Misiuni cu suflet în Afganistan

Plutonul 1 "Wolf" se pregăteşte să execute, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Naţionale Afgane, o misiune de patrulare în satul Kvosh Ab
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 11.10.2016

Afganistan, Baza Militară Kandahar. Un loc în care militarii forţelor terestre române reprezintă cu cinste România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Un loc în care militarii români contribuie la bunăstarea populaţiei locale.

În august 2016, "Rechinii Albi" îşi începeau misiunea în teatrul de operaţii Afganistan. De mai bine de două luni, ei execută un spectru larg de misiuni, sprijinind Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi veghind la libertatea de mişcare a forţelor Coaliţiei şi a civililor, în aria de responsabilitate.

În teatrul de operaţii Afganistan, fiecare zi de misiune vine cu noi provocări pentru militarii dobrogeni. Misiunile de angajare a liderilor locali, de interzicere a plantării de dispozitive explozive improvizate, de însoţire şi protecţie a echipelor de consiliere şi asistenţă dar şi altele, sunt diferite de la o zi la alta şi solicită viteză rapidă de reacţie din partea militarilor.

Astăzi, Plutonul 1 "Wolf" se pregăteşte să execute, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Naţionale Afgane, o misiune de patrulare în satul Kvosh Ab. Obiectivul urmărit: interzicerea amplasării de dispozitive explozive improvizate de către insurgenţi, de departe principala ameninţare cu care militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei se confruntă.

Sublocotenentul Andrei Cristea, comandantul Plutonului 1 "Wolf", ne explică: "Vom interacţiona cu liderii locali, încercând să identificăm informaţii despre posibilele activităţi insurgente din zonă şi, totodată, să sporim încrederea populaţiei locale în forţele de Coaliţie".

Alături de ei se află şi membrii echipei CoIST (Company Intelligence Support Team), care îi sprijină în procesul de colectare a informaţiilor. Aceştia au misiunea de a culege date şi informaţii din arie pentru a sprijini planificarea misiunilor viitoare. Plutonierul Bogdan Vasile, membru al echipei CoIST, ne spune: "Fiecare informaţie preluată de la liderii-cheie poate reprezenta un indiciu pentru depistarea  posibilelor ameninţări".

Pe timpul desfăşurării misiunii, o bună colaborare între militarii plutonului este esenţială. În timp ce membrii echipei CoIST lucrează strâns cu comandantul de pluton, angajând populaţia locală, ceilalţi militarii sunt alerţi şi urmăresc  cu grijă toate mişcările din teren. "Asigurăm perimetrul 360 de grade pentru ca ceilalţi colegi să poată discuta în siguranţă cu populaţia locală" - ne mărturiseşte sergentul-major George Purcărea, comandantul unei grupe. Soldatul Mădălin Albotă şi caporalul Sorin Rusu sunt câţiva dintre cei care sunt în permanenţă atenţi la indicii de demascare a potenţialelor pericole, la tot ce pare suspect şi ar putea reprezenta o ameninţare pentru militarii români.

Indiferent de felul misiunii pe care o desfăşoară, infanteriştii dobrogeni sunt de fiecare dată impresionaţi de populaţia afgană, în special de copii, şi împart cu aceştia, ori de câte ori au ocazia, apă şi dulciuri.  În localitatea Kvosh Ab sunt foarte mulţi copii, care vin în întâmpinarea militarilor români atunci când îi văd. Se apropie de noi pentru că ştiu că vor primi ceva bun, sucuri sau dulciuri. "În Afganistan, militarii români sunt priviţi bine" - ne împărtăşeşte Ilie Sârb, unul dintre mecanicii-conductori ai plutonului.

Copiii sunt cei mai bucuroşi la sosirea "Rechinilor Albi" în satul lor. Ei nu se feresc să dea mâna cu militarii, să le ceară diverse lucruri sau, pur şi simplu, să le stea aproape, oferindu-le apoi un zâmbet.

Pe timpul desfăşurării misiunilor, aflaţi în sânul populaţiei locale, militarii români încearcă în permanenţă să fie aproape de localnici. Respectându-le cultura, ascultându-i sau pur şi simplu spunându-le o vorbă bună, fac din relaţia militar – localnic să se nască o relaţie de prietenie, bazată pe respect şi încredere.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 65

Alături de camarazii noștri!
Publicat pe: 15.04.2019
Afişări: 351

Ziua NATO, în Baza Militară Kandahar
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 260

O altfel de misiune
Publicat pe: 05.04.2019
Afişări: 206

Militarii români, la datorie
Publicat pe: 25.03.2019
Afişări: 265

Exerciţiul „Platinum Eagle-19.1”, la final
Publicat pe: 20.03.2019
Afişări: 262

START „Platinum Eagle-19.1”!
Publicat pe: 13.03.2019
Afişări: 293

Citeşte şi:

Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...
În drum spre satul unde "Rechinii Albi" urmează să execute o misiune CIMIC
Publicat pe 16.09.2016
Teatrul de operaţii Afganistan. Locul în care militarii Forţelor Terestre Române participă la misiunea NATO "Resolute Support", sprijinind Forţele...

Comentarii