Ca în fiecare an, în preajma Zilei Forţelor Terestre, Biroul informare şi relaţii publice al Statului Major al Forţelor Terestre invită jurnaliştii la tradiţionala şedinţă de tragere, denumită Cupa presei la tir.

Întâlnirea din acest an s-a desfăşurat marţi,18 aprilie, în poligonul Căţelu, din apropierea capitalei. Gazdele competiţiei au fost Batalionul 96 Geniu şi Grupul 2 EOD.

Înainte de începerea propriu-zisă a tragerilor, geniştii şi EOD-iştii bucureşteni le-au prezentat reprezentanţilor mass-media centrale mijloacele tehnice, echipamentele şi armamentul cu care specialiştii în distrugeri dar şi în neutralizarea elementelor explozive acţionează în cadrul activităţilor zilnice. Aici vedeta incontestabilă a fost Dino, câinele specializat în depistarea materialelor explozive. Prezentarea de tehnică şi echipamente a fost urmată de un exerciţiu tactic al specialiştilor EOD, în care s-a expus modul de acţiune la descoperirea unui dispozitiv exploziv improvizat, precum şi distrugeri în diferite medii. De această dată, jurnaliştii au putut simţi pe viu suflul produs de explozia încărcăturilor de diferite greutăţi ale cartuşelor de trinitrotoluen.

După scurta prezentare a cărţii de vizită a geniştilor şi EOD-iştilor, de această dată, în poligonul de tragere, locotenent-colonelul Claudiu Praporgescu, comandantul Grupului 2 EOD, le-a prezentat jurnaliştilor condiţiile de tragere, armamentul cu care oamenii de presă vor executa tragerea şi măsurile de siguranţă în poligon.

Anul acesta organizatorii au schimbat regulile jocului, categoriile de armament cu care s-a tras în anii precedenţi fiind înlocuite de puşca semiautomată cu lunetă - PSL, calibru 7,62 mm. După un foarte scurt antrenament la rece, în poligon s-au făcut auzite comenzile premergătoare tragerii, iar jurnaliştii le-au executat întocmai şi la timp, ca nişte veritabili militari.

Poziţia armei în umăr, găsirea ţintei şi păstrarea punctului de ochire pe ţintă, respiraţia, mânuirea trăgaciului, zgomotul destul de puternic şi, nu în ultimul rând, reculul puternic al PSL-ului au fost câteva din elementele care au făcut diferenţa între competitori. Ţintele, piept nr. 4 cu cercuri şi alergând nr. 8 cu cercuri, dispuse la 100 şi 150 de metri, au fost lovite de toţi cei aproape şaptezeci de participanţi la Cupa presei la tir, ediţia 2017, dar nu toţi au obţinut acelaşi rezultat.

Punctajul total realizat din lovirea celor două ţinte a generat clasamentul individual, care se prezintă astfel:

Categoria feminin:

Locul I, Maria Moiş, Digi 24;

Locul II – Gabriela Moroiu, BusinessCover.ro, şi Marilena Frâncu, Radio România;

Locul III – Călin Adina, Resboiu.

Categoria masculin:

Locul I – Ştefan Stoian, Suntem România;

Locul II – Eugen Vrabie, Radio România;

Locul III – Popovici Vasile, Resboiu.

Premierea concurenţilor a fost făcută de comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Dorin Ioniţă, care i-a felicitat pe jurnalişti pentru participarea la competiţie şi i-a invitat şi la celelalte activităţi pe care Forţele Terestre le organizează în această săptămână în Bucureşti, activităţi ce vor culmina cu manifestările din Parcul Tineretului şi care vor avea loc duminică, 23 aprilie, când militarii care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, îşi sărbătoresc ziua.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Şapte ţări, un exerciţiu - „Platinum Eagle - 17.2”
Publicat pe: 27.04.2017
Afişări: 67
Împreună cu veteranul Beca Florea și văduvele de veterani
Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Brăila
Publicat pe: 26.04.2017
Afişări: 333
Sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre
23 aprilie, sărbătoarea Forţelor Terestre Române
Publicat pe: 24.04.2017
Afişări: 99
Concert de muzică de promenadă susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava"
Ziua Forţelor Terestre – Muzica militară în Mall
Publicat pe: 22.04.2017
Afişări: 64

FORŢELE TERESTRE, ÎN SĂRBĂTOARE
Publicat pe: 21.04.2017
Afişări: 247
ANIVERSAREA ZILEI FORŢELOR TERESTRE – SIBIU, 2017
ANIVERSAREA ZILEI FORŢELOR TERESTRE – SIBIU, 2017
Publicat pe: 20.04.2017
Afişări: 285
Cupa presei la tir organizată de Statul Major al Forţelor Terestre
Ziua Forţelor Terestre 2017 – Cupa presei la tir
Publicat pe: 19.04.2017
Afişări: 140
O NOUĂ MISIUNE, O NOUĂ PROVOCARE
O NOUĂ MISIUNE, O NOUĂ PROVOCARE
Publicat pe: 18.04.2017
Afişări: 882
„Luna plantării arborilor la Buzău”- ediţia 2017
„Luna plantării arborilor - ediţia 2017", la Buzău
Publicat pe: 13.04.2017
Afişări: 74
„Justice Eagle 17”
„Justice Eagle - 17”
Publicat pe: 11.04.2017
Afişări: 1,227

Citeşte şi:

În ziua premergătoare sărbătorii patronului spiritual al forţelor terestre, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, militarii Forţelor...
Publicat pe 21.04.2017
Pe 23 aprilie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre Române. Istoria Forţelor Terestre...

Comentarii