"Blonde Avalanche" – LIVEX la Mărtineşti

Ziua distinşilor vizitatori, la exerciţiul multinaţional "Blonde Avalanche 16"

 

În ultima zi a exerciţiului "Blonde Avalanche" a fost organizată Ziua Distinşilor Vizitatori, ocazie cu care geniştii au prezentat un exerciţiu cu trupe şi tehnică în teren (LIVEX), la sfârşitul căruia a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Multinaţional de Geniu "Tisa".

Exerciţiul de la Mărtineşti s-a desfăşurat pe locul unde era amplasat vechiul sat, distrus din temelii de Someşul revărsat la inundaţiile din anul 1972. La exerciţiu au participat militarii sătmăreni împreună cu colegii din celelalte trei state riverane Tisei: Slovacia, Ucraina şi Ungaria. "Blonde Avalanche" a cuprins o parte operativă, care s-a desfăşurat sub forma unui exerciţiu de comandament, pe hartă,  şi a cuprins judeţe din bazinul Dunării de Jos (Brăila, Galaţi şi Tulcea, şi o parte reală, care s-a desfăşurat la Mărtineşti, în bazinul Tisei, ce a inclus activităţi practice ale militarilor care au acţionat împreună după un scenariu posibil la inundaţii în această zonă.

În afara geniştilor, la exerciţiu au luat parte elemente ale Inspectoratului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, ale jandarmeriei judeţene şi ale altor entităţi din judeţ care au responsabilităţi în cazul producerii unor dezastre.

Un scenariu "apocaliptic", pentru a angrena toate structurile cu responsabilităţi la dezastre

Exerciţiul LIVEX de la Mărtineşti a fost conceput după un scenariu foarte complex, puţin probabil să se întâmple în realitate, dar care a avut darul de a angrena toate structurile prezente pe malul Someşului. Scafandrii genişti slovaci au prezentat modul în care un autovehicul luat de viitură poate fi recuperat din apele Someşului, fiind scos cu cabestanul autocamionului 6×6 "Tatra" 815. Un alt moment al exerciţiului a fost evacuarea sinistraţilor izolaţi pe celălalt mal al râului Someş, folosind bărcile pneumatice BP-10. La această activitate au participat geniştii români, în colaborare cu partenerii maghiari şi personal specializat din IGSU Satu Mare. Sinistraţii au fost apoi transportaţi cu autocamioanele în tabără. O persoană a avut nevoie de intervenţie de urgenţă şi, la solicitarea echipajului, a sosit o ambulanţă SMURD care a asigurat asistenţa de urgenţă specializată, apoi a transportat persoana în tabăra amenajată pentru sinistraţi.

Un alt atelier a fost organizat pentru a prezenta modul de evacuare a sinistraţilor folosind tehnica militară auto, care a trecut Someşul pe două tipuri de poduri: unul din pontoane, tip PR-71, celălalt fiind pod jos metalic, construit pe piloni de lemn. La construirea celor două poduri au participat, în zilele anterioare, genişti români, slovaci şi ucraineni. În ziua desfăşurării exerciţiului demonstrativ,  acestea doar au fost finalizate, prin ataşarea ultimelor elemente de pod. Am reamarcat modul în care geniştii au colaborat, fără a folosi prea multe cuvinte, mai mult prin acea legătură care se formează între oamenii care lucrează de ceva timp împreună şi se înţeleg din priviri. În acel moment am văzut o echipă, nu militari din mai multe armate lucrând împreună.

Pentru a rămâne în domeniul trecerii peste cursuri de apă, au mai fost prezentate oaspeţilor puntea suspendată, folosită pentru deschideri de până la 60 m – aflându-se în dotarea geniştilor din unităţile de vânători de munte –, şi podul mobil de asalt, care, la nevoie, poate fi folosit pentru facilitarea deplasării localnicilor peste pâraie, atunci când podurile permanente au fost luate de viitură.

Oficialităţilor prezente la Ziua Distinşilor Vizitatori li s-a prezentat completul de purificare şi potabilizare a apei, ACVATOR, după care au vizitat tabăra amenajată de către IJSU Satu Mare pentru sinistraţi. Conform scenariului, starea de sănătate a persoanei aduse cu ambulanţa SMURD în tabăra pentru sinistraţi s-a înrăutăţit şi a trebuit transportată de urgenţă la un spital din apropiere. Cum drumurile erau impracticabile, au intervenit elicopterele MEDEVAC din Forţele Aeriene Române, care au preluat persoana rănită. La ultimele două ateliere, oficialităţilor li s-a prezentat lucrul geniştilor pentru consolidarea unui dig, folosind tehnica militară din dotare, precum şi transportul materialelor necesare consolidării digului pe calea aerului, cu elicoptere ale Forţelor Aeriene Române. La ultimul atelier, pompierii militari din Satu Mare au prezentat demonstrativ acţiunea pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă avariată de viitură.

Se intenţionează ca exerciţiul să se mute în bazinul Dunării

La finalul exerciţiului, odată cu ceremonia de închidere, a avut loc şi schimbarea comenzii Batalionului Multinaţional de Geniu "Tisa", care, anul viitor, se va afla sub comanda locotenent-colonelului Ladislav Kisel, din armata slovacă. Cu această ocazie, s-a predat şi "Cartea Exerciţiului", unde sunt ataşate etichetele metalice ale ediţiilor anterioare, din 2003 şi până în prezent. În cadrul aceleiaşi ceremonii, sublocotenentul Cătălin Födi, din Batalionul 52 Geniu, a fost înaintat la gradul de locotenent, comandanţilor modulelor slovac, ucrainean şi ungar li s-au decernat, din partea Statului Major al Forţelor Terestre, Emblema de Merit "Partener pentru Pace", iar militarii din cadrul celor patru module, care s-au distins în activitatea desfăşurată, au fost premiaţi.

La sfârşitul activităţilor desfăşurate la Mărtineşti, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General şi preşedinte al comitetului director al ediţiei din acest an a exerciţiului, general-locotenent Cristinel Cernea, a făcut, pentru mass-media prezentă la exerciţiu, câteva aprecieri privind desfăşurarea activităţilor: "Este un efort comun al celor 160 de militari din modulul românesc, dar şi al celor din modulele ungar, slovac şi ucrainean. Concluzia finală este că se doreşte însumarea eforturilor acestor subunităţi astfel încât, în caz de dezastru natural sau de calamităţi în zona bazinului râului Tisa, să putem să rezovăm nişte chestiuni în comun, pentru a salva populaţia şi bunurile materiale. Începând din acest an, se doreşte o politică a uşilor deschise mai accentuată din partea românească, cât şi extinderea către bazinul fluviului Dunărea. Probabil, această extindere va fi posibilă începând cu anul următor, deoarece, deocamdată, sunt impedimente legislative".

Întrebat care ar fi beneficiile extinderii acestei iniţiative în bazinul fluviului Dunărea, generalul Cernea a răspuns: "Beneficiile ar fi aderarea, în viitor, a Serbiei şi Austriei, deoarece cele mai complicate probleme, de regulă, nu sunt în nord, ci sunt în sud, în bazinul dunărean de la intrarea în ţară a fluviului Dunărea şi până la ieşire, în zona Bălţii Mari a Dunării" - a specificat generalul Cristinel Cernea.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Şapte ţări, un exerciţiu - „Platinum Eagle - 17.2”
Publicat pe: 27.04.2017
Afişări: 71
Împreună cu veteranul Beca Florea și văduvele de veterani
Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Brăila
Publicat pe: 26.04.2017
Afişări: 338
Sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre
23 aprilie, sărbătoarea Forţelor Terestre Române
Publicat pe: 24.04.2017
Afişări: 101
Concert de muzică de promenadă susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava"
Ziua Forţelor Terestre – Muzica militară în Mall
Publicat pe: 22.04.2017
Afişări: 64

FORŢELE TERESTRE, ÎN SĂRBĂTOARE
Publicat pe: 21.04.2017
Afişări: 249
ANIVERSAREA ZILEI FORŢELOR TERESTRE – SIBIU, 2017
ANIVERSAREA ZILEI FORŢELOR TERESTRE – SIBIU, 2017
Publicat pe: 20.04.2017
Afişări: 286
Cupa presei la tir organizată de Statul Major al Forţelor Terestre
Ziua Forţelor Terestre 2017 – Cupa presei la tir
Publicat pe: 19.04.2017
Afişări: 146
O NOUĂ MISIUNE, O NOUĂ PROVOCARE
O NOUĂ MISIUNE, O NOUĂ PROVOCARE
Publicat pe: 18.04.2017
Afişări: 884
„Luna plantării arborilor la Buzău”- ediţia 2017
„Luna plantării arborilor - ediţia 2017", la Buzău
Publicat pe: 13.04.2017
Afişări: 75
„Justice Eagle 17”
„Justice Eagle - 17”
Publicat pe: 11.04.2017
Afişări: 1,229

Citeşte şi:

Comentarii