Bucurii mărunte

Locotenent Gabriel CHIRILOIU
Publicat pe 18.10.2019

Pentru cineva care păşeşte pentru prima dată în Afganistan, senzaţia este unică: o altă lume, desprinsă parcă de pe alt tărâm.

Nisip cât vezi cu ochii. Soare arzător, chiar și acum, la jumătatea toamnei. Alteori, ploi care duc la inundații, transformând deșertul într-o zonă plină de pârâiașe. Te întrebi cum rezistă aceşti oameni, cum pot să supravieţuiască în această zonă, în care totul este galben-cenușiu. În momentul în care întâlneşti copii, rămâi, pentru o fracţiune de secundă, blocat: se uită la tine curioşi şi temători, deopotrivă. Îţi trebuie multă diplomaţie să te poţi apropia de ei. Dar militarii români reuşesc acest lucru.

Sunt copii care apreciază orice cadou, văzând prin asta un nou început, care pentru câteva momente uită de pericolul ce îi înconjoară, care nu au acces la era tehnologizată, lipsiți de tablete și telefoane inteligente, care reușesc singuri să își dea like-uri pentru performanța de a primi un caiet pe care scrijelesc simboluri indescifrabile, apreciate de bătrânii satului ce speră într-o viață sigură pentru ei, care învață să numere românește, mulțumind astfel militarilor români pentru cadourile oferite.

O lume tristă, dar care își găsește bucuria în lucruri mărunte ce pentru copiii noștri ar trece neobservate, te face să te gândești de multe ori: Oare unde este bucuria? Mai mult decât atât, am întâlnit copii, care, deși nu merg frecvent la școală, sunt buni matematicieni, cunoscând foarte bine tabla împărțirii, tot ceea ce primesc oferind fraților mai mici și părinților pe care îi respectă până la granița venerării.    

Batalionul 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” execută zilnic patrule în aria de responsabilitate. Dintre zecile de misiuni făcute până în prezent, una a fost cu totul specială: interacţiunea cu populaţia civilă. Cu alte cuvinte, o acțiune ce a constat în distribuirea de alimente, apă și caiete. Copiii se uitau curioși la oaspeţii lor: militari români şi americani, alături de poliţişti afgani. În privirile lor se putea citi la început reticenţa, care a durat preţ de câteva minute. Încercau să stea cât mai liniștiți, dar curiozitatea şi bucuria de a primi un dar şi-au spus, în cele din urmă, cuvântul. Rând pe rând, fiecare îşi prelua mult așteptatele daruri, atât de necesare lor. Atmosfera s-a destins, iar pe feţe li se putea citi bucuria, dar și emoția că cineva se gândește la ei și-i sprijină.

Pentru parașutiștii aflați la prima misiune într-un teatru de operaţii, întâlnirea cu micii afgani a fost una de mare impact. „Copiii ne-au primit cu braţele deschise. Am încercat alături de partenerii noștri să-i ajutăm. Iar zâmbetele primite la final din partea lor ne-au răsplătit pe măsură, semn că ne-am îndeplinit misiunea”.

Timp de șase luni, în baza Kandahar - Afganistan, militarii Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” vor reprezenta România în cadrul Alianței. Principala misiune a unității este aceea de a securiza baza aeriană Kandahar. La fel de importante sunt și instruirea, asistarea și sprijinirea armatei naționale afgane, pentru ca aceasta să fie în măsură, în viitorul apropiat, să asigure singură securitatea.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 416

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 254
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 604
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 411

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 666

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 608

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 348

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 431

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 316

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 779

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 1,147

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 966

Citeşte şi:

Afganistan. A mai rămas o săptămână de misiune pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. Până atunci, infanteriștii gălățeni mai au o...

Comentarii