Transfer de autoritate în Kandahar

Ceremonia de transfer a autorităţii între Batalionul 811 Infanterie "Dej" şi Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni"

În aceste zile, militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" din Dej şi-au încheiat activitatea desfăşurată timp de aproximativ şase luni în Afganistan, în cadrul misiunii "Resolute Support".

Începând cu mijlocul lunii februarie, militarii dejeni au predat aria de responsabilitate colegilor din Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", care îşi vor desfăşura în continuare misiunea aici. Cu această ocazie, comandantul "Dragonilor", locotenent-colonelul Adrian Costaru, aprecia: "Cele şase luni de misiune aici au fost aşa cum ne aşteptam. Am ştiut că venim într-un mediu foarte schimbător, în care este nevoie de multă flexibilitate, dar am plecat de la ideea că soldaţii mei au mai fost în misiuni de genul acesta şi marea majoritate a militarilor sunt la a patra, a cincea sau a şasea misiune. M-am bazat foarte mult pe experienţa lor, pe gradul de coeziune pe care l-au atins pe perioada pregătirii şi, de asemenea, pe experienţa liderilor de la toate nivelurile."

Transferul de autoritate între cele două structuri s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute  în Baza aeriană Kandahar, momentul fiind marcat printr-o ceremonie militară şi religioasă la care, alături de militari din cele două batalioane, au participat reprezentanţi ai structurilor militare din bază.

Despre militarii bucureşteni, comandantul Batalionului 2 Infanterie, locotenent-colonel Ovidiu Lungu, declara: "Batalionul 2 Infanterie «Călugăreni» se află la a opta misiune într-un teatru de operaţii şi este o onoare, un privilegiu să comand acest batalion, cu această istorie. Din alt punct de vedere, este un eveniment important pentru noi, deoarece în acest an sărbătorim douăzeci de ani de la prima dislocare a unui batalion românesc într-un teatru de operaţii după cel de-al Doilea Război Mondial. Suntem mândri, suntem onoraţi, dar în acelaşi timp suntem obligaţi să ne menţinem la standardele pe care predecesorii noştri le-au impus în misiunile în care aceştia au fost dislocaţi anterior."

Ceremonia a debutat cu introducerea în formaţie a drapelelor de luptă şi intonarea imnurilor de stat român şi american. Un moment emoţionant, atât pentru militarii dejeni, cât şi pentru cei bucureşteni, a fost predarea-primirea autorităţii şi a ariei de responsabilitate, simbolizate prin acoperirea, respectiv dezvelirea drapelelor de luptă ale celor două batalioane, urmat de raportul către locotenent-colonelul Christopher Landers, comandantul Comandamentului de protectie a forţei din Baza aeriană Kandahar, din care face parte şi structura românească.

Locotenent-colonelul Christopher Landers declara: "Este o zi deosebită. Am petrecut şase luni de excepţie alături de militarii de la Batalionul 811, iar acum privim înainte, spre viitor, alături de Batalionul 2.  Misiunea noastră aici este să protejăm baza, dar mult mai important este să sprijinim forţele de securitate afgane. De aceea, împreună cu ei facem tot posibilul să ne asigurăm că vor face faţă singuri provocărilor în momentul în care ne vom retrage. Activitatea forţelor militare afgane s-a îmbunătăţit, aşadar, în comparaţie cu anii trecuţi, este mai multă linişte."

Pentru modul excepţional în care şi-au executat misiunea, militarii Batalionului  811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" au fost medaliaţi de către reprezentanţii americani cu Medalia "NATO Non Article 5".

Referindu-se la modul în care a lucrat cu militarii noştri, generalul de brigadă Antonio Aguto, comandantul TAAC-South, aprecia: "A fost o experienţă deosebită. Am luptat alături de militari profesionişti, dintr-o armată profesionistă şi a fost excelent să lucrăm împreună aici, în Afganistan!".

Timp de şase luni, în baza Kandahar din Afganistan, militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni" vor reprezenta România în cadrul Alianţei. Principala misiune a batalionului este aceea de a securiza Baza aeriană Kandahar, instruirea, asistarea şi sprijinirea Armatei Naţionale Afgane, pentru ca aceasta să fie în măsură ca în viitorul apropiat să asigure singură securitatea ţării.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 119

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 537

Bucurii mărunte
Publicat pe: 18.10.2019
Afişări: 481

Zilele de foc ale artileriştilor în poligonul Cincu
Publicat pe: 15.10.2019
Afişări: 265

Examen de foc la Capu Midia
Publicat pe: 11.10.2019
Afişări: 344

"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane
Publicat pe: 02.10.2019
Afişări: 254

Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 632

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 886

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 766

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 597

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 842

Citeşte şi:

"Oficializarea" revenirii în ţară a "Dragonilor Transilvani" s-a realizat vineri, 11 martie, prin ceremonia militară şi religioasă organizată în...
Vizita locotenent-colonelului Neil Snyder, care va prelua comanda comandamentului de protecţie a forţei din Baza aeriană Kandahar
Publicat pe 13.03.2016
Săptămână plină în teatrul de operaţii Afganistan, unde au avut loc transferurile de autoritate la Grupul Român de Operaţii Speciale şi la Elementul...
O activitate de angajare a liderilor poliţiei locale dintr-o localitate aflată în aria de responsabilitate a "Dragonilor Transilvani"
Publicat pe 13.11.2015
Într-una din misiunile executate pe parcursul lunii trecute în aria de responsabilitate a Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii...

Comentarii