Batalionul 317 Cercetare "Vlădeasa" la instrucţie în munte

Cercetaşi în executarea asigurării pe timpul unui exerciţiu tactic de tip STX
Maior Dan CRIŞAN
Publicat pe 02.02.2015

Instrucţia luptătorilor Batalionului 317 Cercetare "Vlădeasa" din ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie s-a efectuat în zona Băişoara, pe crestele şi pantele Muntelui Mare. De altfel, pentru cercetaşi, instrucţia din perioadele de iarnă, în tabere montane, este o activitate constantă în programul anual de pregătire.

Anotimpul şi muntele asigură mediul de instruire în situaţii de izolare, în raioane cu teren dificil şi în condiţii meteorologice reci şi foarte reci. Pe întreaga durată a taberei, timpul "de muncă", pe lumină sau pe noapte, alocat unei zile obişnuite este de 10 ore. La finalul relativ al antrenamentului zilnic, fiecare comandant de subunitate trece la elaborarea documentelor de planificare a instrucţiei din etapa imediat următoare.

Intenţia echipei media a fost să se alăture cercetaşilor în exerciţiile tactice care se derulau de-a lungul unei zile. Greu de realizat, având în vedere că subunităţile, după etapa de pregătire a misiunilor la macheta-teren, s-au desfăşurat potrivit sarcinilor de îndeplinit, în diverse raioane aflate la distanţe apreciabile unele de altele. În cabana din Băişoara au mai rămas doar câţiva militari, cei care asigurau serviciile de permanenţă ale taberei. Companiile de cercetare ale batalionului aveau planificate exerciţii din domeniul instrucţiei tactice generale, exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice, patrulări şi marşuri între diferite repere din teren. Astfel, potrivit cerinţelor misiunilor ordonate, o parte din grupurile de cercetare a executat deplasări pe schiuri folosind fie azimutul magnetic, fie detaliile de planimetrie topografică, o altă parte s-a aflat în acţiuni de cercetare şi supraveghere a unui itinerar sau a unui punct obligatoriu de trecere. De asemenea, una dintre subunităţi şi-a continuat amenajarea unor posturi de observare şi a unui raion de staţionare în ascuns, definitivând adăposturile tip iglu, aplicând procedurile de aprindere şi mascare a focului, utilizând mijlocele din dotare – nu foarte generoase pentru o structură militară infiltrată în dispozitivul inamicului – şi, mai ales, folosind materialele disponibile în zona de acţiune. Compania Stat Major şi Deservire s-a găsit, cu elementele sale din compunere, în executarea unor exerciţii tactice, specifice acestui tip de subunităţi. Transmisioniştii s-au ocupat de îndeplinirea sarcinilor de operare a autostaţiei radio şi de construcţia liniilor de cablu de campanie şi a liniilor interioare din raionul punctului de comandă, iar Plutonul Stat Major a exersat procedurile pentru descoperirea, urmărirea şi capturarea elementelor teroriste, de cercetare-diversiune care acţionează în adâncimea dispozitivului propriu.

Gazda noastră, în periplul prin raioanele de executare a instrucţiei, a fost comandantul Batalionului 317 Cercetare "Vlădeasa", colonelul Ştefan Oniga. A preferat prezentarea camarazilor într-un mod nemediat de microfon. Se simţea sigur de oamenii săi şi, mai degrabă, i-a lăsat pe aceştia să se exprime. Potrivit domniei sale, este un comandant împlinit, care are în subordine un colectiv închegat, cu o experienţă profesională deosebită.

În ultimii ani, a încercat să construiască echipe funcţionale cu randament militar ridicat, prin utilizarea şi potenţarea în cadru colectiv a unor individualităţi foarte valoroase, formate de-a lungul timpului în batalionul de cercetare. Pe de altă parte, pe unii, foarte buni, i-a încurajat şi sprijinit să promoveze sau să se înscrie la masteratul de comandă. Oricum, standardele de performanţă au rămas aceleaşi. În continuare, batalionul este tentant profesional şi intrările de personal sunt promiţătoare. Evident, activitatea în unitate nu este uşoară şi, deseori, sarcinile profesionale "muşcă" din viaţa privată a militarilor. Însă nu poţi intra în "breasla cercetaşilor" fără a avea vocaţie şi cercetaşul, în opinia colonelului Ştefan Oniga, este în măsură să treacă peste dificultăţi şi să meargă mai departe.

Pentru cercetaşii ardeleni din Batalionul 317 Cercetare "Vlădeasa", rezultatele au fost, întotdeauna, pe măsura efortului lor: excepţionale. De exemplu, pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe timpul misiunilor cei peste 150 de militari participanţi în diferite teatre de operaţii, stau mărturie aprecierile oficialităţilor militare şi civile NATO sau ONU care, constant, nu au coborât sub calificativul superlativ.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 276

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 337

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 299

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 259

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 314

Alături de camarazii noștri!
Publicat pe: 15.04.2019
Afişări: 499

Ziua NATO, în Baza Militară Kandahar
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 433

O altfel de misiune
Publicat pe: 05.04.2019
Afişări: 312

Militarii români, la datorie
Publicat pe: 25.03.2019
Afişări: 376

Citeşte şi:

Micii cercetaşi, împreună cu cercetaşii din  Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", gata pentru programul unei noi zile de tabără militară la munte
Publicat pe 11.08.2015
În perioada 3-9 august, la Soveja s-a desfăşurat a II-a ediţie a taberei "O săptămână de armată" cu copiii cadrelor militare din Brigada 9 Mecanizată...
În perioada 26 ianuarie – 6 februarie, militarii companiei de instrucţie din cadrul Batalionului 26 Vânători de Munte, din garnizoana Brad, au...

Comentarii