Sprijinul „Şoimilor Carpaţilor”

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 24.10.2018

”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru subunităţile aparţinând Batalionului 812 Protecţia Forţei <Şoimii Carpaţilor>, este misiunea plutonului sprijin” - ne spune comandantul de pluton, locotenent Tiberiu Greluş.

Este vorba despre acei puţini oameni din cadrul plutonului sprijin, transmisionişti, sanitari şi gestionari de depozite, care, de cele mai multe ori stau „în umbră”, dar a căror muncă este esenţială pentru desfăşurarea tuturor activităţilor la cele mai înalte standarde.

Funcţionarea legăturilor radio constituie un factor vital pentru desfăşurarea cu succes a misiunilor în aria de responsabilitate a batalionului.

Înante ca fiecare patrulă să iasă din bază, transmisioniştii din cadrul plutonului sprijin verifică cu atenţie, până la cel mai mic detaliu, toate sistemele şi echipamentele de comunicaţii aflate la bordul autovehiculelor de luptă, pentru ca atât legăturile în cadrul plutonului cât şi cele cu baza să funcţioneze la parametrii tehnici corespunzători. Este o muncă ce necesită multă răbdare şi concentrare, dar care pentru oameni experimentaţi şi dedicaţi meseriei pare un lucru uşor.

Îi recunoşti de departe pe cei din grupa transmisiuni. Folosesc limbajul propriu, tehnic, şi întotdeauna au un cablu, o antenă sau un echipament specific în mână. Lucrează de mulţi ani împreună şi au ajuns să fie ca o familie. Numeroasele aplicaţii şi exerciţii la care au participat, i-au desăvârşit ca militari şi ca specialişti în domeniu.

Alţi militari din cadrul plutonului de a căror activitate depinde bunul mers al lucrurilor sunt sanitarii. Ei sunt cei pe care dorim să îi ştim aproape de tine, dar de care sperăm să nu avem nevoie niciodată. Crucea roşie pe fundal alb, semnul distinctiv pe care fiecare din ei îl poartă cu mândrie pe umărul drept, îţi dă o senzaţie de siguranţă.

Plutonierul-adjutant Viorica Stoica, comandantul grupei sanitare, este la prima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan şi consideră că ”o misiune, într-un teatru de operaţii aşa cum este cel din Afganistan, reprezintă o provocare şi oportunitate în desăvârşirea mea ca militar”. Sanitarii pe care îi are în subordine sunt veterani ai teatrelor de operaţii.

Ei sunt cei care se asigură că fiecare militar este pregătit şi apt din punct de vedere medical să îndeplinească toate sarcinile şi misiunile primite. Înainte de plecarea în misiune a fiecărei patrule, se interesează asupra stării de sănătate a militarilor şi verifică ca sanitarul din cadrul plutonului să aibă trusa medicală completă.

Logisticienii plutonului sunt ultimii dar nu cei din urmă membri ai plutonului sprijin. Toate materialele necesare comandamentului şi subunităţilor sunt gestionate şi distribuite de către ei. Responsabilitatea financiară pe care o au nu este una de neglijat. Toate materialele, de la birotică la armament şi muniţie, trec prin mâinile lor. Dar ”datorită experienţei, profesionalismului şi implicării de care dau dovadă, aceştia îndeplinesc toate atribuţiile specifice şi toate sarcinile primite, la cel mai înalt nivel posibil” - mărturiseşte locotenentul Tiberiu Greluş.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 430

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 261
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 623
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 419

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 673

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 614

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 352

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 435

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 319

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 786

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 1,154

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 974

Citeşte şi:

”Datorită îndrumării fratelui meu şi dorinţei mele de a explora ceva ce puţină lume o face, cum ar fi executarea de trageri cu diferite categorii de...
Publicat pe 26.09.2018
Recent, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de responsabilitate între contingentele...

Comentarii