"Îngerii" dobrogeni

În drum spre satul unde "Rechinii Albi" urmează să execute o misiune CIMIC
Locotenent-colonel Mirela GHEORGHE
Publicat pe 16.09.2016

 

Teatrul de operaţii Afganistan. Locul în care militarii Forţelor Terestre Române participă la misiunea NATO "Resolute Support", sprijinind Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane.

Dislocaţi de mai bine de o lună în baza militară Kandahar, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" execută misiunile ordonate, asigurând zi şi noapte libertatea de mişcare a forţelor Coaliţiei şi a civililor în aria de responsabilitate.

În teatrul de operaţii Afganistan, militarii dobrogeni execută mai multe tipuri de misiuni, fiecare având provocările ei. Misiunea principală constă în asigurarea securităţii bazei militare Kandahar prin angajarea liderilor locali, executarea de misiuni în parteneriat cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane, în vederea securizării căilor de comunicaţii din aria de responsabilitate. Un tip aparte de misiune îl execută militarii Companiei a 4-a "Spider". Aceştia securizează accesul în baza militară Kandahar, pentru interzicerea  accesului persoanelor şi vehiculelor neautorizate.

Dintre toate acestea, misiunile Companiei a 3-a "Viper" au un specific aparte. O parte dintre militarii companiei execută misiuni de tip "Guardian Angels". Aceştia veghează la siguranţa apropiată a membrilor echipelor SFAAT (Echipele de Instruire şi Consiliere a Forţelor de Securitate Afgane), responsabile de consilierea şi instruirea Forţelor Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane, unul dintre obiectivele principale ale misiunii "Resolute Support". "Acest tip de misiune este specific trupelor de elită, fiind diferit de celelalte misiuni executate de militarii români din forţele terestre" - ne împărtăşeşte comandantul Companiei "Viper", maiorul Benone Bodoc.

"Guardian Angels" ("Îngerii Păzitori" – n.red.) sunt militari antrenaţi să execute misiuni de protecţie a unor persoane importante aflate în contact cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane. Sunt militari cu experienţă, pentru care viaţa celor pe care îi apără devine mai importantă decât a lor. Aceştia trebuie să recunoască rapid indicii de demascare a posibilelor acţiuni ostile şi să reacţioneze prompt pentru protejarea persoanelor pe care le însoţesc.

Comandantul Plutonului "Guardian Angels", sublocotenentul Ştefănel Calfa, este cel care are grijă ca acest tip de misiuni să se execute în siguranţă. "Militarii se pregătesc zilnic şi depun efort continuu pentru a-şi menţine deprinderile la standarde ridicate, pentru ca, în orice moment, să fie în măsură să angajeze un eventual inamic, chiar şi de la distanţe foarte mici" - ne precizează acesta. "Îngerii Păzitori" execută mai multe tipuri de antrenamente, menite să le testeze vigilenţa. Scopul acestora este de a îmbunătăţi capacitatea de reacţie a militarilor prin diminuarea timpului de răspuns la incidente şi creşterea mobilităţii.

Întors recent din prima sa misiune "Guardian Angels", caporalul George Dumitru Duţu ne împărtăşeşte primele impresii: "Acest tip de misiune este solicitant din punct de vedere psihic şi fizic. Trebuie să fim în permanenţă concentraţi, atenţi chiar şi la cele mai mici detalii, întrucât pericolul poate apărea oricând, iar noi trebuie să fim pregătiţi să îi facem faţă". Acestui militar, misiunea  "Guardian Angels" i se potriveşte ca o mănuşă. De-a lungul timpului, George a salvat vieţile a trei persoane aflate în diferite situaţii de pericol, devenind pentru acestea adevărat înger păzitor. 

Tot militarii Companiei "Viper" sunt cei care execută intervenţia rapidă în caz de nevoie şi asigură transportul membrilor echipelor SFFAT în siguranţă. La primirea misiunii, Forţa de Intervenţie Rapidă este pregătită şi poate să acţioneze în doar câteva minute. În compunerea echipajului se află şi un sanitar, al cărui rol devine extrem de important. "În cazul în care inamicul execută foc asupra noastră trebuie să acţionez imediat, pentru că de mine depinde viaţa celor răniţi. Acordarea primului ajutor la timp poate face diferenţa între viaţă şi moarte" - ne împărtăşeşte caporalul Georgiana Jianu. Ea este sanitarul Plutonului "Guardian Angels" şi a mai participat până acum la două misiuni în teatrele de operaţii. "Misiunile <Guardian Angels> sunt diferite de celelalte tipuri de misiuni. Un rol important îl are comandantul Forţei de Intervenţie Rapidă, care trebuie să fie aproape de cei pe care îi conduce, insuflându-le tuturor încredere şi siguranţă. Succesul unei misiuni depinde de mai mulţi factori, pentru că nu poţi interveni de unul singur. În caz de nevoie trebuie să acţionăm în echipă, să fim tot timpul cu un pas înaintea celui în ajutorul căruia intervenim, iar complexitatea misiunilor încredinţate să nu ne producă pierderi umane sau materiale" - ne precizează sublocotenentul Ştefănel Calfa, comandantul Plutonului "Guardian Angels" şi comandantul Forţei de Intervenţie Rapidă.

Executând diferite tipuri de misiuni, atât în baza militară Kandahar, cât şi în aria de responsabilitate, constituiţi ca Forţă de Intervenţie Rapidă sau "Guardian Angels", militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei dislocaţi în Afganistan sunt pregătiţi să facă faţă oricăror provocări.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 129

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 131
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 393
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 326

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 607

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 546

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 315

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 383

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 287

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 704

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 1,036

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 862

Citeşte şi:

Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", prin acţiuni PSYOps, încearcă să întărească relaţiile dintre localnici şi autorităţile locale
Publicat pe 29.09.2016
Afganistan. Locul în care militarii români sprijină Forţele Naţionale de Securitate Afgană şi sunt alături de populaţia locală din Afganistan. Încă o...
Plutonul 1 "Wolf" se pregăteşte să execute, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Naţionale Afgane, o misiune de patrulare în satul Kvosh Ab
Publicat pe 11.10.2016
Afganistan, Baza Militară Kandahar. Un loc în care militarii forţelor terestre române reprezintă cu cinste România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice...

Comentarii