Ceremonia de predare a autorităţii la TAAC

 

În această săptămână, militarii români din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Brave Hearts” au executat peste 70 de misiuni îmbarcate şi debarcate, în comun cu forţele naţionale de securitate şi apărare afgane şi forţele de Coaliţie.

De fiecare dată, fiii Vrâncioaiei au acţionat conform procedurilor operaţionale şi nu au uitat niciun moment că trebuie să îşi îndeplinească misiunile cu profesionalism.

Am interacţionat cu liderii locali, încercând să identificăm informaţii despre posibilele activităţi insurgente din zonă şi, totodată, să sporim încrederea populaţiei locale în forţele de Coaliţie. Fiecare informaţie preluată de la liderii-cheie poate reprezenta un indiciu pentru depistarea posibilelor ameninţări” - a explicat sublocotenent Ionuţ Trancă.

Dincolo de misiunile executate de „Inimile Neînfricate”, printre evenimentele principale ale acestei săptămâni desfăşurate în Baza Militară Kandahar se numără ceremonia de predare a autorităţii la TAAC (Train, Advice&Assist Command) South, structură în cadrul căreia acţionează şi militarii români cu echipe de consiliere ce asigură asistenţa şi integrarea structurilor afgane, atât militare cât şi guvernamentale, în vederea preluării responsabilităţilor în teritoriu.

Locotenent-colonel Ciprian Filimon, şeful echipei române de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandamentului TAAC South, a vorbit despre cum au fost cele şase luni de misiune pentru oamenii săi: „Punctul forte al echipei româneşti a fost atitudinea şi versatilitatea, faptul că am venit croiţi pe implicare totală. Lucrul ăsta a fost dovedit, iar feedback-ul primit de la partenerii americani a fost pe măsură. O experienţă fascinantă, având în vedere lucrul cu partenerul american, faptul că am fost integraţi încă din primul moment în echipe mixte, echipe multinaţionale, foarte eterogene ca şi consistenţă, dar profesioniste. N-a fost deloc greu să interacţionăm cu partenerul american. Ca de obicei, adevărata provocare a constituit-o interacţiunea cu partenerul afgan. Vorbim de o altă cultură, vorbim de o altă curgere a timpului, alt mod de a lucra, dar şi aici progresul a fost real. Am avut un raport, o relaţie nemaipomenită cu interlocutorii afgani, lucru care s-a şi materializat prin succesele obţinute atât în domeniul creării de capabilităţi pentru armata afgană, cât şi în procesul de instruire pe care l-am avut şi cu armata afgană, dar şi cu forţele de poliţie afgană”. Ce va însemna această misiune pentrul noul comandant al TAAC-S ne-a explicat locotenent-colonelul Mihai Anton:

„Trebuie să continuăm rezultatele extraordinare avute de echipa precedentă, de cei pe care i-am schimbat. Ne aşteaptă o serie lungă de provocări, atât în ceea ce priveşte lucrul cu partenerii americani, cât şi lucrul cu partenerii afgani, pentru că, în esenţă, rolul nostru aici este de a-i consilia, asista, instrui pe militarii afgani. Nimeni din cadrul echipei mele de 10 militari nu este la prima misiune în Afganistan. La momentul de faţă, efortul principal al misiunii <Resolute Support> este pus pe consilierea, asistenţa şi instruirea structurilor de la nivel Corp de Armată până către minister”.

Tot în această perioadă, militarii rotaţiei a şasea a Elementului Naţional de Sprijin au preluat responsabilităţile în teatrul de operaţii Afganistan, iar cei care pleacă acum acasă au putut raporta cu mândrie că şi-au îndeplinit misiunea.

Locotenent-colonelul Dan Corbu, comandantul rotaţiei a cincea, a vorbit în câteva cuvinte despre misiunea ajunsă la final:

„Suntem bucuroşi că ne-am încheiat în condiţii foarte bune această misiune. Spun acest lucru pentru că acei cărora le acordăm sprijinul logistic au fost foarte mulţumiţi. Nu am avut o provocare deosebită, în schimb, pentru noi a fost mulţumirea de a asigura permanent nivelul de operativitate peste 90%, astfel încât batalionul a avut tehnica de luptă, acele autospeciale MRAP MAX PRO, în permanentă stare de operativitate şi au putut îndeplini în bune condiţii misiunea lor. Nu a existat timp limită pentru a le repara, a le repune în operativitate. Noi am avut continuitate în activitate permanent”.

În următoarele şase luni, în Afganistan vor acţiona în această structură militarii conduşi de colonelul Ginel Blaga, care vor avea parte de multe provocări.

„Zona de aici este o zonă cu destule provocări din punct de vedere al securităţii, resursele sunt cele care sunt. Măiestria noastră va consta să le manageriem în aşa fel încât să reuşim să asigurăm sprijinul logistic pentru toate structurile româneşti din teatru. Va trebui să fim chibzuiţi în tot ceea ce facem, să dăm fiecăruia ce-i trebuie, în acelaşi timp având grijă să ne asigurăm şi pentru perioada următoare ceea ce este necesar pentru a putea asigura sprijinul trupelor noastre” - ne-a împărtăşit din gândurile sale, colonelul Ginel Blaga.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


”Şoimii Carpaţilor”, în mijlocul afganilor
Publicat pe: 10.10.2018
Afişări: 89

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 26.09.2018
Afişări: 175

ŞASE ŢĂRI, UN EXERCIŢIU - „PLATINUM EAGLE - 18.2"
Publicat pe: 20.09.2018
Afişări: 154

”Şoimii Carpaţilor”, mereu la datorie
Publicat pe: 20.09.2018
Afişări: 183
"Şoimii Carpaţilor", alături de copiii afgani
"Şoimii Carpaţilor", alături de copiii afgani
Publicat pe: 19.09.2018
Afişări: 129

START "PLATINUM EAGLE - 18.2"
Publicat pe: 29.08.2018
Afişări: 272

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 27.08.2018
Afişări: 246

Shura celor care zboară la înălţimi
Publicat pe: 20.08.2018
Afişări: 227

Citeşte şi:

Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...
Comandantul Batalionului 151 Protecţia Forţei, locotenent-colonel Gabriel Turculeţ, alături de generalul de brigadă Charles Aris la exerciţiul organizat cu militarii afgani
Publicat pe 10.05.2017
După aproximativ trei luni de la preluarea misiunilor de la colegii din Batalionul 341 Infanterie ”Rechinii Albi” și în ciuda temperaturilor din ce...

Comentarii