"SEEBA – 15", exerciţiu multinaţional de menţinere a păcii

Scotocirea localităţii de către o echipă de tip QRF (Quick Reaction Forces)

În perioada 10-15 mai, la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare Constanţa, precum şi în poligonul Babadag s-a desfăşurat amplul exerciţiu "SEEBA – 15", la care au participat subunităţi de infanterie, geniu, cercetare şi transport din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate "Mărăşeşti", puse la dispoziţia forţei multinaţionale de menţinere a păcii din sud-estul Europei.

În data de 14 mai, în poligonul din Babadag acţiunile în teren ale militarilor au putut fi urmărite în cadrul unui exerciţiu de tip LIVEX (exerciţiu complex, de simulare constructivă şi cu trageri de luptă), condus de către generalul de brigadă Eser Hakan, comandantul Brigăzii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG).

Deşi a reunit în aceeaşi arie de operaţii maşini de luptă şi elicoptere de sprijin sau de atac, efortul oamenilor a fost cel care a făcut ca totul să se desfăşoare exact aşa cum a fost prevăzut pentru activitatea de tip cordon and search (C&S). Iniţial, cu ajutorul a două plutoane de infanterie, s-a realizat un cordon de izolare a localităţii. Elementul-surpriză l-a constituit introducerea pe cale aeriană, prin coborârea în rapel dintr-un elicopter "Puma SOCAT", a echipei de căutare care avea ca misiune capturarea celulei insurgente din localitate. Dar, cum o astfel de acţiune este plină de neprevăzut, a fost luat în calcul şi sprijinul aerian cu foc, scotocirea localităţii de către o echipă de tip QRF (Quick Reaction Forces – Forţe de reacţie rapidă) dar şi o evacuare medicală pe calea aerului a unui eventual militar din forţele proprii rănit.

La prima vedere nu poate părea foarte complicat să aşezi alături oameni din naţiuni diferite, care folosesc tehnici, tactici şi proceduri similare sau comune, dar acest tip de activităţi sunt departe de a fi un lucru uşor. Încercând să priveşti "impresionantul spectacol" din afară, ca un simplu spectator, nu poţi să nu remarci sincronizarea perfectă a întregii acţiuni.

"SEEBA – 15" este unul din exerciţiile importante din acest an şi, din acest motiv, prezent la această activitate a fost şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior dr. Dumitru Scarlat, alături de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, precum şi conducerea SEEBRIG.

Dacă în ultimii ani activităţile de instruire ale militarilor desfăşurate în acest poligon au intrat într-un con de umbră şi nu au constituit un punct de interes pentru mass-media din România, cu siguranţă lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat. "Poligonul din Babadag este foarte important pentru mine, el face parte din cele trei poligoane importante ale forţelor terestre, iar intenţia mea este ca acesta să fie conectat cu celelalte două poligoane din Cincu şi Smârdan" – ne-a declarat la sfârşitul exerciţiului şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat.

South-Eastern Europe Brigade (SEEBRIG) a fost înfiinţată în anul 1999 şi este organizată la nivel regional, având în subordine structuri militare puse la dispoziţie de Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, România şi Turcia.

Comanda SEEBRIG este asigurată timp de doi ani, prin rotaţie, de fiecare dintre ţările membre, în prezent fiind asigurată de Grecia. România a asigurat comanda SEEBRIG în perioada 2007 – 2009.

În anul 2006, comandamentul SEEBRIG şi două subunităţi de sprijin, din care au făcut parte şi aproximativ 200 de militari români, au participat timp de şase luni, sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite, la misiunea de menţinere a păcii în teatrul de operaţii Afganistan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 168
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 122
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 80

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 598

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 374
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 792
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 548

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 781

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 695

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 435

Citeşte şi:

Timp de două săptămâni, cercetaşii Diviziei 2 Infanterie „Getica” s-au reunit în Centrul de instruire de la Babadag pentru desfăşurarea Taberei de...

Comentarii