Vizita în România a preşedintelui Comitetului Militar al Uniunii Europene

Vizita în România a preşedintelui Comitetului Militar al Uniunii Europene

 

Pe timpul vizitei în România, oficialul militar al Uniunii Europene a avut întrevederi cu ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, care a subliniat că este necesar ca UE să-şi sporească rolul de furnizor de securitate şi a reiterat sprijinul României, la nivel politic şi operaţional, pentru această abordare ambiţioasă a Uniunii, prin angajarea realistă în transpunerea eficientă în practică a priorităţilor pentru apărare, identificate în Strategie, în acord cu concluziile Consiliului Afaceri Externe, din noiembrie 2016, şi ale Consiliului European, din luna decembrie a anului trecut, în domeniul securităţii şi apărării. 

În cadrul întrevederilor avute la Statul Major General s-au abordat subiecte de actualitate şi de perspectivă aflate pe agenda de lucru a Uniunii Europene, cu accent pe aspecte care vizează Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) şi s-a făcut o analiză exhaustivă a situaţiei de securitate la nivel regional, european şi global, evident prin prisma implicaţiilor asupra securităţii UE.

Implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene privind politica externă şi de securitate, cu accent pe rolul componentei militare în creşterea relevanţei şi vizibilităţii Politicii de Securitate şi Apărare Comună avându-se în vedere transformările care se preconizează la nivelul structurilor europene care au responsabilităţi în domeniul PSAC, operaţiile şi misiunile militare ale UE, prezentul, perspectivele şi eficientizarea lor; dezvoltarea capabilităţilor, rolul cooperării în acest domeniu sub egida Agenţiei Europene pentru apărare, implicarea României în proiectele EDA, dar şi rolul iniţiativelor bi şi multilaterale sau regionale, circumscrise iniţiativei "Pooling and Sharing" - au fost subiectele dezbătute pe larg de generalul Nicolae Ciucă şi generalul Mikhail Kostarakos.

"Am prezentat viziunea noastră cu privire la cooperarea UE - NATO pentru contracararea celor mai importante ameninţări la adresa securităţii şi am accentuat domeniile pe care România le consideră a adăuga valoare acestei cooperări. Am evidenţiat complementaritate celor două organizaţii, am accentuat pe creşterea interoperabilităţii, pe armonizarea procesului de dezvoltare a capabilităţilor şi a proceselor de planificare a apărării. Am subliniat în acest sens importanţa Declaraţiei comune UE - NATO, semnată la Varşovia, în anul 2016" - a spus şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, în cadrul declaraţiilor de presă comune de la Palatul Cercului Militar Naţional.

La rândul său, preşedintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Mikhail Kostarakos, a precizat că "Uniunea Europeană, statele membre şi partenere, prin politica de securitate şi apărarea comună, au de jucat un rol puternic, care trebuie să se bazeze pe conexiunea dintre securitate si dezvoltare. Este unicul mod de a preîntâmpina şi a gestiona conflictele şi cauzele acestora, promovând astfel valorile esenţiale. Profit de acest moment pentru a lăuda implicarea Forţelor Armate Române în misiunile şi operaţiile PSAC (Politicile de Securitate şi Apărare Comună) ale UE şi subliniez contribuţia lor de succes".

Comitetul Militar al Uniunii Europene (CMUE) este cel mai înalt organism militar instituit în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Acesta este alcătuit din şefii de stat major ai statelor membre, care sunt reprezentaţi în mod curent de reprezentanţii lor militari permanenţi, şi conduce toate activităţile militare în cadrul UE, în special planificarea şi executarea misiunilor şi operaţiilor militare din cadrul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC) şi dezvoltarea capabilităţilor militare.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 213

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 212

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 162

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 200

Alături de camarazii noștri!
Publicat pe: 15.04.2019
Afişări: 407

Ziua NATO, în Baza Militară Kandahar
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 320

O altfel de misiune
Publicat pe: 05.04.2019
Afişări: 253

Militarii români, la datorie
Publicat pe: 25.03.2019
Afişări: 325

Exerciţiul „Platinum Eagle-19.1”, la final
Publicat pe: 20.03.2019
Afişări: 308

Citeşte şi:

Marţi, 6 ianuarie, a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale ceremonia oficială de învestire în funcţia de şef al Statului Major General a...
Sosire la Monumentul Eroilor Căzuţi la Datorie în Teatrele de Operaţii şi pe Teritoriul României
Publicat pe 09.07.2015
Joi, 9 iulie, în cadrul campaniei "Pentru eroul meu" a grupului "Invictus" a avut loc un triatlon lansat de către M.Ap.N şi desfăşurat cu ocazia...

Comentarii