Structură emblematică a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" a executat până în prezent misiuni în şase teatre de operaţii, pe trei continente, şi a dislocat, în total, un număr de peste 2.000 de militari, iar la începutul acestui an a răspuns din nou “Prezent!” pentru o nouă provocare,  în teatrul de operaţii din Afganistan.

După activitatea de selecţie a personalului care va încadra structura,  a urmat perioada de pregătire. Aceasta s-a dovedit a fi una intensă; într-un timp relativ scurt, militarii batalionului parcurgând etapele unui program special de instruire pentru misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

“Am urmărit prin exerciţiile planificate îndeplinirea obiectivelor stabilite prin lista cu cerinţele esenţiale pentru misiune” – ne-a declarat maiorul Bogdan Năstase. „Obiectivele principale stabilite pentru militarii din cadrul statului major au fost de a-şi dezvolta şi perfecţiona deprinderile necesare lucrului în mediul multinaţional prin utilizarea limbii engleze. Pentru subunităţile subordonate batalionului, companiile de manevră, au fost planificate activităţi şi exerciţii necesare dezvoltării deprinderilor militarilor pentru executarea acţiunilor militare în cadrul operaţiilor de stabilitate: patrulări, executări de posturi de observare, puncte de control trafic, reacţia la diferite incidente.”

Programul a cuprins, de asemenea, cursuri de specialitate orientate pe sarcinile esenţiale pe care le vor avea de desfăşurat în teatrul de operaţii. Exerciţiul de repetare a misiunii desfăşurat în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) "Getica", din judeţul Braşov, a constituit testul final de verificare a nivelului de instruire. Pregătirea acestuia a început încă din luna noiembrie 2015, când în cadrul conferinţei iniţiale de planificare s-au stabilit obiectivele de instruire pe care trebuie să le îndeplinească. Pe baza acestora, specialiştii din cadrul CILFT au realizat un scenariu care să răspundă cerinţelor viitoarei misiuni. Acest scenariu iniţial  a fost modificat ulterior, adăugându-se ultimele date culese în urma recunoaşterilor  din teatrul de operaţii.

Instrucţia specifică a subunităţilor de manevră a cuprins, printre altele, executarea tragerilor de luptă cu toate categoriile de armament din dotare şi, se poate spune, că militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" şi-au putut perfecţiona deprinderile de trăgători într-un cadru tactic foarte apropiat celui din Afganistan.

Nu a fost scăpată din vedere nici transmiterea ordinelor între comandanţii diferitelor structuri, companii, plutoane şi grupe, folosindu-se limbajul standardizat în reţeaua radio.

“Am reuşit să planificăm şi să executăm un exerciţiu complex care a acoperit tot spectrul de instruire existent: instruire prin simulare, instruire reală în teren şi executarea tragerilor. Am reuşit să sudăm coeziunea militarilor din cadrul subunităţilor şi a statului major, iar acest lucru a pus un strop de căldură în inimile tuturor şi ne-a făcut să trecem mai uşor peste o altă provocare, aceea a temperaturilor care au scăzut sub -20 de grade Celsius.” – ne-a declarat comandantul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", locotenent-colonelul Ovidiu Lungu.

Gânduri… la cald

Cu experienţa a mai multe misiuni internaţionale, doar pe continentul european, căpitanul Ovidiu Popescu este la prima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, pe care o consideră o adevărată provocare, dar are convingerea că, alături de camarazii de arme, vor putea duce misiunea la bun sfârşit pentru ca ţara să fie mândră de ei. Şi în plan personal această misiune va fi un moment de referinţă pentru el, având în vedere că este deja logodit, iar după cele şase luni departe de casă urmează să se căsătorească.  Deşi îi este greu să se obişnuiască cu gândul acestei plecări, logodnica îl susţine, iar acest lucru îi dă puterea să meargă mai departe. “Ne-am pregătit foarte bine pe parcursul acestor două săptămâni de instrucţie în CILFT, reuşind să realizăm şi o bună coeziune de grup. Am un feedback foarte bun din partea subordonaţilor şi suntem foarte încrezători în reuşita misiunii noastre.”

Cu trei misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, plutonierul Răzvan Anton Oltean ştie că fiecare experienţă de acest gen este inedită. “Va trebui să câştigăm încrederea structurilor afgane şi să îi sprijinim astfel încât ei să fie vioara întâi. O bună parte din camarazi au mai executat misiuni în teatrele de operaţii, iar experienţa pe care am acumulat-o în Centrul de Instruire al Forţelor Terestre, instruindu-ne alături de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte, care tocmai s-au întors din misiune, ne-a ajutat să primim ultimele update-uri cu ceea ce se întâmplă în Afganistan.”

Căsătorit şi tată a doi băieţi de patru şi respectiv doi ani, Răzvan ştie că numai cu sprijinul familiei misiunea pe care o are de îndeplinit va fi mult mai uşoară. Îndeplinirea datoriei faţă de ţară a făcut ca în octombrie 2013 să plece în teatrul de operaţii din Afganistan şi a trăit bucuria naşterii celui de-al doilea fecior din luna noiembrie, departe de casă. Ar mai fi multe de povestit, dar mă voi limita la faptul că Răzvan, fost sportiv de performanţă, a renunţat la cariera fotbalistică pentru a face carieră de militar.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită în Afganistan
Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită în Afganistan
Publicat pe: 28.06.2017
Afişări: 22
Tabără de instruire la cursurile de apă
Tabără de instruire la cursurile de apă
Publicat pe: 22.06.2017
Afişări: 83
Speranţă pentru viitor
Speranţă pentru viitor
Publicat pe: 21.06.2017
Afişări: 346

Curs de brevetare mecanici-conductori în zona Dobrogei
Publicat pe: 19.06.2017
Afişări: 166
Conducere TAB la apă
Instrucţia cercetaşilor vânători de munte
Publicat pe: 19.06.2017
Afişări: 89

Exerciţiul „Noble Jump 17” – moment culminant
Publicat pe: 15.06.2017
Afişări: 165
Maiorul Vasile Ardeleanu
Urmaşii lui Ştefan Cel Mare din Kandahar
Publicat pe: 14.06.2017
Afişări: 1,114
Detaşamentul Batalionului 811 Infanterie ”Dragonii Transilvani” a desfăşurat un exerciţiu de tip CPX
Exerciţiu de comandament - „Combined Resolve VIII”
Publicat pe: 14.06.2017
Afişări: 124
Studiu de stat major
Studiu de stat major
Publicat pe: 08.06.2017
Afişări: 403
Caporal Adrian George Tofan cu prietenul său
Gesturi izvorâte din sufletele ”Lupilor Negri”
Publicat pe: 08.06.2017
Afişări: 128

Citeşte şi:

Patrula locotenentului Constantinescu
Publicat pe 17.05.2017
Este o zi normală pentru executarea misiunilor specifice teatrului de operaţii. O misiune de patrulare în zona de responsabilitate a companiei „Wolf...
Aflat la a patra misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, toate fiind în Compartimentul operaţii, locotenent-colonelul Cătălin Grădinariu este...
Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare cu un har special, dar conform naturii omului, facem apel mai puternic la credinţă şi smerenie numai când suntem...
Publicat pe 24.01.2016
Duminică, 24 Ianuarie, municipiul Iaşi a fost una dintre gazdele manifestărilor dedicate sărbătoririi celor 157 de ani de la Unirea Principatelor...

Comentarii