Transfer de autoritate în Kandahar

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 20.02.2019

Marți, 19 februarie, în Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea misiunii între Batalionul 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților” și Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”.

Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniță, și a locțiitorului pentru Resurse a șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Liviu Marian Mazilu. La ceremonie au participat: locțiitorul comandantului TAAC-S (Train Advise Assist Command-South), colonel Paul Larson, Reprezentantul Militar Național, colonel Damian Zbranca, și comandantul Combined Task Force “Dragon Hawks”, locotenent-colonel Keith Benedict.

Au fost prezenți, de asemenea, militari români din cadrul celor două batalioane, militari americani aparținând TAAC-S și Batalionului 2-14 ”Golden Dragons” din Armata SUA, precum și reprezentanți ai Forțelor Naționale de Securitate Afgane și lideri locali din provincia Kandahar.

Ceremonia predării-primirii misiunii a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale Republicii Islamice Afganistan, Statelor Unite ale Americii și României,și a continuat cu ceremonialul dedicat împăturirii și descoperirii Drapelelor de luptă ale celor două batalioane. Ulterior, comandanţii celor două batalioane românești, locotenent-colonel Dan-Valer Orza și locotenent-colonel Ilie Melinte, au dat raportul privind predarea-primirea autorităţii comandantului CTF ”Dragon Hawks”, locotenent-colonel Keith Benedict.

Locțiitorul comandantul TAAC-S, colonel Paul Larson, a evidențiat în cuvântul său parteneriatul americano-româno-afgan, importanța misiunilor desfășurate de către militarii români în Baza Militară Aeriană Kandahar, precum și profesionalismul și dedicarea acestora în îndeplinirea sarcinilor.

„<Șoimii Carpaților> sunt pregătiți să raporteze <Misiune îndeplinită!>și să predea responsabilitatea misiunii Batalionului 300 Protecția Forței <Sfântul Andrei>” - a arătat, în discursul său, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților”, locotenent-colonel Dan-Valer Orza. De asemenea, acesta a mulțumit partenerilor americani din cadrul Batalionului  2-14 ”Golden Dragons”și TACC-S, pentru sprijinul necondiționat acordat,în cele aproape șapte luni în care militarii bistrițeni au participat la Misiunea Resolute Support. „Dragi frați de arme, a fost o onoare și un privilegiu să fim parteneri cu militari profesioniști și dedicați” - a transmis locotenent-colonelul Orza, folosind dialectul pashtu, militarilor și polițiștilor afgani, cu care, militarii români au dezvoltat un parteneriat de succes pe durata acestei misiuni.

La rândul său, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, locotenentul-colonel Ilie Melinte, a afirmat: „Suntem încrezători la început de misiune. Sunt convins că vom desfășura misiunile ordonate cu rezultate bune, având la bază o solidă pregătire în țarăși prin dezvoltarea cooperării în cadrul Combine Resolve <Dragon Saints>și cu parteneriiafgani din aria de responsabilitate”.    

Pentru contribuția adusă la îndeplinirea misiunilor Combined Task Force ”Dragon Hawks”și pentru realizări meritorii obținute pe timpul participării la Misiunea Ressolute Support din Afganistan, locotenent-colonelul Dan-ValerOrza, comandantul Batalionului 812  Protecția Forței „Șoimii Carpaților”,și subofițerul de comandă al aceluiași batalion, plutonierul-adjutant principal Daniel Donat, au fost decorați de către locotenent-colonelul Keith Benedict cu Medalia Ordinului ”Saint Maurice”*.

Militarii din Galați vor continua misiunile în parteneriat cu militarii americani și cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane, în efortul comun de creștere a securităţii în aria de responsabilitate, fiind prezenți oricând la datorie, indiferent de oră sau de capriciile vremii, pentru a preîntâmpina eventualele atacuri ale insurgenţilor.

În încheierea ceremoniei, comandantul Batalionului Protecția Forței „Șoimii Carpaților a înmânat distincții și diplome unor militari din forțele aliate și colaboratorilor afgani.

...........................................................................................................................................................................................................

 

* Ordinul ”Saint Maurice” a fost înființat în anul 1996 și este acordat de către Asociația Națională a Infanteriei din Statele Unite ale Americii (National Infantry Association). Nominalizații trebuie să fi avut o contribuție semnificativă în sprijinul Infanteriei și trebuie să reprezinte cele mai înalte standarde de integritate, caracter moral, competențe profesionale și dedicație.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 160

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 551

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 495

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 273

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 349

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 257

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 646

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 908

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 775

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 606

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 853

Citeşte şi:

Publicat pe 24.10.2018
”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru...
Publicat pe 20.06.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români se apropie cu pași repezi de finalul misiunii. Au trecut cinci luni de când aceștia își fac simțită...
”Datorită îndrumării fratelui meu şi dorinţei mele de a explora ceva ce puţină lume o face, cum ar fi executarea de trageri cu diferite categorii de...

Comentarii