Ca în fiecare an, în preajma Zilei Forţelor Terestre, Biroul informare şi relaţii publice al Statului Major al Forţelor Terestre invită jurnaliştii la tradiţionala şedinţă de tragere, denumită Cupa presei la tir.

Întâlnirea din acest an s-a desfăşurat marţi,18 aprilie, în poligonul Căţelu, din apropierea capitalei. Gazdele competiţiei au fost Batalionul 96 Geniu şi Grupul 2 EOD.

Înainte de începerea propriu-zisă a tragerilor, geniştii şi EOD-iştii bucureşteni le-au prezentat reprezentanţilor mass-media centrale mijloacele tehnice, echipamentele şi armamentul cu care specialiştii în distrugeri dar şi în neutralizarea elementelor explozive acţionează în cadrul activităţilor zilnice. Aici vedeta incontestabilă a fost Dino, câinele specializat în depistarea materialelor explozive. Prezentarea de tehnică şi echipamente a fost urmată de un exerciţiu tactic al specialiştilor EOD, în care s-a expus modul de acţiune la descoperirea unui dispozitiv exploziv improvizat, precum şi distrugeri în diferite medii. De această dată, jurnaliştii au putut simţi pe viu suflul produs de explozia încărcăturilor de diferite greutăţi ale cartuşelor de trinitrotoluen.

După scurta prezentare a cărţii de vizită a geniştilor şi EOD-iştilor, de această dată, în poligonul de tragere, locotenent-colonelul Claudiu Praporgescu, comandantul Grupului 2 EOD, le-a prezentat jurnaliştilor condiţiile de tragere, armamentul cu care oamenii de presă vor executa tragerea şi măsurile de siguranţă în poligon.

Anul acesta organizatorii au schimbat regulile jocului, categoriile de armament cu care s-a tras în anii precedenţi fiind înlocuite de puşca semiautomată cu lunetă - PSL, calibru 7,62 mm. După un foarte scurt antrenament la rece, în poligon s-au făcut auzite comenzile premergătoare tragerii, iar jurnaliştii le-au executat întocmai şi la timp, ca nişte veritabili militari.

Poziţia armei în umăr, găsirea ţintei şi păstrarea punctului de ochire pe ţintă, respiraţia, mânuirea trăgaciului, zgomotul destul de puternic şi, nu în ultimul rând, reculul puternic al PSL-ului au fost câteva din elementele care au făcut diferenţa între competitori. Ţintele, piept nr. 4 cu cercuri şi alergând nr. 8 cu cercuri, dispuse la 100 şi 150 de metri, au fost lovite de toţi cei aproape şaptezeci de participanţi la Cupa presei la tir, ediţia 2017, dar nu toţi au obţinut acelaşi rezultat.

Punctajul total realizat din lovirea celor două ţinte a generat clasamentul individual, care se prezintă astfel:

Categoria feminin:

Locul I, Maria Moiş, Digi 24;

Locul II – Gabriela Moroiu, BusinessCover.ro, şi Marilena Frâncu, Radio România;

Locul III – Călin Adina, Resboiu.

Categoria masculin:

Locul I – Ştefan Stoian, Suntem România;

Locul II – Eugen Vrabie, Radio România;

Locul III – Popovici Vasile, Resboiu.

Premierea concurenţilor a fost făcută de comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Dorin Ioniţă, care i-a felicitat pe jurnalişti pentru participarea la competiţie şi i-a invitat şi la celelalte activităţi pe care Forţele Terestre le organizează în această săptămână în Bucureşti, activităţi ce vor culmina cu manifestările din Parcul Tineretului şi care vor avea loc duminică, 23 aprilie, când militarii care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, îşi sărbătoresc ziua.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

QRF se deplasează la locul de intervenţie
QRF, EXTREMĂ URGENŢĂ!
Publicat pe: 17.08.2017
Afişări: 592
Echipa tehnică a ENS şi BIPF Lupii Negri
Maeştrii MRAP-urilor
Publicat pe: 17.08.2017
Afişări: 651

Undeva... în Kandahar, Afganistan
Publicat pe: 09.08.2017
Afişări: 433
Căpitan Ionel Croitoru - Afganistan
Puntea invizibilă a dorului de casă
Publicat pe: 02.08.2017
Afişări: 178
Camarazii din Kandahar
Camarazii din Kandahar
Publicat pe: 26.07.2017
Afişări: 948

„Brave Warrior-17”. Punct final
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 201
Brigada 8 LAROM, la „Saber Guardian-17”
Brigada 8 LAROM, la „Saber Guardian-17”
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 1,547
Exerciţiul „Tobruq Legacy 2017” (TL-17)
Exerciţiul „Tobruq Legacy 2017” (TL-17)
Publicat pe: 24.07.2017
Afişări: 406
„Brave Warrior-17”. Premierea celor mai buni
„Brave Warrior-17”. Premierea celor mai buni
Publicat pe: 19.07.2017
Afişări: 134
Comandorul Toma Dorel Truşcă participă la TOA_Elementul Naţional de Sprijin
Reprezentantul militar naţional, la sfârşit de misiune
Publicat pe: 19.07.2017
Afişări: 379
Argedava Saber -17 - Exerciţu tactic întrunit pentru forţarea unui curs de apă prezentat  în cadrul  Zilei Distinşilor Vizitatori
"Argedava Saber-17" - Ziua Distinşilor Vizitatori
Publicat pe: 19.07.2017
Afişări: 205

Citeşte şi:

În ziua premergătoare sărbătorii patronului spiritual al forţelor terestre, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, militarii Forţelor...
Publicat pe 21.04.2017
Pe 23 aprilie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre Române. Istoria Forţelor Terestre...

Comentarii