărcată de emoţie. Emoţie pentru că gradele le-au fost înmânate de comandanţii lor, emoţie pentru că alături le-au fost camarazii de arme, emoţie pentru că înaintarea în grad reprezintă pentru militari un eveniment aparte. Au fost însă şi militari pentru care ziua avansării a avut dublă semnificaţie. Pentru locotenentul Gabriel Marius Saru, primirea gradului de căpitan a avut loc într-o zi specială: ,,Astăzi este o zi foarte importantă pentru mine, fiind şi ziua de naştere a soţiei mele. Îi transmit cu această ocazie la mulţi ani şi multă sănătate”.

Pentru căpitanul Marian Lisman, avansarea în teatrul de operaţii a fost o premieră: „Este pentru prima dată când am ocazia să fiu avansat într-un cadru festiv atât de impresionant. Mă bucur că mi-au putut fi martori cei mai mulţi dintre colegi, dar în egală măsură mă bucur şi pentru faptul că activitatea s-a putut desfăşura în prezenţa partenerilor din Coaliţie”.

Plutonierii-adjutanţi Petrică Raşia şi Romică Stoica nu au numai gradele în comun, ci şi participarea la patru misiuni. Pentru cei doi, „momentul avansării a avut o semnificaţie deosebită, cu foarte multă încărcătură emoţională, cu care doar o dată în viaţă te întâlneşti”.

Printre  cei avansaţi a fost şi maiorul Viorel Constantin, încadrat la Elementul Naţional de Sprijin, rotaţia a lll-a: ”Este o onoare pentru mine să particip la această ceremonie de avansare aici, în teatrul de operaţii Afganistan, alături atât de toate structurile româneşti care sunt dislocate în această bază, cât şi de partenerii americani cu care colaborăm zi de zi”.

În Baza Aeriană Kandahar, pentru militarii avansaţi momentul a fost unic. Un moment pe care nu-l vor uita niciodată.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 41

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 133

Alături de camarazii noștri!
Publicat pe: 15.04.2019
Afişări: 362

Ziua NATO, în Baza Militară Kandahar
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 270

O altfel de misiune
Publicat pe: 05.04.2019
Afişări: 223

Militarii români, la datorie
Publicat pe: 25.03.2019
Afişări: 279

Exerciţiul „Platinum Eagle-19.1”, la final
Publicat pe: 20.03.2019
Afişări: 269

START „Platinum Eagle-19.1”!
Publicat pe: 13.03.2019
Afişări: 299

Citeşte şi:

Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...
Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan a Batalionului de Protecţia Forţei "Brave Hearts"
Publicat pe 18.07.2017
În data de 18 iulie 2017, la sediul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate „Unirea Principatelor” din Focşani a avut loc activitatea de citire a...
În intervalul 4-8 aprilie, la sediul Batalionului 26 Vânători de Munte ,,AVRAM IANCU” din garnizoana Brad s-a desfăşurat convocarea periodică de...

Comentarii