Cercetaşii dobrogeni s-au instruit la Soveja

Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 20.02.2018

În perioada 5-16 februarie, structurile de informaţii şi cercetare de specialitate, inclusiv cercetarea pe linie de armă (Geniu şi CBRN) din Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti" au executat tabăra de instrucţie la munte, la cabana militară din Soveja.

În acest an, s-au antrenat împreună millitarii companiei de cercetare a brigăzii, plutoanele de cercetare din unităţile subordonate, precum şi structurile de cercetare CBRN şi cercetare de geniu, ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance).

Principalul obiectiv propus îl reprezintă testarea deprinderilor fizice şi psihice ale militarilor în termeni de expunere la stres prelungit şi condiţii meteo nefavorabile. Pe timpul aplicaţiei, militarii au avut parte de ploaie, lapoviţă, ninsoare, şi chiar şi soare.

Scopul acestei activităţi de instruire este acela de a realiza coeziunea elementelor de cercetare din cadrul brigăzii şi perfecţionarea deprinderilor de acţiune în condiţii de iarnă, în teren muntos-împădurit.

Comandantul taberei, maiorul Remus Popa, a luat măsuri pentru desfăşurarea în condiţii optime a instrucţiei şi atingerea obiectivelor de performanţă stabilite pentru această activitate.

Militarii din subunităţile de cercetare, cât şi şefii Informaţiilor din cadrul batalioanelor subordonate care au coordonat în mod direct desfăşurarea instrucţiei sunt conştienţi că această activitate este o excelentă ocazie de a-şi perfecţiona tehnicile, tacticile şi procedurile specifice structurilor de cercetare, dar  şi de a se pregăti în condiţii de izolare. Topografia unui teren muntos le oferă mai multe variante pentru dezvoltarea deprinderilor în acest domeniu. Nu în ultimul rând, o astfel de tabără reprezintă un moment în care se pot închega structurile de cercetare, mai ales că, mai mult ca altundeva, acest lucru ajută la îndeplinirea cu succes a oricărei misiuni.

Instruirea subunităţilor participante s-a executat pe o rază de 30 km de centrul localităţii Soveja, programul de instrucţie fiind unul dinamic. Toate activităţile planificate au avut caracter practic-aplicativ, acţiunile fiind adaptate la specificul terenului muntos-împădurit, iarna. Este primul an în care scopul acestei activităţi constă în testarea capabilităţilor de informaţii şi sincronizarea tuturor structurilor ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance) la nivelul brigăzii. Astfel, instrucţia a fost desfăşurată pe platforme de instrucţie şi integrată pe timpul unui exerciţiu complex, desfăşurat pe distanţa de 25 km, prin rezolvarea unor situaţii tactice specifice structurilor ISR.

Cercetaşii de armă CBRN şi geniu s-au încadrat foarte bine în elementele de cercetare, aceştia îndeplinindu-şi misiunile primite în condiţii foarte bune. Sublocotenent Cătălina Crăciun, aflată la prima tabără de cercetare, ne povesteşte: „Am avut misiunea de a sprijini structurile de cercetare în desfăşurarea acţiunilor specifice de observare, cercetare şi supraveghere cu informaţii pe linie de armă. Militarii s-au integrat foarte bine în noile structuri repartizate pentru instrucţie şi, datorită cunoştinţelor pe linie de specialitate, au avut un aport considerabil la îndeplinirea cu succes a misiunilor grupurilor din care au făcut parte”.

Pe data de 8 februarie, sublocotenent Cătălina Crăciun, singura fată prezentă în tabăra de instrucţie la munte, a împlinit frumoasa vârstă de 25 de ani, zi în care a executat un marş tactic pe distanţa de 25 km. Cu această ocazie, Cătălina a primit din partea colegilor flori, un mic cadou şi multe zâmbete şi urări de bine. „La mulţi ani şi...mulţi kilometri!” -  i-au urat mulţi dintre ei.

În cadrul antrenamentului de tabără, accentul a fost pus pe instrucţia de specialitate a cercetaşilor, care s-a realizat optim, prezenţa la instrucţie a militarilor fiind completă, toate elementele acţionând întrunit în cadrul elementelor de cercetare.

Confecţionarea diferitelor tipuri de adăposturi, tehnici de deplasare şi supravieţuire în condiţii de vizibilitate redusă,  precum şi răspunsul rapid în cazul unei ambuscade  reprezintă deja o obişnuinţă pentru cercetaşii dobrogeni. Exersarea tehnicilor şi procedurilor specifice de culegere, supraveghere şi observare, testarea abilităţilor privind lucrul în echipă, coeziunea, modul de acţiune în condiţiile expunerii la stres prelungit şi condiţii meteo nefavorabile sunt doar câteva aspecte pe care militarii brigăzii le-au deprins, le-au exersat şi perfecţionat în această perioadă la Soveja.

La sfârşitul programului de pregătire, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate "Mărăşeşti", colonel Florin-Marian Barbu, s-a declarat mulţumit de modul de implicare a militarilor şi a apreciat modul de desfăşurare a instrucţiei ca fiind foarte bine organizată.

În ultima zi a aplicaţiei, cercetaşii Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti” au declarat: „Misiune îndeplinită!” la Mausoleul Mărăşeşti, în semn de recunoştinţă.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 159

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 548

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 494

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 272

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 348

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 256

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 643

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 906

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 774

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 604

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 850

Citeşte şi:

Publicat pe 28.06.2018
În perioada 18-29 iunie, structurile ISR din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate "Mărăşeşti", aproximativ 60 de militari, au desfășurat tabăra de instrucţie...
Publicat pe 06.10.2017
Pornind de la realitatea că un absolvent de colegiu militar, viitor ofiţer în Armata României trebuie să se adapteze la situaţii de comunicare dintre...
Publicat pe 14.03.2018
Poate fi greu de imaginat cum o ţară fără resurse, la prima vedere, cu un teren deşertic extrem de fărâmiţat, cu nesfârşite conflicte armate şi lupte...

Comentarii