Colibiţa, tabăra de munte a cercetaşilor artilerişti

 

Cercetaşii Batalionului 316 Asigurare Date „Guruslău” se  instruiesc alături de cercetaşii  Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, în tabăra de la Colibiţa, în perioada 15-26 ianuarie.

Anul 2018 a început în forţă pentru militarii Batalionului 316 Asigurare Date „Guruslău” din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, care, timp de două săptămâni, pentru al treilea an consecutiv, s-au instruit împreună cu militarii cercetaşi din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, în tabăra de instrucţie la munte, de la Colibiţa. Cercetaşii  batalionului au parcurs etapele unui program special de pregătire în condiţii de iarnă, la munte.

Principalele activităţi de instrucţie au constat în: antrenarea militarilor în deplasarea pe schiuri, ducerea traiului în condiţii de izolare, în care s-a pus accent pe amenajarea adăposturilor improvizate, confecţionarea de capcane, colectarea şi potabilizarea apei, executarea diferitelor tipuri de focuri şi prepararea hranei de origine animală ori vegetală, precum şi teme de pregătire şi perfecţionarea deprinderilor militarilor în executarea procedurilor specifice de cercetare în cadrul instrucţiei tactice. Întrebuinţarea eficientă a aparaturii artileristice de cercetare în conducerea focului pe timpul sezonului rece a constituit, de asemenea, un obiectiv al instrucţiei.

Plutonierul-adjutant Adrian Florea, cel care a condus instrucţia, ne-a spus: „Condiţiile de instruire au fost propice, am avut parte şi de vreme care să ne ajute să ne desfăşurăm instrucţia pe schiuri, un lucru cu caracter de noutate pentru structura din care fac eu parte, fiind subunitate de asigurare date, care nu are în mod normal instrucţie pe schiuri pe timp de iarnă. Ne bucurăm în acest sens că am avut parte de aceste condiţii foarte bune, în care ne-am putut instrui şi am beneficiat şi de activităţile specifice celor de la cercetarea de infanterie, respectiv traiul în condiţii de izolare şi ambuscadă, incursiune, o întreagă serie de teme care, pentru noi, reprezintă un caracter de noutate. Obiectivele propuse au fost atinse, în primul rând, şi prin ajutorul colegilor din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, faţă de care avem un respect deosebit,  fiindcă am avut de învăţat foarte multe lucruri inedite şi am beneficiat de implicarea lor în a ne completa pregătirea noastră specifică. Sper că, în aceeaşi măsură, şi ei să spună despre noi că le-am demonstrat o latură specifică nouă, respectiv cea de conducere a focului”.

Soldat Cosmin Căciunaş: „Tabăra este utilă, în primul rând deoarece contribuie semnificativ la dezvoltarea condiţiei fizice a militarilor. În al doilea rând, e un bun prilej de formare şi întărire a coeziunii la nivelul subunităţii. Suntem împreună, mâncăm împreună, ne instruim împreună, ne este frig împreună, e un bun prilej de a ne întări coeziunea. Facem totul împreună”.

În concluzie, finalul instruirii  în aceste condiţii de tabără la munte nu va fi şi finalul pregătirii. Experienţa acumulată în cadrul instrucţiei, necesitatea adaptării permanente la cerinţele actuale ale ducerii acţiunilor de luptă fac ca pregătirea militarilor să continue în poligoane, terenuri de instrucţie sau săli de specialitate.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Cercetaşii dobrogeni s-au instruit la Soveja
Publicat pe: 20.02.2018
Afişări: 46

Transfer de autoritate
Publicat pe: 14.02.2018
Afişări: 123

Exerciţiul multinaţional PLATINUM EAGLE - 18.1
Publicat pe: 13.02.2018
Afişări: 119

Gata oricând...
Publicat pe: 13.02.2018
Afişări: 133

„The Gate” – Poarta
Publicat pe: 06.02.2018
Afişări: 187

Colibiţa, tabăra de munte a cercetaşilor artilerişti
Publicat pe: 26.01.2018
Afişări: 212

Misiunea poate începe, avem legătura radio…
Publicat pe: 22.01.2018
Afişări: 196
Se intonează imnurile naţionale ale României şi Poloniei
Începură oltenii instrucţia
Publicat pe: 12.01.2018
Afişări: 185

Top Cover
Publicat pe: 03.01.2018
Afişări: 385

Citeşte şi:

Publicat pe 13.11.2017
A fi artilerist este o muncă grea, înseamnă a avea pasiunea traiectoriilor precise. E nevoie de logică, calcule, atenţie şi mult antrenament. Dar cel...

Comentarii