QRF, EXTREMĂ URGENŢĂ!

QRF se deplasează la locul de intervenţie
Locotenent-colonel Daniel BURLACU
Publicat pe 17.08.2017

QRF, în traducere Forţă de Reacţie Rapidă, este o subunitate pregătită să acţioneze urgent în caz de incident. Este o misiune în care lupta cu secundele este esenţială, iar concentrarea este maximă.

Am luat contact şi în misiunile anterioare cu acest tip de subunitate în misiunea din Irak, acum l-am regăsit  în Baza Militară Aeriană Kandahar, locul unde sunt dislocaţi militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei ”Lupii Negri” în Afganistan.

QRF-ul este pregătit 24 de ore din 24. Aşa cum indică şi numele, militarii din această structură sunt gata de acţiune în cel mai scurt timp, din momentul în care au fost alertaţi. Ei ştiu că de această reacţie depinde, în caz de incident, viaţa camarazilor aflaţi în pericol.

În ziua când am realizat documentarea, QRF-ul era asigurat de Plutonul 1 Infanterie, din cadrul Companiei 2 "Wolf Pack", comandat de locotenentul Ionuţ Popa. Nu erau la primul serviciu de acest gen, însă concentrarea era maximă, chiar dacă la prima vedere acest lucru nu se vedea. Însă, liniştea a fost spartă de un simplu apel prin staţia radio: "Activaţi QRF!". Atunci, totul s-a schimbat. Fiecare militar a sărit de la locul unde stătea şi "a zburat" la echipare. Vesta antiglonţ, casca de protecţie, armamentul, într-un cuvânt, tot echipamentul a devenit scut pentru militari. Toată această mişcare se executa în linişte. Se auzeau doar ordine scurte. Şoferii au fugit la MRAP-uri şi au pornit motoarele. Top coverii au pregătit mitralierele, iar sanitarul a verificat trusa de prim ajutor şi tărgile. "Îmbarcarea!". Şi maşinile blindate au plecat spre locul de pregătire a misiunii. Toate acestea nu au durat decât câteva minute. Comandantul companiei şi un ofiţer din statul major au precizat misiunea. O ultimă rugăciune şi... acţiune!

MRAP-urile au ieşit rapid în zona de responsabilitate. Viteza era mare. ”Lupii Negri”, atenţi la orice mişcare din zonele care treceau, se deplasau repede. Traficul destul de aglomerat pentru o astfel de oră încerca parcă să îi oprească. Dar măiestria şoferilor este definitorie în aceste cazuri. Top coverii vegheau de sus. "Îngerii păzitori", cu mitralierele lor, erau gata de acţiune. Adrenalina plutea în aer. După câteva minute, QRF-ul era la locul indicat. Poliţiştii afgani bănuiau că ceva nu este în regulă într-o zonă din apropierea unui sat.

S-au urmat procedurile pentru acest caz. Calmi, riguroşi, disciplinaţi, militarii ieşeni au verificat tot: teren, persoane, maşini. Au colaborat cu poliţiştii afgani. Îngrijorarea lor nu s-a confirmat. Însă nimeni nu s-a supărat. Orice semnal este binevenit. A fi prevăzător este esenţial aici, în Afganistan.

"Am verificat o ameninţare cu dispozitiv exploziv improvizat - a declarat comandantul QRF-ului, locotenent Ionuţ Popa. Misiunea QRF este una dintre cele mai dinamice acţiuni pentru un pluton. Deplasarea şi protecţia militarilor sunt foarte importante în astfel de activităţi".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Cercetaşii dobrogeni s-au instruit la Soveja
Publicat pe: 20.02.2018
Afişări: 102

Transfer de autoritate
Publicat pe: 14.02.2018
Afişări: 155

Exerciţiul multinaţional PLATINUM EAGLE - 18.1
Publicat pe: 13.02.2018
Afişări: 151

Gata oricând...
Publicat pe: 13.02.2018
Afişări: 161

„The Gate” – Poarta
Publicat pe: 06.02.2018
Afişări: 215

Colibiţa, tabăra de munte a cercetaşilor artilerişti
Publicat pe: 26.01.2018
Afişări: 236

Misiunea poate începe, avem legătura radio…
Publicat pe: 22.01.2018
Afişări: 228
Se intonează imnurile naţionale ale României şi Poloniei
Începură oltenii instrucţia
Publicat pe: 12.01.2018
Afişări: 204

Top Cover
Publicat pe: 03.01.2018
Afişări: 417

Citeşte şi:

Plt. Ciprian Găină alături de un poliţist afgan
Publicat pe 02.08.2017
O unitate militară devine puternică prin militarii care o compun, indiferent de grad. De la comandant la ultimul soldat din statul de organizare,...
Publicat pe 09.08.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos. Aflat în misiune, el ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient, încă de la început, ce...
Alături de liderul local
Publicat pe 02.05.2017
Militarul este un om hotărât, dârz şi curajos, care ştie tot timpul ce are de făcut şi este conştient ce pericole îşi asumă. Seara târziu sau...
Echipa tehnică a ENS şi BIPF Lupii Negri
Publicat pe 17.08.2017
Mentenanţa echipamentelor militare este o prioritate într-un teatru de operaţii. Întreţinerea, exploatarea şi reparaţiile autovehiculelor executate...

Comentarii