Militarii Batalionului 2 Infanterie s-au întors acasă

 

Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" a organizat ceremonia de revenire din teatrul de operaţii Afganistan vineri, 9 septembrie, în cazarma unităţii.

După aproape şapte luni de misiune, militarii bucureşteni care au încadrat Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei au revenit în ţară şi, pe platoul central al cazărmii, au raportat ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc: "Misiune îndeplinită!" şi "În urma Apelului solemn nu au fost absenţi nemotivaţi". La ceremonie au participat, alături de ministrul apărării naţionale, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi şef al Componentei Operaţionale Terestre, general-maior Ion Ungureanu, şefi ai stucturilor centrale din Statul Major General, precum şi cadre militare în rezervă sau în retragere care, în cariera militară, au lucrat şi în Batalionul 2 Infanterie.

Batalionul 2 Infanterie, la 20 de ani de la revenirea din prima misiune externă

Misiunea pe care au încheiat-o în Afganistan se adaugă unui şir lung de misiuni pe care unitatea le-a îndeplinit cu succes, Batalionul 2 Infanterie fiind prima unitate care a executat o misiune în afara teritoriului naţional. Aceasta a fost misiunea UNAVEM III, pe care militarii bucureşteni au executat-o în Angola, în perioada 1995-1996. Astfel, anul acesta se împlinesc 20 de ani de când militarii Batalionului 2 Infanterie se întorc dintr-o misiune executată în afara teritoriului naţional (prima, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial) şi 10 ani de la prima misiune executată în Afganistan.

Locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, comandantul batalionului, le-a mulţumit ministrului apărării naţionale şi şefului Statului Major General pentru vizita pe care au făcut-o militarilor bucureşteni în teatrul de operaţii de Sfintele Paşti, "un gest care a făcut ca moralul militarilor batalionului să fie foarte ridicat, iar partenerii de Coaliţie să aprecieze grija cu care liderii României se îndreaptă către ostaşii ţării".

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a amintit că Batalionul 2 Infanterie este prima unitate la care a fost prezent când a plecat în teatrul de operaţii şi, de asemenea, ceremonia de astăzi este prima la care asistă atunci când militarii români revin din misiune. I-a felicitat pe militarii bucureşteni pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile, a reamintit celor prezenţi starea de insecuritate şi impredictibilitate a zonei vecine ţării noastre şi i-a îndemnat pe militarii bucureşteni ca, după binemeritata perioadă de recuperare, să reia procesul de instrucţie cu aceeaşi determinare pe care au avut-o şi până acum: "Nu veţi fi surprinşi că veţi avea destul de multe de făcut şi aici. Vom avea acelaşi ritm intensificat, cu exerciţii complexe, va trebui să implementăm deciziile importante adoptate de NATO la Summitul de la Varşovia, avem de valorizat sprijinul aliat pentru creşterea securităţii în partea noastră, de sud, a flancului estic. [...] În praful, căldura şi asprimea din Afganistan aţi făcut, stimaţi militari, lucruri extraordinare pentru oamenii de-acolo, pentru acea ţară şi pentru întreaga regiune de care aparţine, pentru alianţele importante pentru noi, dar mai ales pentru ca noi, în România, să avem un grad ridicat de siguranţă".

Şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, face parte dintre comandanţii de batalioane care au îndeplinit multe misiuni externe cu unităţile pe care le-au comandat. Întrebat de reporteri ce simte atunci când i se raportează: "Misiune îndeplinită în efectiv complet!", a răspuns: "Fiecare dintre noi, cei care am participat la astfel de activităţi, ne gândim la momentele dificile pe care structurile le-au întâlnit pe timpul executării misiunilor. De asemenea, gândurile se duc spre partea aceea de voinţă şi de emulaţie pe care le-am simţit de fiecare dată atunci când pregăteam asemenea misiuni. Dar sentimentul cel mai frumos este atunci când priveşti chipurile militarilor şi-i vezi pe toţi în formaţie, liniştiţi pentru că au venit acasă şi, de asemenea, gândul către comandant, pe care doresc să-l felicit pentru modul în care a ştiut să-şi practice rolul de lider".

Distincţii pentru militarii reveniţi din Afganistan

Militarii bucureşteni, care s-au evidenţiat pe timpul îndeplinirii misiunii din Afganistan, au primit embleme şi distincţii militare. Comandantul Batalionului 2 Infanterie, locotenent-colonel Ovidiu Lungu, căpitanul Felix Băduţ, plutonierul-adjutant principal Marius Huşi şi plutonierul-adjutant Dragoş Stan au fost distinşi, de către ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, cu Emblema de Merit "În slujba păcii" clasa a II-a, iar Emblema de Onoare a Statului Major General a fost conferită locotenent-colonelului Cezar Cucuoş. Emblema de Merit "În slujba păcii" clasa a III-a a fost conferită, de către şeful Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă, următorilor militari: căpitan Săndel Ştefan, maistru militar clasa I Iulian Cadulencu, plutonier Adrian Niţă Ştefănescu, plutonier-adjutant principal Marcel Bîrsă, plutonier-adjutant principal Ion Constantin, plutonier-adjutant Cornel Lemnaru, plutonier-adjutant Ionel Neagoe, plutonier-adjutant Ionel Petcu, plutonier-adjutant Petre Raşia, plutonier-adjutant Adrian Baraitaru, plutonier-major Gabriel Petrişor, plutonier-major Marius Iatan, plutonier-major Felix Stănimir, plutonier Marius Movilă, plutonier Mihai Puşcaşu, caporal clasa a III-a Daniel Apostol, caporal clasa a III-a Cristian Tanasă, caporal clasa a III-a Ionel Bîna, caporal clasa a III-a Mădălin Niculae şi caporal clasa a III-a Ştefan Raicu.

Locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi comandant al Componentei Operaţionale Terestre, general-maior Ion Ungureanu, a conferit Emblema de Onoare a Forţelor Terestre următorilor militari: locotenent-colonel Florin Sîrbu, maior Eduard Danilov, maior Bogdan Năstase, căpitan Ovidiu Popescu şi căpitan Cătălin Ştefănescu.

În loc de epilog, la final de misiune

Din păcate, alte articole pe această temă – a misiunii militarilor bucureşteni în teatrul de operaţii din Afganistan – nu prea sunt. Spre deosebire de predecesori, doamna locotenent-colonel Mădălina Ilinca şi domnul maistru militar clasa I Iulian Cadulencu au ales să ne evite cu graţie, aşa că singurele informaţii pe care le puteţi citi în revista noastră sunt cuprinse în cele 9 (nouă) articole primite în primele două luni de misiune. Şi acelea au fost trimise cu foarte mare grijă, la o săptămână de la eveniment, ca nu cumva, din greşeală, să fie publicate în website-ul nostru înaintea... altora.  "Restul e tăcere", cum ar zice Nae Caranfil.

Cu toată această atitudine, de cowboy supărat pe sat, militarii din Batalionul 2 Infanterie îşi vor găsi loc în paginile publicaţiei noastre, tipărite sau virtuale, de câte ori vom putea să fim prezenţi acolo unde ei îşi desfăşoară activităţile. Ar fi lipsit de profesionalism (din partea noastră) să procedăm altfel.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Tabăra de iarnă la munte a cercetaşilor Batalionului 313 Cercetare în Adâncime "Burebista"
Work hard or go home !
Publicat pe: 13.02.2017
Afişări: 152
Exerciţiul tactic cu trageri de luptă “Cindrel”, cu participarea sublocotenenţilor de la Cursul de bază artilerie şi rachete al Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană  “Ioan Vodă”
Misiune îndeplinită pentru artileriştii de la Sibiu
Publicat pe: 10.02.2017
Afişări: 158
Seniorul Reprezentativ al României, comandorul Doinel Gorgan, predă Drapelul şi responsabilităţile funcţiei noului Senior Reprezentativ al României, comandorul Toma Dorel Truşcă
Transfer de autoritate în teatrul de operaţii Afganistan
Publicat pe: 03.02.2017
Afişări: 194
Comandantul Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi”, locotenent-colonel Liviu Necula, împreună cu militarii Plutonului 1 „Eagle”, comandaţi de sublocotenent Alexandru Călin, purtând discuţii cu liderii din districtul Daman
Misiune de tip SHURA
Publicat pe: 20.01.2017
Afişări: 626
"Lupii Negri" se pregătesc cu profesionalism la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica"
Exerciţiul de Repetare a Misiunii, în linie dreaptă
Publicat pe: 20.01.2017
Afişări: 215
Analiza ordinii şi disciplinei 
în Garnizoana Buzău
Analiza ordinii şi disciplinei în garnizoana Buzău
Publicat pe: 18.01.2017
Afişări: 399
Festivitatea de deschidere a anului de instrucţie 2017 la sediul Statului Major al Forţelor Terestre
Start pentru noul an de instrucţie în forţele terestre
Publicat pe: 09.01.2017
Afişări: 252

Citeşte şi:

Ceremonia de transfer a autorităţii între Batalionul 811 Infanterie "Dej" şi Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni"
Publicat pe 29.02.2016
În aceste zile, militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" din Dej şi-au încheiat activitatea desfăşurată timp de...
În Afganistan, peisajul te convinge cu greu că este primăvară. Obişnuiţi din ţară cu multitudinea de culori, aici, cât vezi cu ochii întâlneşti nisip...
Vizita locotenent-colonelului Neil Snyder, care va prelua comanda comandamentului de protecţie a forţei din Baza aeriană Kandahar
Publicat pe 13.03.2016
Săptămână plină în teatrul de operaţii Afganistan, unde au avut loc transferurile de autoritate la Grupul Român de Operaţii Speciale şi la Elementul...
Bucurii mărunte
Publicat pe 23.03.2016
Pentru cineva care păşeşte pentru prima dată în Afganistan, senzaţia este unică: o altă lume, desprinsă parcă de pe alt tărâm. Nisip cât vezi cu...

Comentarii