Instrucţie montană, la graniţa dintre iarnă şi primăvară

Instrucţie montană la graniţa dintre iarnă şi primăvară

 

Acţiunile militare specifice terenului muntos sunt de departe printre cele mai dificile, iar militarii care se pregătesc pentru a acţiona în zonele puternic frământate, acoperite de păduri, lipsite de căi de acces pentru vehicule şi unde reperele de orientare sunt date de creste, vârfuri şi văi, sunt puşi în faţa unei provocări extreme: instruirea continuă, pentru a face faţă cerinţelor supravieţuirii în condiţii extreme, generate de un mediu ostil, fără a mai lua în calcul prezenţa forţelor adverse.

Pe apărătorii crestelor carpatine din Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” i-am văzut de multe ori la lucru, fie pe crestele Făgăraşului, Bucegilor sau în partea sudică a Carpaţilor Orientali, fie la exerciţii naţionale şi multinaţionale, precum şi în teatrul de operaţii Afganistan. De fiecare dată m-a surprins seriozitatea cu care abordează fiecare sarcină pe care o primesc, temeinicia şi simplitatea cu care execută tot ceea ce au de făcut şi, nu în ultimul rând, modestia, acea modestie a omului învăţat cu greul vieţii, pentru că viaţa vânătorului de munte nu este uşoară şi deloc simplă, dar are o frumuseţe incontestabilă.

La graniţa dintre iarnă şi primăvară, i-am reîntâlnit pe vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe în tabăra din Masivul Piatra Mare. Găzduiţi de Cabana vânătorilor de munte "Renţea", timp de două săptămâni, în condiţii austere, militarii Batalionului 22 Vânători de Munte au abordat teme specifice acţiunilor în teren muntos, pe timp de iarnă.

Pantele nordice ale Clăbucetului Mic le-au fost teren de instrucţie pentru schi. Aici, bătrânele schiuri de lemn „Bucegi” şi-au făcut pe deplin treaba. Militarii şi-au reactualizat tehnica deplasării pe schiuri: plugul, foarfeca, urcarea în trepte, coborârea şi, nu în ultimul rând, căderile.

Pe Clăbucetul Mare i-am văzut pe „cavalerii florii de colţ” executând un exerciţiu tactic. O subunitate a avut de neutralizat un cuib de mitralieră care, conform situaţiei tactice, bloca înaintarea trupelor proprii. Acest exerciţiu a necesitat deplasarea militarilor în ascuns, până în apropierea obiectivului, manevre de inducere în eroare a inamicului, fixarea, învăluirea şi neutralizarea acestuia.

Marşurile pe schiuri, cel mai lung fiind de aproape treizeci de kilometri, suprapuse pe situaţii tactice, au fost executate pentru familiarizarea cu specificul Masivului Piatra Mare. Topografia a fost un alt element al instruirii, unde însuşirea cunoştinţelor a avut un caracter activ - participativ şi a necesitat atenţia militarilor pentru suprapunerea detaliilor de planimetrie expuse pe hărţi cu  crestele, vârfurile, văile, cursurile de apă, drumurile şi potecile din teren, precum şi cunoaşterea orientării acestora, în funcţie de punctele cardinale şi intercardinale.

Instrucţia sanitară nu a fost neglijată, vânătorii de munte fiind puşi în situaţia de a acţiona prompt pentru acordarea primului ajutor camarazilor care au jucat rolul de victime ce au suferit diverse traumatisme (fracturi, hemoragii, degerături) şi a fost nevoie de participarea tuturor pentru a realiza sistemul format din ancore, scripeţi, blocatoare şi corzi, necesar scoaterii unui rănit dintr-o zonă greu accesibilă.

Toate acestea au necesitat un efort susţinut din partea tuturor, efort care a depăşit zece ore de instrucţie pe zi, iar sprijinul echipei care s-a ocupat de hrănire, precum şi al personalului administrativ al Cabanei vânătorilor de munte "Renţea" a fost binevenit.

Vorbind cu maiorul Liviu Gaiţă, comandantul taberei de instrucţie, i-am remarcat în ochi strălucirea atunci când şi-a exprimat opinia în legătură cu oamenii pe care îi are în subordine: „Avem oameni foarte bine pregătiţi. Chiar dacă echipamentul cu care s-au instruit nu este de ultimă generaţie, chiar dacă efortul pe întreaga perioadă a taberei a fost semnificativ, toţi camarazii mei au participat la toate activităţile şi, cel mai important, nu am avut niciun accident. Acest lucru, care nu este uşor, să nu ai niciun picior luxat, nicio problemă medicală, ţinând cont de efortul susţinut pe întreaga durată a taberei, denotă o abordare serioasă a instrucţiei din partea tuturor celor care anul acesta ne-am instruit în această zonă plină de provocări, dar foarte frumoasă”.

Acum, următoarea provocare revine comandanţilor de subunităţi şi statului major al batalionului, care trebuie să planifice eficient recuperările participanţilor la tabără într-o fereastră scurtă de timp, deoarece în viitorul apropiat vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe vor fi angrenaţi în alte activităţi de instruire: exerciţii, tabere, trageri etc.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Ceremonie românească în Kandahar
Publicat pe: 21.08.2017
Afişări: 105
QRF se deplasează la locul de intervenţie
QRF, EXTREMĂ URGENŢĂ!
Publicat pe: 17.08.2017
Afişări: 662
Echipa tehnică a ENS şi BIPF Lupii Negri
Maeştrii MRAP-urilor
Publicat pe: 17.08.2017
Afişări: 842

Undeva... în Kandahar, Afganistan
Publicat pe: 09.08.2017
Afişări: 455
Căpitan Ionel Croitoru - Afganistan
Puntea invizibilă a dorului de casă
Publicat pe: 02.08.2017
Afişări: 199
Camarazii din Kandahar
Camarazii din Kandahar
Publicat pe: 26.07.2017
Afişări: 958

„Brave Warrior-17”. Punct final
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 210
Brigada 8 LAROM, la „Saber Guardian-17”
Brigada 8 LAROM, la „Saber Guardian-17”
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 1,557
Exerciţiul „Tobruq Legacy 2017” (TL-17)
Exerciţiul „Tobruq Legacy 2017” (TL-17)
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 417
Comandorul Toma Dorel Truşcă participă la TOA_Elementul Naţional de Sprijin
Reprezentantul militar naţional, la sfârşit de misiune
Publicat pe: 19.07.2017
Afişări: 389
Argedava Saber -17 - Exerciţu tactic întrunit pentru forţarea unui curs de apă prezentat  în cadrul  Zilei Distinşilor Vizitatori
"Argedava Saber-17" - Ziua Distinşilor Vizitatori
Publicat pe: 19.07.2017
Afişări: 214

Citeşte şi:

Asemenea probei de patrulă de la concursurile aplicativ-militare de vară sau de iarnă, combinata alpină este cunoscută printre vânătorii de munte ca...
Ceremonial militar
Publicat pe 11.11.2015
Prin Legea nr.150/2014, ziua de 11 noiembrie a fost instituită Ziua Veteranilor, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor ce au...

Comentarii