Început de an în Kandahar

Cumpăna dintre ani reprezintă pentru fiecare dintre noi un moment de bilanţ, de rememorare a ceea ce am făcut în anul precedent, dar şi momentul angajamentelor, în primul rând pentru noi înşine, de proiectare a unor dorinţe şi a unor planuri pentru anul ce urmează.

În Afganistan, departe de casă, "Dragonii Transilvani" nu fac excepţie de la aceste etape fireşti ale vieţii. La început de 2016, aşa cum este firesc, ne uităm în primul rând la ce am făcut în anul precedent.

Pregătirea misiunii din Afganistan, chiar dacă s-a desfăşurat într-o perioadă relativ scurtă de timp, a fost una intensă, care a ajutat însă la crearea unui climat de cooperare între structurile batalionului, formarea şi închegarea relaţiilor din interiorul colectivului, precum şi modul de relaţionare cu structurile de comandă. A fost o bună oportunitate pentru implementarea şi punerea în aplicare a tuturor procedurilor stabilite până în acel moment şi ajustarea lor în concordanţă cu noile provocări ale mediului operaţional.

La etapa finală a pregătirii desfăşurată în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu, comandantul batalionului, locotenent-colonelul Adrian Costaru, era la început de drum alături de militarii dejeni: "Chiar dacă perioada de pregătire a fost relativ scurtă, mă bazez pe experienţa militarilor din batalion, cei mai mulţi dintre ei participând până acum la mai multe misiuni de acest gen. Plecând de la experienţa şi gradul de coeziune atins, am încredere că putem să ne îndeplinim misiunea. Le transmit militarilor batalionului în primul rând să aplice tot ceea ce au învăţat şi să menţină nivelul de pregătire".

Realitatea câmpului de luptă s-a dovedit a fi în concordanţă cu pregătirea din ţară; astfel, misiunile de executat pe perioada dislocării sunt patrule îmbarcate şi debarcate, cu deplasare terestră şi aeriană, pe căile de comunicaţii din aria de operaţii, pentru asigurarea libertăţii de mişcare a forţelor aliate şi a civililor, securizarea căilor şi punctelor de acces din baza de dislocare şi, nu în ultimul rând, asigurarea reacţiei imediate cu trupe la incidente şi ameninţări din afara sau interiorul bazei.

Contactul cu misiunea din zona Bazei Aeriene Kandahar a fost unul treptat, militarii dejeni preluând atât aria de operaţii, cât şi misiunea pe parcursul mai multor săptămâni în care s-au familiarizat atât cu situaţia din teren, cât şi cu noutăţile tehnice şi capacităţile operaţionale puse la dispoziţie de partenerul american, dar şi cooperarea cu aceştia în cadrul comandamentului mixt româno-american Task Force "Polar Bears-Dragons".

Fiecare nouă atribuţie şi mijloc tehnic primit a fost însoţit de cursuri, aşa că a fost nevoie ca pentru o perioadă, pe lângă misiunile zilnice, "Dragonii" să îşi dedice timpul acumulării de noi cunoştinţe şi perfecţionării acestora, pentru desfăşurarea în bune condiţii a atribuţiilor.

Maiorul Marius Apetrei – ofiţer cu planificarea în cadrul comandamentului - este cel care a avut printre sarcinile de la începutul misiunii planificarea şi coordonarea acestor activităţi: "Această pregătire este foarte importantă deoarece, în primul rând, vizează cunoaşterea şi modul de utilizare a unor echipamente pe care nu le avem în ţară şi care sunt furnizate aici de partenerii noştri, iar în al doilea rând, este vorba despre aplicarea cunoştinţelor teoretice şi adaptarea lor la schimbările mediului din teatrul de operaţii Afganistan. Noi am făcut cursuri teoretice în ţară, dar pentru majoritatea dintre ele a fost nevoie de rememorarea la faţa locului a unor cunoştinţe, şi mai ales pentru cele care au vizat mijloace tehnice, a fost nevoie de lucru practic cu acestea, sub îndrumarea unor specialişti.

Între timp, misiunile militarilor dejeni s-au desfăşurat conform planificărilor. Una dintre acţiunile importante care se desfăşoară cu regularitate este Shura de securitate pentru Baza Aeriană Kandahar, acţiune care are ca participanţi principalii actori în domeniul securităţii regionale, atât din partea Coaliţiei, cât şi din partea guvernării afgane. Aceste adunări au ca scop punerea în consens a forţelor implicate în menţinerea securităţii în zonă, dar ele fac parte şi din seria acţiunilor de consiliere şi îndrumare desfăşurate de forţele Coaliţiei, cu scopul asigurării tranziţiei responsabilităţii privind securitatea în provincia Kandahar către partea afgană.

Principala activitate pe care militarii români din batalionul de protecţie a Forţei o desfăşoară zilnic aici, în Afganistan, este patrula. Fie că ea are ca scop securizarea ariei de responsabilitate, escorta unui reprezentant al structurilor de conducere la întâlniri cu liderii afgani sau însoţirea militarilor din structurile Armatei Naţionale Afgane sau a Poliţiei Afgane în acţiuni de distribuire de materiale şi sprijin pentru populaţia locală, ieşirea în aria de responsabilitate a "Dragonilor" s-a desfăşurat fără încetare de la începutul misiunii şi până acum.

Acest lucru este rezultatul unui efort colectiv, în care îşi aduc aportul militari din toate structurile batalionului, de la cei care ies efectiv în aria de responsabilitate, cei care îi conduc şi îi coordonează, structurile din cadrul comandamentului care se ocupă de pregătire, de suport psihologic, legal, spiritual, medical, de aprovizionare cu tot ceea ce înseamnă hrană, materiale, tehnică, armament, de legături şi comunicare, de planificare, şi până la comanda batalionului; toţi acţionăm în aceeaşi direcţie şi având acelaşi scop.

La început de an nou, starea noastră de spirit este bună, privim încrezători spre anul care ne stă înainte, hotărâţi să facem faţă cu brio provocărilor care ne aşteaptă în perioada ce o mai avem de petrecut departe de casă şi să ducem la bun sfârşit misiunea de aici, din Afganistan. Steagul sus, profesionalism şi dăruire!

AUDACES FORTUNA JUVAT!
(Norocul este de partea celor curajoşi!)

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 146

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 545

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 490

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 270

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 348

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 255

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 640

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 890

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 770

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 602

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 847

Citeşte şi:

Generalul de brigadă Paul Bontrager şi locotenent-colonelul Adrian-Nicolae Costaru au schimbat gradele de maior cu cele de locotenent-colonel pentru Liviu Şoric
Publicat pe 01.10.2015
Miercuri, 30 septembrie, în Baza Aeriană Kandahar s-a desfăşurat ceremonia de înaintare în grad a "Dragonilor Transilvani". Plutonierul Emil Marius...
O activitate de angajare a liderilor poliţiei locale dintr-o localitate aflată în aria de responsabilitate a "Dragonilor Transilvani"
Publicat pe 13.11.2015
Într-una din misiunile executate pe parcursul lunii trecute în aria de responsabilitate a Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii...

Comentarii