Lecţii de patriotism

Dragana Mihalaiche, împreună cu locotenent-colonelul Radu Sichim, redactorul-şef al redacţiei "Uniţi sub tricolor" în cabina de înregistrare a postului Radio Timişoara

La ceremonia organizată cu ocazia plecării în teatrul de operaţii a Batalionului 1 Manevră "Golden Lions" din Arad mi-a fost dat să văd ceva inedit: reprezentanta organizaţiei neguvernamentale FACIAS, d-na Oana Florea, a venit cu un dar din partea unui grup de copii dintr-o grădiniţă bucureşteană, pentru militarii bănăţeni care urmau să plece în teatrul de operaţii.

REDACTOR-ŞEF, COLONEL DRAGOŞ ANGHELACHE
Redactor-şef, colonel Dragoş Anghelache

Ineditul dar consta într-un tricolor pe care cei mici desenaseră, într-un colţ, o casă, în dreptul căreia scriseseră "România", iar la mijloc, schematic desenaseră o faţă zâmbitoare, sub care era scris: "Vă iubim, băieţii noştri!". Tricolorul venise însoţit şi de un set de planşe în acuarelă, realizate de copii, un dar de suflet "din partea celor mai mici cetăţeni ai ţării, pentru cei mai curajoşi cetăţeni ai ei", după cum ne-a declarat d-na Oana Florea.

Sunt de mulţi ani în presa militară, am participat, prin natura meseriei, la multe astfel de ceremonii, însă a fost pentru prima dată când militarilor noştri li s-a adus un dar de suflet atât de curat.

Aceasta a fost prima lecţie de patriotism.

Într-o corespondenţă din Afganistan, căpitanul Adrian Jianu relata faptul că militarii noştri primiseră scrisori din partea unor copii dintr-o şcoală primară din Statele Unite ("Daruri de la copii, daruri de la Dumnezeu", p.77). Printre destinatari s-a aflat şi maiorul Florentin Lazăr. Scrisoarea primită de el venea de la Menneh, unul dintre copiii americani. Maiorul Lazăr a luat lucrurile în serios şi i-a răspuns acelui copil.

Pentru că în materialele trimise redacţiei noastre apărea şi scrisoarea lui Menneh, am privit-o cu mai multă atenţie. Concluzia a fost simplă: scrisoarea făcea parte dintr-o campanie organizată în diferite şcoli elementare americane. Copiilor li se distribuiseră nişte imprimate care începeau cu "Dragă eroule", după care urma un spaţiu liber, liniat, în care se putea scrie. În acest fel, cetăţenii americani sunt învăţaţi încă de mici că soldaţii lor sunt eroi, chiar dacă nu au căzut la datorie, chiar dacă nu s-au întors acasă răniţi sau mutilaţi. Sunt eroi pentru că merg la luptă, pentru a apăra interesele Statelor Unite ale Americii.

Aceasta a fost a doua lecţie de patriotism.

La vremea respectivă, iniţiativa copiilor americani şi scrisoarea de la Menneh mi-a lăsat şi un gust amar, lucru împărtăşit şi unui om pentru care am un respect deosebit. Am făcut comparaţie cu ceea ce se întâmpla la noi. Nu am pretenţia să se distribuie astfel de formulare prin şcoli, fiindcă sigur s-ar găsi destule cozi de topor care să militeze pentru libertatea gândirii şi pentru a lăsa mintea copiilor curată (era să scriu "netedă"). Însă, până anul trecut, când Oana Florea (directorul executiv al FACIAS) a participat la ceremonia de plecare în teatru a militarilor arădeni şi le-a adus acel minunat dar din partea acelor copii de la grădiniţă, mi-am dat seama cât de importante sunt asemenea gesturi pentru ai noştri.

Surpriza (plăcută) a venit la puţin timp de la publicarea articolului primit din Afganistan. Locotenent-colonelul Radu Sichim, redactorul-şef al emisiunii "Uniţi sub tricolor" difuzată de postul "Radio Timişoara", ne-a sunat la redacţie ca să ne povestească despre iniţiativa elevilor din Liceul Teoretic "Grigore Moisil" de a trimite scrisori militarilor timişoreni aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan. Iniţiativă care aparţine profesoarei Liliana Porojan ("Scrisoare către un soldat", p.79), iar mai multe amănunte se pot găsi în website-ul revistei ori în pagina noastră din reţeaua de socializare Facebook.

Aceasta a fost a treia lecţie de patriotism.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Ceremonie românească în Kandahar
Publicat pe: 21.08.2017
Afişări: 91
QRF se deplasează la locul de intervenţie
QRF, EXTREMĂ URGENŢĂ!
Publicat pe: 17.08.2017
Afişări: 657
Echipa tehnică a ENS şi BIPF Lupii Negri
Maeştrii MRAP-urilor
Publicat pe: 17.08.2017
Afişări: 835

Undeva... în Kandahar, Afganistan
Publicat pe: 09.08.2017
Afişări: 451
Căpitan Ionel Croitoru - Afganistan
Puntea invizibilă a dorului de casă
Publicat pe: 02.08.2017
Afişări: 192
Camarazii din Kandahar
Camarazii din Kandahar
Publicat pe: 26.07.2017
Afişări: 956
Exerciţiul „Tobruq Legacy 2017” (TL-17)
Exerciţiul „Tobruq Legacy 2017” (TL-17)
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 417

„Brave Warrior-17”. Punct final
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 208
Brigada 8 LAROM, la „Saber Guardian-17”
Brigada 8 LAROM, la „Saber Guardian-17”
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 1,557
Comandorul Toma Dorel Truşcă participă la TOA_Elementul Naţional de Sprijin
Reprezentantul militar naţional, la sfârşit de misiune
Publicat pe: 19.07.2017
Afişări: 389
Argedava Saber -17 - Exerciţu tactic întrunit pentru forţarea unui curs de apă prezentat  în cadrul  Zilei Distinşilor Vizitatori
"Argedava Saber-17" - Ziua Distinşilor Vizitatori
Publicat pe: 19.07.2017
Afişări: 213

Citeşte şi:

Comentarii