”Desert Spears”

Comandantul Batalionului 151 Protecţia Forţei, locotenent-colonel Gabriel Turculeţ, alături de generalul de brigadă Charles Aris la exerciţiul organizat cu militarii afgani
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 10.05.2017

 

După aproximativ trei luni de la preluarea misiunilor de la colegii din Batalionul 341 Infanterie ”Rechinii Albi” și în ciuda temperaturilor din ce în ce mai ridicate, militarii Batalionului 151 Infanterie Protecția Forței își continuă misiunile ce constau în securizarea Bazei militare aeriene Kandahar, asistarea şi sprijinul forțelor de securitate afgane, astfel încât acestea să fie oricând în măsură să asigure un climat stabil de securitate în Afganistan.

O altfel de misiune este executată de militarii Companiei 3 Protecția Forței ”Desert Spears” din Batalionul 151 Infanterie Protecția Forței ”Lupii Negri”. Aceștia, începând cu 25 februarie 2017, au ca misiune asigurarea securității liderilor TAAC–S (Train Advise Assist Command-South) și SFAAT (Security Force Assistance Advisory Team) pentru executarea în siguranță a misiunilor de instruire, asistență și consiliere a ANDSF (Afghan National Defense and Security Forces).

L-am întrebat pe căpitanul Dan Oleiniuc de ce a ales această denumire pentru subunitatea sa ”Desert Spears”. Răspunsul a fost unul simplu: sulița a fost inventată și folosită încă din preistorie, atât ca armă de vânătoare, cât și de război, oferind avantajul că dușmanul putea fi lovit de la distanță.

Noi, militarii acestei companii, ne dorim să fim acea armă de temut împotriva insurgenților. Dorim să fim acel vârf pătrunzător al Batalionului 151 Infanterie Protecția Forței ”Lupii Negri” aici, în provincia Kandahar, în misiunea „Resolute Support”.

Scopul misiunilor acestei subunități este acela de a securiza persoanele importante participante la diferite misiuni (liderii TAAC–S) și a membrilor echipelor SFAAT care desfășoară misiuni de instruire, asistență și consiliere a ANDSF, prin asigurarea transportului și protecției, în locurile de desfășurare a activității specifice.

Riscurile pe timpul executării misiunilor sunt reprezentate în principal de incidentele ce pot apărea pe timpul executării instruirii, atât între militarii afgani, cât și între militarii afgani și militarii din echipele de consiliere.

Pentru asigurarea succesului unei astfel de misiuni, un rol important îl au comandanții care asigură securitatea personalului din cadrul TAAC–S și a echipelor SFAAT. Aceștia trebuie să ajute la dezvoltarea și menținerea unei relații trainice de parteneriat, bazată pe încredere și respect reciproc între militarii subunității și militarii din ANDSF, indiferent de locațiile sau provinciile din care provin aceștia.

O astfel de misiune cu risc ridicat s-a desfășurat la începutul lunii aprilie, când militarii companiei au participat la un exercițiu complex , alături de membrii echipelor SFAAT – US și militarii afgani.

Vigilența a fost la un nivel maxim, de la începutul exercițiului până la final. Pe timpul executării exercițiului, Plutonul 2 „Spears”, comandat de sublocotenent Cătălin Caranda, a avut misiunea de a asigura protecția comandantului TAAC–S, generalul de brigadă Charles Aris, și a comandantului Batalionului Protecția Forței ”Lupii Negri”, locotenent-colonel Gabriel Turculeț, care au asistat la executarea exercițiului de către militarii afgani.

Ce implică pregătirea unei astfel de misiuni ne-a explicat comandantul de pluton care a participat la acest exercițiu, sublocotenent Cătălin Caranda: „O astfel de misiune se planifică cu mult timp înainte, pentru a avea timpul necesar la dispoziție să facem o analiză complexă și completă a tuturor factorilor importanți ai acestei misiuni, factori ce rezultă în urma recunoașterilor în zona de desfășurare a activității unde se stabilesc în detaliu misiunile, reperele fiecărui <Guardian Angel> (nickname-ul militarilor companiei), urmate de repetițiile la macheta terenului și antrenamentele privind modul de reacție la diferite incidente”.

Un rol important l-a avut comunicarea foarte bună între partenerii români și americani, pe timpul tuturor fazelor activității. Am avut de învățat unii de la alții şi împreună am contribuit la atingerea obiectivelor militarilor afgani.

„Fiecare misiune de acest gen constituie o bază pentru planificarea următoarelor. Mereu avem ceva de învățat, astfel ca pe viitor modul de executare a misiunii să fie înbunătățit” - ne-a spus comandantul Plutonului 2 ”Spears”, sublocotenent Alin Bichiu.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 459

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 280
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 648
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 436

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 685

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 621

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 364

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 440

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 324

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 794

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 1,166

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 981

Citeşte şi:

Alături de liderul local
Publicat pe 02.05.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos, care ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient ce pericole îşi asumă. Seara târziu sau...
Concomitent cu derularea etapei a II-a de instruire la nivelul subunităţilor se desfăşoară şi pregătirea comandamentului Batalionului de Infanterie...
Elementul Naţional de Sprijin este o structură logistică importantă ce face parte din Comandamentul Logistic Întrunit. Este dispus în Baza Militară...

Comentarii