Cerc pedagogic de matematică la Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir"

Peste 40 de profesori de matematică din şcoli gimnaziale şi licee de pe Valea Superioară a Prahovei au avut posibilitatea să participe, în cadrul cercului, la două lecţii demonstrative

Luni, 23 martie, în Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", instituţie prestigioasă de învăţământ preuniversitar cu peste un secol de existenţă educativă şi performanţă, s-a desfăşurat Cercul pedagogic de matematică, în cadrul căruia gazde au fost profesorii: Alexandru Diţei, Victor Vulcu, Gabriel Necula, Daniela Oprea şi Lorena Ezaru.

În deschiderea manifestării, comandantul Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", colonelul Horia Stănescu, a prezentat câteva repere istorice ale instituţiei şi a reliefat performanţele recente ale elevilor noştri la simularea examenului de bacalaureat – disciplina matematică – şi faza judeţeană a Olimpiadei de matematică. De asemenea, în muzeul colegiului, directorul adjunct al instituţiei, profesor dr. Aurel-Constantin Soare, a scos în evidenţă date importante din istoria "Cantemirului", înalt aşezământ de cultură şi educaţie, care reprezintă tradiţie şi modernitate.

Cu o tematică bogată, în care inovaţia şi creativitatea au jucat rolul primordial, peste 40 de profesori de matematică din şcoli gimnaziale şi licee de pe Valea Superioară a Prahovei au avut posibilitatea să participe în cadrul cercului, desfăşurat în laboratorul AeL şi Cabinetul de matematică "Profesor emerit Iacob Hadârcă", la două lecţii demonstrative. Dascălii au avut prilejul să-şi valorifice propria experienţă printr-un schimb real de idei şi practici didactice.  În acest fel, a fost posibil un dialog fertil ce a avut la bază comunicarea cu elevii, care au înţeles că matematica este regina ştiinţelor şi fără ea nu se poate face nimic. Teme precum "Corpuri rotunde" şi "Pregătirea examenului de evaluare naţională 2015" au aparţinut doamnei profesor Iulia Radu de la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu" Breaza. De cealaltă parte, profesorii de matematică din Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" au prezentat referate şi lecţii interesante, utile, cu un conţinut modern din sfera matematicii: "Funcţii derivabile – aspecte ştiinţifice şi metodice", profesor Daniela Oprea, "Pregătirea examenului de bacalaureat 2015", profesor Lorena Ezaru, iar profesorul Gabriel Necula a abordat lecţia demonstrativă "Derivatele unor funcţii elementare", în cadrul căreia a încercat o dinamizare şi o distribuire a sarcinilor către grupele de elevi.

Materialele didactice pregătite au scos în evidenţă buna pregătire a cadrelor didactice, care au încercat să aducă în prim-plan modalităţi prioritare de creştere a calităţii procesului instructiv-educativ, în scopul obţinerii unor performanţe observabile şi măsurabile în activitatea cu elevii.

Prezent la eveniment, domnul profesor Miron Oprea, preşedintele Fundaţiei Oamenilor de Ştiinţă Prahova şi a Societăţii de Ştiinţe Matematice, singurul profesor de istoria şi filosofia matematicii din judeţ, a fost impresionat atât de lecţia deschisă a domnului profesor Gabriel Necula, cât şi de conţinutul celor trei referate: "Felicit, din toată inima, pe organizatorii acestui cerc care a fost, din toate punctele de vedere, un veritabil festival matematic. Cu astfel de profesori în şcolile noastre, MATEMATICA va trăi !" - a încheiat domnul profesor Oprea.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Experienţă internaţională pentru elevii cantemirişti
Publicat pe: 27.09.2019
Afişări: 608

Ieri cadeţi, azi liceeni militari!
Publicat pe: 16.09.2019
Afişări: 403

Profil de “boboc” cantemirist
Publicat pe: 16.09.2019
Afişări: 352
Elev Andrei Andriese și elev Teodora Țăran
De la cadet, la elev de liceu militar
Publicat pe: 13.09.2019
Afişări: 231

O educație altfel - FLIPPED CLASSROOM!
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 566

Profesor câmpulungean, premiat de preşedintele României
Publicat pe: 05.12.2018
Afişări: 892

Pasionaţii de istorie s-au reunit la Breaza
Publicat pe: 29.10.2018
Afişări: 1,094

Un nou început, în Anul Centenarului
Publicat pe: 03.09.2018
Afişări: 2,077

Citeşte şi:

Regina şi Regele ţinutului au fost nominalizaţi Raluca Oaidă şi Robert Barbu
Publicat pe 10.11.2015
În cea de-a şasea zi a lui Brumar, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", elevi ai claselor a XI-a, respectiv a...
Performer la geografie
Publicat pe 09.03.2017
Atunci când pasiunea se îmbină armonios cu munca, rezultatele nu contenesc să apară într-un spaţiu care cere studiu aprofundat, intuiţie,...

Comentarii