Oamenii nevăzuţi din spatele reţelelor de comunicaţii

Maior Dănuţ Buruiană, şeful Compartimentului Comunicaţii şi Informatică
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 04.05.2017

În baza militară aeriană din Kandahar acţionează o echipă de specialişti în comunicaţii şi infomatică în cadrul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”.

Comunicaţiile au evoluat extraordinar în ultimul deceniu. Pentru militari acestea sunt vitale în desfăşurarea misiunilor.

 O echipă mică, dar viabilă

Sistemul nervos al unei armate - comunicaţiile şi informatica  - reprezintă specialitatea militară pe umerii căreia apasă o mare responsabilitate. Specialiștii din această armă sunt acei oameni nevăzuţi pe care doar îi auzim uneori şi pe care îi certăm atunci când tehnica de calcul, telefoanele sau legăturile radio nu funcţionează. Ne dăm seama de importanţa lor vitală mai ales când ajungem  într-un teatru de operaţii.

În baza militară aeriană din Kandahar, unde este dislocat Batalionul 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri”, există un centru de comunicaţii şi informatică în care lucrează militari din batalion. Misiunea lor abia a început. Activităţile pe care le vor desfăşura vor consta în asigurarea legăturilor stabile, fiabile, de calitate, atât cu mijloacele naţionale, cât şi cu cele de Coaliţie pentru forţele româneşti dislocate în provincia Kandahar.

Maiorul Dănuț Buruiană este încadrat pe funcţia de şef al comunicaţiilor în cadrul batalionului. Este la a cincea misiune aici, în Afganistan, şi toate au fost în cadrul Batalionului 151 Infanterie ”Lupii Negri”.

Ofiţerul are ca atribuţii asigurarea organizării şi funcţionării centrului de comunicaţii, manager de frecvenţe pentru structurile româneşti din provincia Kandahar, remedierea  aspectelor procedurale şi tehnice în vederea asigurării accesului la sistemele Coaliţiei (date,voce şi radio), asigurarea securităţii comunicaţiilor şi a fluxului informaţional, în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse şi exercitării comenzii şi controlului.

„Este o misiune grea, cu multe responsabilităţi - a spus maiorul Dănuț Buruiană. Există multe provocări, dar cred că am acumulat o experienţă extraordinară. Nicio misiune nu seamănă cu alta. În aceste şase luni vom munci toţi de aici din centru, cot la cot, şi rezultatele sigur se vor vedea. Suntem o echipă mică, dar viabilă”.

La cei 44 de ani ai săi, maistrul militar clasa I Constantin Mandache este pe cale să încheie a cincea misiune în Afganistan. În misiunile anterioare a administrat reţele de calculatoare. Funcţia pe care este încadrat este de mare responsabilitate. „Nu este o misiune grea - a declarat maistrul militar clasa I Constantin Mandache. Prima dată am fost cu batalionul în anul 2003. Acum, am venit pe un teren pe care îl ştiam. Provocări sunt şi acum, mai ales când apar defecţiunile şi știu că trebuie să-i ajut pe colegii mei. Toţi de aici suntem o echipă foarte bună, aşa că totul va decurge mai uşor”. Are un sfat pentru cei care vin pe astfel de funcţii: „...să se pregătească bine pentru misiune, să ceară sfaturi de la cei care au fost pe aici şi să studieze mult, pentru că tehnica nu prea seamănă cu ce este în ţară”.

Maistrul militar clasa a III-a Cătălin Cuciureanu este la prima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Consideră că momentele grele dintr-o misiune sunt cele de început şi probabil şi cele de la sfârşit. „Fac parte dintr-un colectiv ok. În misiune este bine, pentru că desfăşor aceleaşi misiuni cu ceea ce execut în ţară. Munca noastră este de cele mai multe ori ascunsă, numai când nu merge ceva suntem în prim-plan”.

Mici în grad, dar la fel de importanţi

Gradaţii profesionişti din centrul de comunicaţii sunt tot timpul la datorie. Caporalii Alexandru Vatamanu, Gabriel Rusu şi Daniel Rozmalin sunt mereu cu ochii pe staţiile radio şi centralele telefonice, plus celelalte sisteme. O parte din ei sunt la prima misiune şi speră că nu ultima. Toţi sunt de acord că aici este necesar să fii un bun profesionist, să ai răbdare şi să cunoşti foarte bine limba engleză.

„Este un loc în care acumulezi o vastă experienţă - a declarat caporal Alexandu Vatamanu, aflat la prima misiune în Afganistan. Colectivul este unul valoros şi ne sprijină. Învăţăm şi vom învăţa multe. Îmi este dor de casă, de România, de familie. Praful este şi va rămâne un duşman veritabil, dar m-am acomodat repede.

Acumulez experienţă, mereu acumulez experienţă, chiar dacă mai am trei misiuni într-un teatru de operaţii - a spus caporal Gabriel Rusu. Sincer, mă bucur că fac parte dintr-un astfel de colectiv, dorinţa noastră este să reuşim să îndeplinim toate obiectivele şi să asigurăm toate legăturile de comunicaţii şi informatică. Le mulţumesc superiorilor şi colegilor mei pentru susţinerea de care au dat dovadă. Zilnic  învăţ multe lucruri noi”.

Caporalul Daniel Rozmalin este un militar de bază. Oricine îi solicită ajutorul, el răspunde: <Prezent !>, indiferent de oră. Un gradat profesionist foarte bine pregătit, onest, disciplinat şi gata oricând de acţiune. Este la a treia misiune în Afganistan. A mai participat în Angola, în anii 1996 și 1997 şi în Irak, în anul 2008. „Sarcina mea este să asigur şi să conduc traficul radio din punctul de comandă între TF şi subunităţile din cadrul batalionului aflate în aria de operaţii - a afirmat caporalul Daniel Rozmalin. Particip la multe acţiuni de redislocare de echipamente. Tehnica pe care lucrez aici este mult mai nouă decât cea din ţară. Pe zi ce trece îmi îmbogăţesc nivelul de cunoştinţe şi, sincer, mă gândesc serios către o carieră de subofiţer”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Transfer de autoritate
Publicat pe: 14.02.2018
Afişări: 100

Exerciţiul multinaţional PLATINUM EAGLE - 18.1
Publicat pe: 13.02.2018
Afişări: 101

Gata oricând...
Publicat pe: 13.02.2018
Afişări: 118

„The Gate” – Poarta
Publicat pe: 06.02.2018
Afişări: 170

Colibiţa, tabăra de munte a cercetaşilor artilerişti
Publicat pe: 26.01.2018
Afişări: 200

Misiunea poate începe, avem legătura radio…
Publicat pe: 22.01.2018
Afişări: 179
Se intonează imnurile naţionale ale României şi Poloniei
Începură oltenii instrucţia
Publicat pe: 12.01.2018
Afişări: 177

Top Cover
Publicat pe: 03.01.2018
Afişări: 375

Vizita ministrului Apărării naţionale în Afganistan
Publicat pe: 03.01.2018
Afişări: 279
Sg. maj. Costea Daniela
Despre ELE...
Publicat pe: 18.12.2017
Afişări: 275

Citeşte şi:

Alături de liderul local
Publicat pe 02.05.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos, care ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient ce pericole îşi asumă. Seara târziu sau...
Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” continuă cea de a patra misiune în teatrul de operaţii Afganistan. S-au scurs...
Locotenent Roland Pralea şi sg Gheorghe Cîmpeanu la SHURA
Publicat pe 06.07.2017
Echipele specializate în operaţii psihologice (PSYOPS) s-au impus ca un sprijin pentru luptători. Aici, în Afganistan, lucrează alături de militarii...
Publicat pe 09.08.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos. Aflat în misiune, el ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient, încă de la început, ce...

Comentarii