Uzina de la Entry Control Point Number 5

Patrulă militară în Entry Control Point No 5
Maior Mihai PINTILICIUC
Publicat pe 18.11.2015

Într-adevăr, o uzină. Întinsă pe o suprafaţă considerabilă, cea mai mare poartă de acces în Baza Aeriană Kandahar, Entry Control Point Number 5 (ECP 5) este deservită de militari din Batalionul 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani".

Multe acronime, un limbaj cu totul specializat, priviri vigilente, seriozitate maximă şi, evident, concentrare. Probabil una dintre cele mai complexe misiuni pe care le îndeplinesc militarii dejeni, este executată cu un profesionalism exemplar şi, credeţi-mă, nu sunt cuvinte mari.

"Dragonii" cu care am stat de vorbă se treziseră la patru dimineaţa şi până după-amiază aveau să-şi îndeplinească misiunea aşa cum o fac zi de zi. Încăperile au fost uşor personalizate cu peisaje româneşti sau o pildă scrisă pe un placaj. Monitoarele imense şi tot felul de dispozitive despre care nu am întrebat ce înseamnă, pentru că am fi răpit prea mult din timpul militarilor, completează peisajul în care "Dragonii" de la Compania "Hyena" îşi desfăşoară activitatea.

Ghidul nostru a fost comandantul subunităţii, maiorul Horia Danciu. Relaxat şi prompt, ne-a îndrumat spre fiecare loc unde erau militarii lui.

 

Maior Horia Danciu

"Acronimul ECP 5 vine de la «Entry Control Point Number 5» şi reprezintă punctul de acces în baza Kandahar. Misiunea noastră este de a menţine baza operativă 24 de ore din 24, de a interzice pătrunderea personalului şi a autovehiculelor neautorizate şi de a face recomandări privind protecţia forţei.

Primul şi cel mai important punct este main gate, unde sunt verificate maşinile. De asemenea, avem şi punctul de verificare persoane, unde acestea sunt scanate şi controlate pentru a nu introduce în bază materiale prohibite.

Aş vrea să mulţumesc pentru asta Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu, pentru sprijinul acordat, precum şi colegilor de la Batalionul 33 Vânători de Munte, care ne-au arătat despre ce este vorba aici. Pregătirea pe care am făcut-o şi informaţiile primite ne-au fost de un real folos, fiindcă noi n-am mai făcut misiuni de acest nivel.

Nu este uşor într-o tură, pentru că avem un flux zilnic de aproximativ 150 de persoane şi 30-40 de maşini care trebuie verificate conform prevederilor procedurilor. Însă militarii s-au obişnuit, întrucât fac ture de aproximativ o lună, şi sunt printre ei oameni care, în acest răstimp, dacă au ajuns de 2-3 ori la sala de mese. În majoritatea cazurilor ei servesc masa «la locul de muncă», prin grija administratorului subunităţii (gospodarul companiei, cum îi spunem noi) şi a colegilor de la logistică. Masa este servită de toţi militarii pe poziţii, ca în câmpul tactic.

Trebuie să fii în mijlocul militarilor, să le simţi pulsul. Legătura socială este asigurată atât prin sistemul de transmisiuni, cât şi prin reţeaua locală de telefonie. Militarii şi-au însuşit, pot să spun,  99%  din sarcinile pe care le au; în fiecare zi există câte un incident care iese din tipar, dar este gestionat de către ofiţerul de serviciu pe tură, sau se apelează la comanda companiei, astfel încât se rezolvă."

Înainte să ne începem turul, vedem doi căţei simpatici, în cuşti bine îngrijite, cu urechile ciulite şi ochii aţintiţi înspre noi: Military Working Dogs. Interesant. Doi civili africani, şefii lor, ne-au explicat cu se ocupă aceşti doi patrupezi, dresaţi desigur. Aptitudinile lor, de neînlocuit, ajută la depistarea substanţelor interzise şi a explozibililor pe timpul percheziţiei persoanelor şi maşinilor.

 

Plutoanele companiei se rotesc la ECP într-un ciclu prestabilit. Astăzi este de strajă subunitatea comandată de sublocotenentul Laurenţiu Chirilă.

 

Sublocotenent Laurenţiu Chirilă

"Ne trezim la patru dimineaţa. Urmează igiena, echiparea, adunarea pentru verificarea înainte de misiune, îmbarcarea în mijlocul de transport şi deplasarea la ECP. După orele de serviciu, fiecare face ce poate: dacă sunt precizări de făcut, se execută adunări pentru eventuale ordine, alte activităţi în timpul zilei, iar dacă nu, timp la dispoziţie, recreere şi odihnă. Aceasta este a patra săptămână de când ne trezim la patru dimineaţa, altă dată la ora cinci ne culcam. Ne-am obişnuit.

Am un copil, dar încă nu sunt căsătorit. Urmează şi nunta, încă nu am stabilit data, dar va fi în viitorul apropiat. Alte planuri, deocamdată nu am. Doar vreau să ajung acasă, să-mi văd copilul, apoi vor urma şi planurile".

 

Majoritatea militarilor vorbesc limba engleză şi folosesc termeni specializaţi, întrucât interacţiunea cu cei care tranzitează punctul de acces în bază este inevitabilă. Ba mai mult, câţiva dintre ei au deprins ceva cuvinte şi expresii din limba locală, paştuna, de altfel necesară comunicării cu localnicii care trec pe aici. Am mers spre poarta de acces pentru pietoni şi vehicule. Sincer, fară să ne spună cineva pe unde să mergem, sigur am fi intrat prin spaţii în care, în mod cert, nu aveam voie. Dar ce bine, totul este supravegheat, inclusiv noi, cei cu camera de filmat.

Multe bariere de beton, sârmă ghimpată, semne de circulaţie, dispozitive de scanat persoane şi maşini, indicatoare de tot felul, oameni care îţi fac semne şi lista poate continua. Caporalul clasa a III-a Daniel Prunean răspunde de accesul civililor în bază. Am stat lângă el şi am urmărit tot ce face. Este un adevărat algoritm, multe automatisme pe care le foloseşte pentru ca niciun buzunar să nu rămână neperchiziţionat. Actele sunt verificate, câteva priviri cu dus-întors între cartea de identitate şi individ, două întrebări scurte şi gata, se poate intra. Pare simplu... doar pare...

La poarta de acces pentru maşini nu prea este timp de stat de vorbă. Ca pe bandă, cum spun unii dintre militari. Maşinile vin, se opresc, cei din interior coboară, sunt verificaţi, acte, discuţii, percheziţie, bariera coboară de această dată (aşa e modelul) şi au intrat.

 

Plutonier-major Narcis Doroftei, comandant grupă

"Sunt aici din august. Mă simt foarte bine, mai am experienţa misiunii anterioare, parcă sunt aici de un an de zile. Este o misiune foarte importantă, deoarece pe aici trec toate maşinile civile şi militare pe care trebuie să le verificăm înainte să intre, să nu conţină ceva suspect care să pună în pericol pe ceilalţi colegi şi forţele coaliţiei.

Nu este nimic deosebit pentru mine, îmi practic meseria. Misiunea noastră este de protecţie a forţei şi de a realiza siguranţa tuturor. Este foc continuu aproape în fiecare zi, deoarece este un trafic aproape continuu de persoane şi de vehicule militare şi civile, pe care trebuie să le identificăm, să le verificăm şi să le scanăm în fiecare zi.

Sunt căsătorit şi am doi copii, unul de 14 ani, celălalt de 3 ani. Vorbesc cu ei aproape în fiecare zi, pe internet şi prin telefon, atunci când avem nevoie sau când pur şi simplu ne este dor. Aştept spre final să vedem cât încape în bagaj, să le cumpăr jucării, dulciuri şi un ceas pentru cel mare.

Mâncarea este OK, este fast-food, pe care o căutăm foarte mult în ţară şi pe care aici o mâncăm zi de zi. Nu avem timp să mergem la masă şi primim mâncarea aici, dar sunt aceleaşi feluri pe care le servesc şi ceilalţi colegi. În timpul liber jucăm şah, table, rummy, sau mergem la centrul de relaxare, unde este biliard, tenis de masă, cărţi, filme, deci sunt multe feluri de petrecere a timpului liber".

 

Militarii Companiei "Hyena" şi-au început misiunea din Afganistan în luna august a acestui an, iar timpul se scurge repede. Suntem foarte aproape de jumătatea misiunii şi toţi ne gândim la un singur lucru: să ajungem cu bine acasă. La ECP 5 este o echipă în adevăratul sens al cuvântului, profesionistă şi vigilentă. Suntem câteva mii de suflete în Baza Aeriană Kandahar care dormim, facem sport şi lucrăm liniştiţi, pentru că ei ne veghează.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 174
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 135
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 81

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 606

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 380
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 794
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 556

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 784

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 698

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 440

Citeşte şi:

În cadrul unui tur în teatrul de operaţii Afganistan, Generalul de armată Frank J. Grass şi generalul-locotenent Stephen Lanza s-au aflat joi, 26...
Zi de zi, în misiunile executate aici, în Afganistan, purtăm alături de partenerii americani vestă, cască, mănuşi, genunchiere, armă... şi lista...
Copiii sunt uimitori în aproape tot ceea ce fac, ne încântă viaţa şi o colorează, aduc lumină în sufletele noastre acolo unde "soarele" nu poate...

Comentarii