Nu de puţine ori, după o zi de instrucţie, la sosirea din poligon întrebarea de pe buzele militarilor istoviţi şi lihniţi de foame este una firească: "...oare ce este azi la masă?" şi, firesc, se aşteaptă la un răspuns pozitiv: "...mergeţi la masă, mâncarea e foarte bună!"..

Pentru ca lucrurile să stea aşa trebuie ca personalul din compartimentul logistic, cu sarcini în acest sens, să îşi îndeplinească atribuţiile ca la "cartea de bucate" sau poate chiar mai mult decât atât. În teatrele de operaţii militarii români au proprii bucătari, iar reţetele sunt, în primul rând, cu specific românesc. Când vine vorba de activităţile de instruire în comun, antrenamente şi exerciţii de pregătire în cooperare cu alte ţări membre NATO sau partenere, mâncarea trebuie să satisfacă o cât mai mare varietate de gusturi.

Din acest motiv, misiunea echipelor logistice de a sprijini subunităţile care îşi desfăşoară activitatea în bazele de instrucţie, prin responsabilităţi de asigurare a alimentelor, nu este tocmai uşoară. Locul unde logisticienii îşi "joacă" rolul este în spatele scenei, în culise, acolo unde nu ieşi în evidenţă decât atunci când apar disfuncţii; în rest, totul face parte din starea de normalitate.

"Neamţul" Pupăzan face hrănirea la Hohenfels

La exerciţiile organizate de forţele terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR) ce se desfăşoară în facilităţile de instruire din Hohenfels, pentru ca totul să meargă bine din punct de vedere al hrănirii militarilor, echipa condusă de Dan Ovidiu Pupăzan  relaţionează atât cu partenerii americani cât şi cu contractorii civili, iar întocmirea solicitărilor, realizarea recepţiei şi transportului materialelor, echipamentelor şi alimentelor sunt doar câteva dintre sarcinile acestora.

Trebuie să recunoaştem că numele său cu rezonanţă puternic românească a fost primul lucru ce ne-a îndemnat să îl căutăm pentru a sta de vorbă, dar încercarea de a purta un dialog cu acesta a eşuat la început, şi nu din reavoinţă, ci pentru că era tot timpul pe fugă, rezolvând fel şi fel de probleme, iar pentru a-i  "smulge" două-trei vorbe, a fost nevoie de multă răbdare din partea echipei media.

Aşa cum bănuiam, Dan Ovidiu Pupăzan s-a născut în România, dar este în Germania de 25 de ani, iar de 8 ani lucrează "pentru militarii din NATO". În prezent, coordonează "tot ceea ce ţine de verificarea şi împărţirea alimentelor şi materialelor pentru toate bucătăriile unde militarii servesc masa. Fluctuaţiile permanente ale numărului mare de militari pot crea, din când în când, anumite probleme în privinţa aprovizionării. În rest, din punctul nostru de vedere totul este destul de uşor" – ne-a spus, cu zâmbetul pe buze, Dan Ovidiu Pupăzan.

Feluri de mâncare cu care să mulţumească, în egală măsură, pe toată lumea

Un alt subiect de interes pentru noi a fost posibilitatea preparării mesei cu un anumit specific, în funcţie de naţionalitatea militarilor participanţi la exerciţiile multinaţionale din Hohenfels. Este cunoscut faptul că partenerii de coaliţie nu prea au în meniu supe, iar la noi supa şi ciorba sunt nelipsite. În plus, mai era un aspect deloc de neglijat: se apropia sărbătoarea Sfintelor Paşti şi noi doream să putem sărbători aşa cum o cere tradiţia românească.

"Este foarte dificil să mulţumim toate naţiunile – ne-a răspuns  Dan Ovidiu Pupăzan, spre dazamăgirea noastră – deoarece alimentele se aduc direct din Statele Unite, iar meniurile sunt date tot de partenerul american. Putem totuşi să comandăm şi anumite alimente specifice continentului nostru. Având multe naţiuni la masă, este dificil să-i mulţumeşti pe toţi. Aceasta este misiunea mea şi a colegilor mei din bucătărie: să-i mulţumim în egală măsură pe români, lituanieni, letoni, germani, polonezi, austrieci, albanezi, armeni, belgieni, bosniaci, suedezi, englezi şi turci."

"Când asigurăm mâncarea în alte baze militare – continuă Dan Ovidiu Pupăzan – cum ar fi în Polonia sau Lituania, putem să diversificăm meniul, deoarece cumpărăm noi alimentele pe care le gătim. Atunci putem să gătim specificul oricărei bucătării... atunci se poate orice. Am primit contracte în toată lumea. Am ajuns chiar şi în Mauritania, iar în viitorul apropiat vom avea contracte pentru Anglia şi Danemarca."

Dar cum românii aflaţi departe de casă se ajută în astfel de situaţii, Dan Ovidiu Pupăzan a găsit  formula prin care cei 150 de militari din Batalionul 32 Infanterie "Mircea" şi Divizia 2 Infanterie să poată sărbători Sfintele Paşti, la peste 1500 kilometri depărtare de casă şi de familiile lor, în Hohenfels, Germania, în stil ortodox, aşa cum se cuvine. Mâncarea a fost una specială şi nu au lipsit tradiţionalele ouă roşii şi cozonac.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 276

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 338

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 299

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 262

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 314

Alături de camarazii noștri!
Publicat pe: 15.04.2019
Afişări: 499

Ziua NATO, în Baza Militară Kandahar
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 433

O altfel de misiune
Publicat pe: 05.04.2019
Afişări: 312

Militarii români, la datorie
Publicat pe: 25.03.2019
Afişări: 376

Citeşte şi:

În ultimele zile ale lui Prier, "Scorpionii Galbeni" au parcurs şi cea din urmă etapă – apărarea, din faza "Force on Force" a exerciţiului "Saber...

Comentarii