Activităţi practice de instruire în poligonul Babadag

 Joi, 17 septembrie, în poligonul Babadag din judeţul Tulcea s-a desfăşurat doar o secvenţă din cadrul exerciţiului tactic "HISTRIA 15", un exerciţiu combinat de comandament şi cu grupe în teren.

Este pentru prima dată după 1990 când într-o asemenea desfăşurare de forţe sunt implicaţi specialiştii tuturor instituţiilor din cadrul Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi pentru care au fost alocaţi peste 1.500.000 lei.

"HISTRIA-15" a avut la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi în corelaţie cu prevederile Cartei ONU şi articolelor 3, 4 si 5 ale Tratatului Atlanticului de Nord. 

Pentru a avea o imagine cât mai clară a activităţilor din teren, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, au fost prezenţi în toate ”punctele fierbinţi” ale exerciţiului.

Particularitatea acestui exerciţiu, subliniată şi de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, o reprezintă în primul rând ”participarea a peste 7000 de angajati ai instituţiilor din cadrul Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu aproximativ 800 de mijloace tehnice, desfăşurându-se concomitent în mai multe poligoane din ţară şi fiind condus din Centrul Naţional Militar de Comandă.”

Obiectivul principal pentru activităţile de instruire din poligonul Babadag a fost evaluarea nivelului de instruire maxim atins şi demonstrarea capabilităţilor de care dispun structurile implicate: Brigada 9 Mecanizată ”Mărăşeşti”, Brigada 6 Operaţii Speciale ”Mihai Viteazul”, Brigada Informaţii Militare ”Mareşal Alexandru Averescu”, Elementul de sprijin de operaţii psihologice al Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, Centrul 48 Comunicaţii şi Informatică Strategice, Baza 86 Aeriană şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Tulcea.

Folosind  peste 160 de mijloace tehnice din dotare, cei aproximativ 600 de militari din structurile menţionate anterior au reuşit să îmbine manevra de forţe cu manevra de mijloace, pe diferite direcţii şi de pe un aliniament pe altul, precum şi o bună colaborare inter-instituţională.

Coeziune, coordonare şi pasiune – elemente esenţiale pentru îndeplinirea misiunii

Întrebată dacă este greu să conducă un tanc, sergent Alina Bârsan a răspuns simplu şi convingător: ”Este frumos”, iar când a început să detalieze ce presupune meseria pe care şi-a dorit-o şi pe care o face cu atâta pasiune, am putut constata că frumuseţea la care făcea referire se traducea prin ”...bătături multe, dureri de încheieturi, să repari tancul atunci când se strică... Este foarte greu să pui şenila la loc, atunci când se rupe.” Pentru aceasta este nevoie de ”un echipaj foarte bine închegat, coeziune şi pasiune. Dacă nu ai pasiune, nu poţi să faci această meserie. Sincronizarea perfectă între membrii echipajului dar şi cu celelalte tancuri este esenţială pentru îndeplinirea misiunii.”

Secvenţa din poligonul Babadag este cât se poate de importantă pentru militarii forţelor terestre, în primul rând datorită ”gradului înalt de complexitate al exerciţiului coordonat în toate poligoanele în care s-au desfăşurat activităţi de instrucţie zilele acestea – a precizat şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă. Elementul principal pe care l-am urmărit în planificarea, organizarea şi executarea acestui exerciţiu a fost acela de a coordona activităţile nu numai ale Ministerului Apărării Naţionale, ci împreună cu toţi camarazii noştri din Sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, să reuşim să realizăm o platformă comună prin care să sincronizăm procedurile şi tehnicile de planificare şi conducere a acţiunilor şi, de asemenea, să putem să identificăm care sunt aspectele necesare ridicării nivelului de comandă şi control pentru toate instituţiile participante la exerciţiu.”

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 164
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 122
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 79

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 595

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 373
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 791
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 547

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 776

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 695

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 435

Citeşte şi:

Comentarii