O altfel de misiune

Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", prin acţiuni PSYOps, încearcă să întărească relaţiile dintre localnici şi autorităţile locale
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 29.09.2016

Afganistan. Locul în care militarii români sprijină Forţele Naţionale de Securitate Afgană şi sunt alături de populaţia locală din Afganistan.

Încă o zi de misiune pentru militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", dislocaţi de aproape două luni în Baza Militară Kandahar. Astăzi, aceştia au de îndeplinit o altfel de misiune. Se vor deplasa într-un sat din aria de responsabilitate în care populaţia locală nu priveşte cu ochi buni Forţele Naţionale de Securitate Afgane. Acolo, prin acţiuni PSYOPS, vor încerca să întărească relaţiile dintre localnici şi autorităţile locale. 

Pentru executarea unei astfel de misiuni este nevoie ca forţele de coaliţie să menţină o bună colaborare cu populaţia din aria de responsabilitate. De asemenea, Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane trebuie să fie aproape de localnici, să le apere interesele şi împreună cu forţele Coaliţiei să sprijine nevoile acestora. Acest lucru pare simplu la nivel de teorie, în practică, însă, diferenţele de educaţie şi religie dintre oameni îngreunează de cele mai multe ori desfăşurarea misiunii.

Pornim la drum. Militarii Plutonului 3 "Wolf" încep deplasarea spre satul Molla Kuchi, din districtul Dand. Alături de aceştia se află reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale Locale, dar şi specialişti PSYOPS ai Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi".

Plutonierul-adjutant Gabriel Constantinescu, unul dintre specialiştii PSYOPS ai batalionului, ne explică: "Scopul principal al activităţilor noastre, desfăşurate în colaborare cu forţele de Coaliţie şi forţele naţionale de securitate şi apărare afgane, este de a schimba, prin mijloace specifice aflate la dispoziţie, opinii, atitudini şi comportamente, astfel încât populaţia locală să înţeleagă mai multe despre posibilităţile pe care le au la dispoziţie".

Ajungem în satul Molla Kuchi, loc în care, Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane nu se bucură de o percepţie prea bună din partea populaţiei locale. Găsim aici oameni săraci, care îşi duc cu greu traiul de pe-o zi pe alta, fără a avea prea multe bucurii. Copii pentru care "şcoala" reprezintă "doar un cort aflat la marginea satului", unde din când în când cineva le povesteşte ceva, copii care trăiesc fără curent electric sau alte facilităţi. Localnici care nu cred în autorităţile locale, localnici deznădăjduiţi.

Înainte de toate, discutăm cu Golai, malik-ul satului. Acesta se bucură  să ne vadă acolo. "Nu vreau să îmi oferiţi mie nimic, ci oamenilor săraci din sat. Pe ei doresc să îi ajutaţi. Vă voi sprijini să menţineţi securitatea în zonă şi nu vreau să uitaţi că vă puteţi baza pe mine oricând" - ne mărturiseşte acesta. Aşa s-a şi întâmplat. Din mână în mână, militarii Plutonului 3 "Wolf " înmânează diferite materiale Forţelor Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane, iar acestea, la rândul lor, semenilor lor. În câteva minute, copiii primesc geci groase, încălţăminte pentru iarnă, caiete şi pixuri, toate de mult râvnite. Bucuria şi emoţiile resimţite de copiii din sat nu se pot descrie în cuvinte, însă câteva fotografii surprinse la faţa locului ne arată zâmbetele lor.

Un sentiment de mulţumire umple sufletele militarilor români. Comandantul Plutonului 3 "Wolf", sublocotenentul Florin Oprea, ne mărturiseşte: "Este pentru prima dată când particip la o misiune RBI (Relation Building Items), în care am acordat sprijin structurii CIMIC şi am ajutat la diseminarea produselor PSYOPS menite să întărească relaţia Forţelor Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane cu comunitatea locală. Această acţiune s-a bucurat de aspecte pozitive, fiind bine văzută atât de localnici, cât şi de Poliţia Naţională Afgană". 

De asemenea, plutonierul Octavian Florin Vaţi ne precizează: "Copiii au fost foarte bucuroşi, pentru că au primit haine şi încălţăminte. Toţi aveau mare nevoie de acestea, mai ales că urmează iarna şi majoritatea erau desculţi. Am făcut un lucru bun ajutându-i pe aceşti copii şi m-am bucurat şi eu odată cu ei".

Materialele distribuite localnicilor nu sunt alese la întâmplare, ci sunt adaptate nevoilor unui anumit grup-ţintă, în cazul acesta – copiilor, regăsindu-se în cadrul unor programe, cu obiective şi scopuri bine definite, menite să sprijine îndeplinirea obiectivelor misiunii "Resolute Support".  Aceste produse se realizează în cadrul centrelor PSYOPS şi conţin mesaje ce transmit încredere populaţiei afgane, atât în forţele proprii, cât şi în reprezentanţii guvernului. "De asemenea, acţiunile PSYOPS au scopul  de a transmite mesaje (audio, video, print) pentru informarea populaţiei locale despre rolul forţelor <Resolute Support> în aria de responsabilitate, de a culege informaţii cu relevanţă în domeniul operaţiilor psihologice despre situaţia din zonă, sau de a sprijini pregătirea unor operaţiuni ale forţelor speciale" - ne precizează plutonierul-adjutant Marin Dina, specialist PSYOPS al Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi".

Aşadar, planificarea şi integrarea acţiunilor PSYOPS (operaţii psihologice) în sprijinul misiunilor Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei este fundamentală. De cele mai multe ori, aceste activităţi reuşesc să influenţeze opiniile, atitudinile şi comportamentul liderilor locali şi a liderilor Forţelor Naţionale de Securitate Afgane, în vederea susţinerii forţelor Coaliţiei şi, cel mai important, contribuie la îndeplinirea obiectivelor misiunii "Resolute Support".

Cu toţii ştim că "încrederea este unul dintre lucrurile cel mai greu de obţinut". În Afganistan, pentru câştigarea încrederii populaţiei locale se fac multe eforturi, se construieşte zi de zi, prin executarea de misiuni zilnice în sânul localnicilor şi prin sudoarea frunţii infanteriştilor dobrogeni.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 182

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 155
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 425
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 343

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 616

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 554

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 320

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 394

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 291

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 718

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 1,054

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 879

Citeşte şi:

Plutonul 1 "Wolf" se pregăteşte să execute, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Naţionale Afgane, o misiune de patrulare în satul Kvosh Ab
Publicat pe 11.10.2016
Afganistan, Baza Militară Kandahar. Un loc în care militarii forţelor terestre române reprezintă cu cinste România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice...
Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...

Comentarii