Scriam, în pagina oficială pe care publicaţia noastră o deţine în reţeaua de socializare Facebook, că dacă "Revista forţelor terestre" apare în formatul cu care v-aţi obişnuit (atât versiunea tipărită, cât şi cea pentru internet) acest lucru se datorează, în exclusivitate, generalului (rtr) Sorin Ioan.

REDACTOR-ŞEF, COLONEL DRAGOŞ ANGHELACHE
Redactor-şef, colonel Dragoş Anghelache

De aceea, voi încerca să punctez în rândurile de mai jos câteva repere care au transformat publicaţia noastră dintr-o revistă de teorie militară într-o publicaţie de tip magazin, cu un impact semnificativ (cel puţin în varianta web) asupra publicului, dar şi acele momente care au marcat, într-un fel sau altul, redacţia şi pe semnatarul acestor rânduri.

August 2005. Eram redactor la publicaţia "Curierul armatei", mă aflam în concediu de odihnă când am primit un telefon de la şeful meu pentru a-mi "vinde un pont": să-mi încerc şansa la conducerea redacţiei "Revistei forţelor terestre". Iniţial, cunoscând profilul publicaţiei (teorie militară, la acea vreme), propunerea nu mi s-a părut foarte atractivă, însă mi-am zis: "De ce nu ?".

Noiembrie 2005. Primul contact cu redacţia, din noua postură, şi prima întâlnire cu şeful SMFT. Îl cunoşteam (nu aveai cum să nu cunoşti o personalitate atât de marcantă), însă era pentru prima dată când aveam ocazia unei discuţii faţă în faţă. M-a surprins eleganţa cu care s-a ridicat, a ocolit biroul, s-a apropiat de mine şi mi-a întins mâna. Nu m-am aşteptat la un asemenea gest. Timp de aproape o jumătate de oră mi-a expus exact ce se aşteaptă de la mine şi m-a întrebat, la sfârşit, dacă pot face faţă. Dacă puteam?! Eram de-a dreptul încântat! Puteam pune în practică tot ce acumulasem în patru ani de facultate. În plus, cunoşteam oamenii care formau echipa din redacţie şi ştiam că mă pot baza pe experienţa lor. Nu a fost necesar decât "să schimb câteva setări".

Mai 2006. Cam pe atunci s-a produs inevitabilul: am comis o gafă. Destul de mare. Tensiune în anticameră, nod în gât... şi transpiraţii. Mă aşteptam la o rezolvare a situaţiei cu... decibeli. Cu mulţi decibeli. Spre surprinderea mea, nu a fost aşa. A trebuit să răspund unei serii de întrebări care, invariabil, începeau cu "De ce?", apoi calm, cu precizie artileristică, mi-a explicat unde greşisem. A fost o lecţie... din toate punctele de vedere.

Octombrie 2006. MILFEST – a doua ieşire în spaţiul public a redacţiei. Se întâmpla în Piaţa "George Enescu" din faţa Ateneului. Scenă cu muzică, platou cu dresaj de cai, corturi cu echipamente şi armament, materiale de promovare a carierei militare. La cortul Forţelor Terestre era coadă: toţi voiau să se fotografieze cu poliţiştii militari echipaţi "Star Trek" (expresia aparţine unui puşti de vreo zece ani), iar cele 100 de exemplare ale revistei s-au epuizat în 30 de minute. Am suplimentat cu exemplare mai vechi (retururi) care au fost aduse din cazarmă. "Revista Forţelor Terestre" umpluse piaţa. Câteva zile mai târziu, la adunarea personalului, printre aprecierile şefului SMFT a fost nominalizată şi redacţia. Pentru noi, a fost un motiv de mândrie. Cred că atunci ne-am obţinut "certificatul de maturitate".

Noiembrie 2006. Schimbare de comandă la Statul Major al Forţelor Terestre. Din nou m-a surprins un gest al generalului Sorin Ioan care, la plecare, a oferit câte o monedă de dimensiunile unei medalii mai multor persoane cu care a colaborat. Printre acele persoane m-am numărat şi eu. Moneda aceea o mai am şi acum. Mi-ar fi plăcut s-o pot folosi conform tradiţiei...

Martie 2013. Primul interviu cu generalul Sorin Ioan, după revenirea la comanda Forţelor Terestre. Intru în încăpere împreună cu căpitanul Daniel Nistor, de la Relaţii publice, şi ne aşezăm pe fotoliile din faţa biroului. "Ar trebui să fiu la spital, dar am venit pentru că mai sunt probleme de rezolvat." Interviul, având subiect Ziua Forţelor Terestre, a decurs rapid, cu răspunsuri scurte, la obiect. Căpitanul Nistor a raportat că mai sunt câteva solicitări pentru interviuri, însă acestea au fost refuzate. Am apreciat că singura publicaţie care a obţinut interviul a fost revista noastră. Atunci credeam că generalul Sorin Ioan are o problemă de sănătate pasageră, nu ştiam exact care este suferinţa sa... Din păcate, n-am apreciat acel interviu aşa cum ar fi trebuit, fără mândria exclusivităţii.

Etichete: 
Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


„ŢINTĂ PRINSĂ!"
Publicat pe: 18.10.2017
Afişări: 222

Viaţa nu este mereu precum fotografiile
Publicat pe: 06.10.2017
Afişări: 281

Competiţia celor mai buni - 10 ani de existenţă
Publicat pe: 18.09.2017
Afişări: 1,430
“Agile Spirit-17” se apropie de sfârşit!
“Agile Spirit-17” se apropie de sfârşit!
Publicat pe: 12.09.2017
Afişări: 245

Ceremonia de predare a autorităţii la TAAC
Publicat pe: 07.09.2017
Afişări: 335
Batalionui 911 Infanterie "Capidava"/Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti" participă la exerciţiul multinaţional  „Agile Spirit -17”, în Georgia.
„Agile Spirit-17”
Publicat pe: 05.09.2017
Afişări: 278

Citeşte şi:

Adevărul Holding, Divizia web/ Sursa: http://bit.ly/2beHKOu
Publicat pe 15.04.2015
Că ne place sau nu, internetul face parte din "cotidianul personal" al fiecăruia şi a devenit o unealtă de care ne folosim zilnic, în diferite...
Campionatul Militar de Schi, proba de biatlon
Publicat pe 15.07.2015
Din anul 2007, publicaţia noastră este prezentă la aproape toate competiţiile sportive organizate de Statul Major al Forţelor Terestre sau la care...
Traversarea unui curs de apă, folosind barca pneumatică, pe timpul exerciţiului româno-american "Red Dragon 2015"
Publicat pe 15.10.2015
Se poate spune că, din punct de vedere al instrucţiei militarilor din forţele terestre, hotărârea structurilor cu putere de decizie de a tripla...
"HISTRIA 15" - activităţi practice de instruire în poligonul Babadag
Publicat pe 15.04.2016
Anul care a trecut aproape că ne-a surprins prin multitudinea şi complexitatea exerciţiilor desfăşurate în poligoanele din ţară sau din alte state,...

Comentarii