Misiune de tip SHURA

Comandantul Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi”, locotenent-colonel Liviu Necula, împreună cu militarii Plutonului 1 „Eagle”, comandaţi de sublocotenent Alexandru Călin, purtând discuţii cu liderii din districtul Daman
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 20.01.2017

 

Afganistan - o lume în mijlocul lumii. Locul în care militarii Armatei României îşi îndeplinesc misiunile primite şi respectă cu sfinţenie Jurământul faţă de patrie.

Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" au mai bine de cinci luni de când se află dislocaţi în baza militară Kandahar, iar până acum au executat sute de misiuni îmbarcate şi debarcate, în comun cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi forţele de Coaliţie. De fiecare dată, aceştia au acţionat cu profesionalism şi nu au uitat niciun moment că trebuie să îşi îndeplinească misiunile ca la carte, pentru a ajunge cu toţii sănătoşi acasă.

Suntem în luna ianuarie, iar afară este o zi caldă ca de primăvară. Ne pregătim să executăm o nouă misiune, una dintre cele mai importante misiuni care se desfăşoară în aria de responsabilitate. Este vorba despre misiunea de tip Securizare Shura. Aceasta presupune o întâlnire între forţele de Coaliţie, Forţele de Securitate şi Apărare Afgane şi liderii din district, în cadrul căreia se discută probleme de securitate din zonă.

Ne pregătim să plecăm din baza militară Kandahar. Infanteriştii dobrogeni ştiu ce au de făcut, îşi pregătesc cu grijă echipamentele şi tehnica, execută revista de front şi primesc binecuvântarea de la preotul batalionului, maior Dragoş Ciobanu.

Odată ajunşi în districtul Daman luăm parte la discuţii cu liderii locali şi aflăm informaţii care ne ajută să evaluăm corect ameninţările din aria de responsabilitate. Până aici pare ceva simplu, însă acest lucru nu este atât de simplu precum pare.

Aflaţi în mijlocul populaţiei afgane, nu putem neglija un aspect, poate mai important decât toate credinţele noastre dinaintea momentului în care am ajuns în Afganistan: cultura. Mult diferită de cea pe care noi o cunoaştem, cultura afgană se diferenţiază prin obiceiuri, tradiţii şi religie, şi trebuie bine înţeleasă de militarii români. Grupate, aceste concepte se reflectă într-un element de bază al societăţii afgane, şi anume respectul. Prin urmare, arătăm respect şi suntem asimilaţi uşor, sporim încrederea populaţiei în forţele de Coaliţie şi ne îndeplinim obiectivele.

Discuţiile curg. Se povestesc întâmplări, se fac precizări, se stabilesc detalii. Liderii locali ne cunosc deja, nu suntem pentru prima dată în mijlocul lor, ne simt aproape de ei şi nu ezită să ne împărtăşească din grijile lor. Periodic, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", locotenent-colonelul Liviu Necula, împreună cu ceilalţi camarazi ai batalionului execută acest tip de misiune, în aria de responsabilitate. Desfăşurarea misiunilor de tip Securizare Shura este esenţială şi ne sprijină în identificarea posibilelor activităţi insurgente din zonă. Pentru liderii locali este foarte important faptul că militarii români le sunt aproape şi că împreună cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane veghează la siguranţa lor şi a familiilor – ne explică locotenent-colonelul Liviu Necula, comandantul "Rechinilor Albi". Ascultăm cu grijă ceea ce interpretul ne traduce şi, la plecare, le transmitem localnicilor faptul că se pot bucura de tot sprijinul nostru.

"Militarii din subordine au acţionat cu profesionalism pe timpul misiunii în arie – ne mărturiseşte la sosirea în bază comandantul de pluton, sublocotenent Călin Alexandru. Acum se văd roadele pregătirii militarilor din ţară, dar şi exeperienţa căpătată de-a lungul misiunilor în teatrele de operaţii. Sunt mândru de băieţi, dar şi de Alina" – mai adaugă acesta.

Fruntaşul Alina Cimpoieş este unul dintre pistolarii Plutonului 1 "Eagle" şi se află la prima misiune într-un teatru de operaţii. Alături de ceilalţi colegi veghează la siguranţa patrulei debarcate şi cercetează fiecare centimetru de teren pe timpul misiunilor în arie. "Trebuie să fim atenţi la indicii de demascare a potenţialelor pericole şi, totodată, mereu pregătiţi să acţionăm în caz de nevoie" – ne povesteşte fruntaşul.

Misiunea Shura împlică o bună cunoaştere a noţiunilor de relaţionare dintre oameni. Încă de la începutul misiunii în teatrul de operaţii Afganistan, "Rechinii Albi" au clădit zi de zi pentru a câştiga încrederea populaţiei afgane. Le-au respectat cultura, tradiţiile şi obiceiurile, şi nu s-au sfiit să le arate acest lucru. După cinci luni de misiuni în mijlocul lor, relaţia dintre militarii români şi localnici este una de prietenie.

Peste foarte puţin timp, misiunea "Rechinilor Albi" în teatrul de operaţii Afganistan se va încheia. Aceştia vor preda ştafeta infanteriştilor ieşeni, militarilor Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri", care vor continua ceea ce predecesorii lor au început.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 329
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 294

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 585

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 526

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 300

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 373

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 280

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 687

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 1,001

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 834

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 643

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 900

Citeşte şi:

Rechinii Albi s-au întors acasă!
Publicat pe 14.03.2017
Luni, 13.03, pe aeroportul internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341...

Comentarii