Convocarea anuală a preoţilor militari din Forţele Terestre

Participanţii la Convocarea anuală a  preoţilor militari din Forţele Terestre
Preot militar Tudose Alexandru
Publicat pe 28.05.2015

În perioada 26-27 mai 2015, comandamentul Diviziei 2 Infanterie "Getica" a găzduit convocarea anuală a preoţilor militari din cadrul Forţelor Terestre.

Evenimentul a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum în Biserica militară cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh" din garnizoana Buzău, la care a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

După săvârşirea slujbei, lucrările propriu-zise au început în sala de conferinţe "General Ştefan Guşă" a Diviziei 2 Infanterie "Getica", sub preşedinţia ierarhului locului, care a rostit un cuvânt de binecuvântare: "Vă îndemn să vă străduiţi să fiţi întotdeauna exemple pentru militari în ceea ce priveşte conduita dumneavoastră zilnică, dar totodată să vă impuneţi, în sensul pozitiv al cuvântului, autoritatea morală asupra tuturor. Preotul militar care, datorită comportamentului său de adevărat preot, va reuşi să insufle respect ofiţerilor şi chiar comandantului unităţii, acela este, într-adevăr, un vrednic preot militar. Spre deosebire de oricine, într-o unitate militară, frăţiile voastre aveţi ceva în plus, harul preoţiei, care vă dă dreptul şi puterea să vă exprimaţi cu privire la cele sfinte şi nu numai. Harul preoţiei vă dă puterea să mângâiaţi sufletele celor întristaţi, necăjiţi şi confuzi" – i-a îndemnat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. 

În continuare, au fost prezentate mai multe referate, care au avut în vedere Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. De asemenea, s-au dezbătut problemele de actualitate din activitatea preoţilor militari.   "Ne vom strădui ca să identificăm soluţii şi răspunsuri la problemele şi nevoile cu care se confruntă preoţii militari. Trebuie să înţelegem că aceştia încearcă să-şi desfăşoare misiunea ca unii care aparţin Bisericii şi poartă uniforma clericală, dar fac şi o slujire faţă de cei ce sunt în uniformă, militarii. Forţele Terestre se ocupă atât de militarii care slujesc în interiorul graniţelor naţionale, cât şi de cei ce se află departe de ţară, în teatrele de operaţii. Vor fi aduse astfel în atenţie şi câteva probleme ce au tangenţă cu situaţia din teatrele de operaţii şi provocările pe care mediul, nu tocmai prietenos, ostil, de acolo, le ridică atât militarilor, cât şi preoţilor militari care îi însoţesc" - a declarat preotul Valentin Lazăr, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. 

Programul a continuat şi în cursul zilei de miercuri, 27 mai, cu prezentarea unor rapoarte de activitate şi a altor referate.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 159

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 175

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 160

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 163

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 171

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 484

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 533

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 466

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 402

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 509

Citeşte şi:

Publicat pe 01.06.2015
Luni, 1 iunie 2015, muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie "Getica" a oferit buzoienilor un concert de promenadă, abordând cel mai...
Armata nu-şi uită eroii...
Publicat pe 04.12.2015
Nici nu se stinsese bine ecoul paradei militare organizate în municipiul Buzău, cu ocazia Zilei Naţionale a României, că simţul datoriei şi chemarea...

Comentarii