„Ţintă prinsă !"

Locotenent Marius LIUŢE
Publicat pe 18.10.2017

Batalionul 2 Rachete Antiaeriene „KUB" din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu" din Floreşti, Cluj, a executat, în data de 3 octombrie, trageri cu complexul din dotare în Tabăra de instrucţie a poligonului sol-aer Capu Midia.

Tragerile au fost ultima etapă din exerciţiul de tip LFX derulat pe durata a două săptămâni. Acesta a inclus etape de planificare a acţiunilor militare, de dislocare a tehnicii într-o altă zonă de operaţii prin executarea deplasării combinat, atât pe roţi cât şi pe cale ferată, pe o distanţă mai mare de 700 km, de ocupare şi amenajare a dispozitivului de luptă şi de pregătire a tehnicii pentru tragere.

Lansarea rachetelor antiaeriene KUB a reprezentat încununarea cu succes a unui efort colectiv al batalionului condus de maior Daniel Mocan. Rezultatul foarte bun obţinut la finalul tragerii este cu atât mai lăudabil, cu cât pentru mulţi dintre militari aceasta a reprezentat „botezul focului".

Comandantul bateriei de la Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu" care a executat lansarea rachetelor, locotenent  Imre Marton, mărturiseşte că a avut emoţii, dar, totodată, încredere în capacitatea oamenilor din subordine de a se mobiliza şi de a da tot ceea ce au mai bun pentru ca tragerea să fie un succes. Şi comandanţii celor două secţii lansare, sublocotenent Adrian Sturzu şi sublocotenent Andrei Roman, şi comandantul Bateriei tehnice şi deservire, locotenent Sergiu Cheslerean, de asemenea aflaţi la prima lansare, au avut satisfacţia acestei reuşite.

Pe durata exerciţiului, rachetiştii clujeni au participat şi la un antrenament de război electronic cu sprijin NATO, desfăşurat în perioada 25-29 septembrie, care a avut ca scop antrenarea structurilor aeriene şi antiaeriene în ducerea luptei cu inamicul aerian, în condiţiile folosirii de către acesta a bruiajului radioelectronic. Cu acest prilej s-a verificat şi s-a urmărit perfecţionarea deprinderilor echipajelor ce încadrează tehnica de luptă de a descoperi şi combate ţinte aeriene, realizarea sistemului de comandă-control pe timpul îndeplinirii misiunilor, posibilităţile reale de lucru ale sistemelor de apărare antiaeriană în condiţiile existenţei unor intense acţiuni de bruiaj radioelectronic, precum şi îmbunătăţirea procedurilor standard de operare la nivelul structurilor.

Nu doar complexul de rachete antiaeriene KUB a raportat „Misiune îndeplinită !", ci şi „surorile" mai mici, complexele de rachete antiaeriene SHORAD CA-94 şi CA-95, care au desfăşurat exerciţii de antrenament în teren în cadrul cărora echipajele acestora au avut posibilitatea de a se antrena în combaterea ţintelor aeriene, fiind şi evaluate la simulatorul MTS-II existent în poligon.

Efortul depus şi rezultatele obţinute au fost apreciate atât de comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu", colonel dr. Ioan Munteanu, cât şi de reprezentanţii eşaloanelor superioare participante la tragere.

Chiar dacă pentru militarii unităţii a fost o perioadă intensă, cu multe activităţi, desfăşurate într-o perioadă scurtă de timp, aceştia au demonstrat încă o dată că sunt în măsură în orice moment să îşi îndeplinească misiunea şi să raporteze: „Ţintă prinsă!".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII
Publicat pe: 13.11.2017
Afişări: 99

Onor Artileriei Române!
Publicat pe: 13.11.2017
Afişări: 183
Cercetaşii dobrogeni au executat modulul de pregătire „Care under Fire”
Cercetaşii dobrogeni în acţiune
Publicat pe: 10.11.2017
Afişări: 151
Militarii din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei "Brave Hearts" se antrenează pentru aplicarea procedurilor MEDEVAC
Militarii români au participat la un curs MEDEVAC
Publicat pe: 09.11.2017
Afişări: 191

Elementul Naţional de Sprijin, rotaţia a VI-a
Publicat pe: 06.11.2017
Afişări: 303

25 Octombrie în Afganistan
Publicat pe: 27.10.2017
Afişări: 245

„Ţintă prinsă !"
Publicat pe: 18.10.2017
Afişări: 313

Citeşte şi:

Publicat pe 18.09.2016
Militarii din structurile de artilerie şi rachete antiaeriene ale forţelor terestre au executat sâmbătă, 17 septembrie, trageri de luptă în poligonul...
Divizia 2 Infanterie „Getica”, prezentă la „Saber Guardian-17”. Ne antrenăm împreună, pentru a ne apăra împreună. Aproximativ 1.000 de militari din...

Comentarii