Primăvara afgană în tradiţia românească

Ovidiu Lungu: "Să aveţi parte de o sărbătoare cât mai frumoasă, plină de zâmbete şi căldură sufletească!"

În Afganistan, peisajul te convinge cu greu că este primăvară. Obişnuiţi din ţară cu multitudinea de culori, aici, cât vezi cu ochii întâlneşti nisip, pietriş, pământ arid: un gri-maroniu pretutindeni. Un peisaj dezolant, care te duce cu gândul la o altă planetă.

Şi totuşi, în acest mediu deloc primitor, am întâlnit primăvara, adusă cu mare grijă de militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni".

Pentru cei de-acasă, primăvara înseamnă parcuri, veselie, trezirea la viaţă, şi, de ce nu, un început prin care toată lumea îşi aminteşte de lucruri frumoase. Lucruri frumoase care se pot întâmpla şi la mii de kilometri de casă, într-o zonă de conflict, gesturi mici dar care, pornite din inimă, fac să mişte cu uşurinţă un angrenaj al bucuriei.

Depărtarea de casă ne face să fim mai buni, mai atenţi şi recunoscători celor de lângă noi, iar începutul primăverii ne oferă tuturor prilejul să scoatem la iveală tot ceea ce este mai bun în noi, ne face să percepem mai intens toate lucrurile frumoase, să dăm frâu liber imaginaţiei noastre de a fi plăcuţi celor din jur, de a face  surprize prin care reuşim să dăm alt sens primăverii departe de casă.

Luna Martie reprezintă pentru toate femeile o lună specială. Firul care împleteşte albul cu roşul simbolizează speranţa şi renaşterea la viaţă, semn că primăvara începe. Acest lucru este ştiut şi de militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni", care, alături de comandant, locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, au pus la cale câteva surprize dedicate doamnelor şi domnişoarelor. Acasă sunt mame, fiice şi soţii. Aici, înainte de toate, sunt militari care au de îndeplinit o datorie faţă de ţară. Îşi execută misiunile cu responsabilitate şi încearcă, de fiecare dată, să nu fie doborâte de dorul de cei de acasă. Aflate la 4 000 de kilometri departe de ţară, doamnele şi domnişoarele au fost răsplătite de camarazii lor cu un mărţişor, o felicitare şi o floare, prin aceste mici gesturi au reuşit pentru un scurt timp să îşi amintească şi de alte lucruri, în afară de misiunea ce o au de îndeplinit.

Emoţiile au fost intense, surpriza fiind de proporţii. Fie că erau în birouri, în posturile de pază sau veneau din misiune, erau întâmpinate, de cei care se bazează pe ele, cu o floare, o felicitare şi o încurajare venită din tot sufletul.

 

Locotenent-colonel Ovidiu Lungu, comandantantul Batalionului 2 Infanterie "Protecţia Forţei":

"Vreau să mă adresez în primul rând tuturor femeilor care au îmbrăţişat cariera armelor şi care se află departe de cei dragi, în misiune în provincia Kandahar, Afganistan, dar şi celor care servesc cu onoare şi demnitate culorile Drapelului în ţară. Fiinţă prin excelenţă sensibilă şi delicată, femeia se arată a fi în momentele dificile mai tare, mai realistă şi mai optimistă decât bărbatul. Ea, care dă viaţă, ştie să se lupte pentru viaţă, pentru bucuriile şi normalitatea vieţii. Fie ca ziua de 8 Martie, această trezire a naturii la o nouă viaţă, să vă reverse în suflet prospeţimea primăverii, blândeţea, freamătul şi culorile ei! Să aveţi parte de o sărbătoare cât mai frumoasă, plină de zîmbete şi căldură sufletească! Vă doresc o viaţă plină de iubire, credinţă, pace şi linişte, speranţă şi împlinire prin aprecierea şi stima celor care vă înconjoară.

Sergent-major Diana Zăbavă:

Este primul an în care mă aflu într-un colţ de lume parcă neatins de timp şi sper în continuare ca eforturile noastre şi schimbarea să aducă oamenilor de aici liniştea şi pacea ce şi-o doresc. Până la urmă, tot gesturile mărunte – o floare, un mărţişor şi un cuvânt spus din suflet – sunt reţeta mulţumirii de sine. Celor de acasă le doresc să găsească puterea de a merge înainte cu capul sus, în speranţa că primăvara va schimba "regulile jocului", oferind zile însorite şi călduroase, dincolo de nori şi dorinţe nespuse!

Plutonier-adjutant principal Luminiţa Arnăutu:

Le dorim tuturor femeilor din România o primăvară frumoasă, multă fericire şi împliniri alături de cei dragi, familiilor noastre le transmitem multă sănătate, iar eu ţin să reînnoiesc promisiunea care am făcut-o familiilor colegilor mei, că o să am grijă de băieţi şi de fete şi că o să ne întoarcem cu toţii sănătoşi acasă.

Maistru militar clasa a lll-a Ana-Maria Moise:

Dragi mame, vă iubesc foarte mult şi vă promit că o să am grijă de mine şi de camarazii mei şi vreau să vă asigur că vom fi la înălţimea aşteptărilor tuturor.

Caporal Radu Cătălin Jalbă:

Mamă, îmi pare rău că de 8 Martie nu sunt lângă tine. Te iubesc şi te rog să ai grijă de tine. La mulţi ani !

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Cu pași repezi, spre final de misiune...
Publicat pe: 12.08.2019
Afişări: 270

One Team
Publicat pe: 15.07.2019
Afişări: 336

Battle Captains
Publicat pe: 08.07.2019
Afişări: 298

Zile... de FOC la malul mării!
Publicat pe: 24.06.2019
Afişări: 256

Comandanții de companii
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 310

Alături de camarazii noștri!
Publicat pe: 15.04.2019
Afişări: 496

Ziua NATO, în Baza Militară Kandahar
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 431

O altfel de misiune
Publicat pe: 05.04.2019
Afişări: 312

Militarii români, la datorie
Publicat pe: 25.03.2019
Afişări: 376

Citeşte şi:

Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare cu un har special, dar conform naturii omului, facem apel mai puternic la credinţă şi smerenie numai când suntem...
Vizita locotenent-colonelului Neil Snyder, care va prelua comanda comandamentului de protecţie a forţei din Baza aeriană Kandahar
Publicat pe 13.03.2016
Săptămână plină în teatrul de operaţii Afganistan, unde au avut loc transferurile de autoritate la Grupul Român de Operaţii Speciale şi la Elementul...
Bucurii mărunte
Publicat pe 23.03.2016
Pentru cineva care păşeşte pentru prima dată în Afganistan, senzaţia este unică: o altă lume, desprinsă parcă de pe alt tărâm. Nisip cât vezi cu...
Caporal Cecila Muşa, în pregătirea patrulei
Publicat pe 14.07.2016
Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru" din Buzău, Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Soverth",...

Comentarii