Momente unice în teatrul de operaţii Afganistan

Maiorul Andrei Neacşu, avansat de comandantul Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi", locotenent-colonel Liviu Necula
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 04.10.2016

 

De curând, mai mulţi militari români au trăit momente unice în Baza Militară Kandahar. În total, 22 de militari aparţinând Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" şi Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a IV-a au fost avansaţi în gradul următor.

Militarii Forţelor Terestre Române se află dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan pentru aproximativ şase luni şi participă la misiunea NATO "Resolute Support". Unii dintre aceştia nu sunt la prima misiune şi au experienţă în teatrele de operaţii.

Pentru maiorul Andrei Neacşu, provocările unui teatru de operaţii nu mai reprezintă o necunoscută, acesta aflându-se acum la cea de-a treia misiune. Andrei a mai participat la două misiuni de tip OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) în anul 2010, respectiv 2012, în Afganistan. Nu este prima dată când este avansat într-un cadru "de misiune". Dacă recent, acesta a fost avansat la gradul de maior aflându-se pe timpul desfăşurării misiunii, cu cinci ani în urmă, Andrei a primit gradul de căpitan pe timpul pregătirii pentru misiune. Mai mult, maiorul ne mărturiseşte că, pe viitor, ar fi tentat să participe şi la o misiune ONU în Africa. "Sunt fericit şi, totodată, împlinit profesional odată cu înaintarea în grad. Consider că aceasta nouă etapă din cariera mea este extrem de importantă şi încununează munca şi efortul depus până în acest moment" - ne mărturiseşte el.

De asemenea, locotenentul Marian Alexandru Stoica este bucuros pentru că a fost avansat în teatrul de operaţii Afganistan: "Pentru mine, aceast grad înseamnă foarte mult. Simplul fapt că mă aflu astăzi într-un teatru de operaţii mă face să fiu mândru de realizările mele profesionale. Fiind la început de carieră, mă consider norocos că am ocazia să particip la această misiune alături de oameni profesionişti, de militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei «Rechinii Albi»".

Locotenentul Marius Mândră are doar 25 de ani şi se află la prima misiune într-un teatru de operaţii. Acesta şi-a dorit foarte mult ca după absolvirea Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu să fie repartizat la o unitate de elită a Forţelor Terestre, pentru a avea şansa să participe la o misiune în afara graniţelor ţării. Marius ne mărturiseşte: "Am făcut cea mai bună alegere optând pentru Batalionul 341 Infanterie «Constanţa» la absolvirea şcolii.  De-a lungul a trei ani de zile am lucrat foarte bine cu acest colectiv, am învăţat multe lucruri, iar când am avut şansa să particip la această misiune nu am stat pe gânduri. Experienţa dobândită aici mă va ajuta foarte mult pe viitor". 

Gânduri comune cu cele ale acestor militari le au şi ceilalţi colegi ai lor aparţinând batalionului sau Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a IV-a, dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan. Pentru aceştia, avansarea la gradul următor în teatru reprezintă un motiv de mândrie, de satisfacţie profesională şi totodată de împlinire. "Nu a fost uşor să ajung până aici - ne mărturiseşte plutonierul Marius Coticiu. Când spun acest lucru mă refer atât la evoluţia în carieră, cât şi la participarea la această misiune. Îmi doresc să parcurg toate etapele carierei militare şi sunt oricând gata să fac faţă provocărilor viitoare". De asemenea, locotenentul ing. Dragoş Andrei Secăreanu, aparţinând Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a IV-a, se arată încrezător: "Mă aflu la prima misiune într-un teatru de operaţii, lucru pe care mi l-am dorit încă de pe băncile şcolii. Faptul că am fost avansat aici mă face să mă simt mândru şi să îmi doresc să reuşesc în continuare tot ceea ce mi-am propus pe viitor".

După înaintarea în grad a militarilor, locotenent-colonelul Liviu Necula, comandantul Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", şi colonelul Adrian Corneliu Suciu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a IV-a i-au felicitat şi le-au urat mult succes pe mai departe.

"Stimaţi camarazi, mă bucur şi eu odată cu dumneavoastră pentru reuşita fiecăruia dintre voi. Cu această ocazie, vă urez sincere felicitări, putere de muncă şi multe realizări în viaţa profesională şi în cea personală. Aţi muncit mult, iar eforturile voastre au fost şi vor fi în continuare răsplătite. Mult succes pe mai departe!" - le-a urat locotenent-colonelul Liviu Necula.

În viaţa oricărui militar, avansarea în grad reprezintă un moment special. Pentru militarii români dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan, avansarea în grad reprezintă un moment unic, un moment pe care, cu siguranţă, nu îl vor uita niciodată.

*
*          *

În paralel cu această activitate, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" şi Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a IV-a, dislocaţi în Baza Militară Kandahar, au participat la o activitate sportivă organizată de USO (United Service Organization). Aproximativ 275 de militari din peste 10 ţări au luat parte la crosul de 16 km organizat cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de la înfiinţarea USO.

La proba feminin, fruntaşul Elena Croitoru a câştigat locul III, aflându-se pe podium. Ea a mai câştigat, de-a lungul timpului, numeroase premii şi medalii la competiţiile sportive desfăşurate de Ministerul Apărării Naţionale şi s-a bucurat întotdeauna de aprecieri din partea colegilor şi a prietenilor. În urmă cu doi ani, în echipă cu alţi patru colegi, a luat locul I pe Divizia 2 Infanterie "Getica" la competiţia "Roza Cercetaşului", proba  de patrulă – 72 de km. De asemenea, anul trecut a fost desemnată "Cel mai bun trăgător", aflată în competiţie cu alţi 17 candidaţi (bărbaţi) la concursul "Subofiţerul/Soldatul Anului 2015" în forţele terestre. Elena ne mărturiseşte: "Mi-am dorit dintotdeauna să fac parte din familia Armatei României, acesta fiind visul meu de la 20 de ani. Din diferite considerente, am dat frâu acestei chemări abia acum trei ani, când păşeam prima dată la un Centru Militar Zonal. A fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o, sunt mândră că sunt militar, familia mea mă susţine şi, cel mai important, fac ceea ce îmi place şi îmi oferă satisfacţii".

La festivitatea de premiere, generalul Lee Henry, comandantul TAAC – South (Train Advise Assist Command – South) i-a felicitat pe participanţi şi le-a oferit medalii.

Indiferent de locul pe care s-au clasat, militarii Forţelor Terestre Române participanţi la competiţia sportivă din Baza Militară Kandahar au fost bucuroşi că au avut ocazia să reprezinte cu cinste România.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 200

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 160
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 432
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 345

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 619

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 555

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 322

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 395

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 292

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 719

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 1,059

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 886

Citeşte şi:

Comandantul Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi”, locotenent-colonel Liviu Necula, împreună cu militarii Plutonului 1 „Eagle”, comandaţi de sublocotenent Alexandru Călin, purtând discuţii cu liderii din districtul Daman
Publicat pe 20.01.2017
Afganistan - o lume în mijlocul lumii. Locul în care militarii Armatei României îşi îndeplinesc misiunile primite şi respectă cu sfinţenie Jurământul...
Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...

Comentarii