Gdansk - O experienţă de viaţă !

Elev sergent Marilena Zuzeac
Publicat pe 02.11.2017

 

La sfârşitul lunii octombrie, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a luat parte la o activitate desfăşurată în Polonia, în cadrul proiectului Erasmus+ „Body”.

La schimbul de experienţă cu Liceul sportiv din Gdansk s-au implicat zece elevi ai colegiului, însoţiţi de profesorii Dorina Fântână şi Nicoleta Popescu, alături de alţi zece elevi şi două cadre didactice din Portugalia.

La începutul reuniunii, elevii militari câmpulungeni au fost antrenaţi în activităţi de cunoaştere şi interacţionare între participanţi. În continuare, timp de o săptămână, aceştia au luat parte la adevărate lecţii de viaţă susţinute de specialişti în medicină şi psihologie, referitoare la stima de sine şi influenţa acesteia în raport cu persoanele din jur, influenţa drogurilor în activitatea sportivilor, evoluţia rasei umane sau echilibrarea stilului de viaţă prin practicarea sportului şi printr-o dietă sănătoasă.

În activităţile propuse de şcoala parteneră din Gdansk, partenerii de proiect au învăţat să trăiască şi să muncească în echipă, printre acestea inedită fiind provocarea concursului de orientare turistică, pe o vreme nu tocmai însorită, în pădurea din districtul Oliwa. De asemenea, în paşi de dans, elevii au experimentat ceea ce polonezii numesc în mod tradiţional „polonaise”, au deprins obiceiuri culinare din gastronomia poloneză, învăţând să pregătească pierogi, un fel de mâncare servit la ocazii speciale. Creativitatea participanţilor s-a manifestat prin realizarea unor postere ce au surprins impactul negativ pe care îl au drogurile în viaţa şi activitatea sportivă, urmând ca acestea să fie expuse pe panoul şcolii din Gdansk. Vizitarea Castelului din Malbork, a Bazilicei „Sfânta Maria” din Oliwa, plimbările pe faleza din Sopot, precum şi căţărarea în Observatorul din Oliwa, Paholek, le-au oferit paricipanţilor un prilej bun de a se relaxa şi „de a-şi încărca bateriile”.

Pe tot parcursul şederii lor în Polonia, elevii câmpulungeni au fost găzduiţi la familii din oraş, având ocazia astfel să cunoască obiceiurile locului şi un alt stil de viaţă, să lege adevărate prietenii, iar la final să facă din această experienţă una memorabilă.

***

 Începând cu anul şcolar 2015 - 2016, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a implementat proiectul european „Erasmus+”  numit „Body Project”,  iniţiativă care abordează, prin activităţi diverse şi din diferite perspective, importanţa interdependenţei dintre echilibrul mental şi echilibrul fizic şi a consecinţelor ce decurg din această legătură.

Activităţile din proiectul „Body” se adresează elevilor,  coordonatorilor de proiect şi managerilor şcolilor implicate, şi îmbracă forme variate: reuniuni transnaţionale, schimburi de elevi între şcoli în baza unor acorduri de învăţare, workshop-uri, vizite de documentare, întâlniri cu personalităţi, cursuri, congrese etc.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


"Caravana literară a scriitorilor în şcoală”
Publicat pe: 18.12.2017
Afişări: 125

E vremea colindelor şi a faptelor bune!
Publicat pe: 18.12.2017
Afişări: 154

Gala Performerilor, ediţia 2017
Publicat pe: 18.12.2017
Afişări: 130
Deschidem porţile prieteniei
Deschidem porțile prieteniei
Publicat pe: 05.12.2017
Afişări: 154
Formaţiile de dansuri pe scena Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare"
Spiritul muşatin, la aniversare
Publicat pe: 27.11.2017
Afişări: 204

Construirea unui nou robot, o provocare pentru cantemirişti
Publicat pe: 17.11.2017
Afişări: 182

Lansare de carte "Umbrele fiinţei”
Publicat pe: 13.11.2017
Afişări: 231

Gdansk - O experienţă de viaţă !
Publicat pe: 02.11.2017
Afişări: 226

Marşul cărţii şi al cititorilor
Publicat pe: 30.10.2017
Afişări: 168

Întâlnire cu oameni care au trăit istoria
Publicat pe: 24.10.2017
Afişări: 198

Citeşte şi:

Elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au înscris în concursul pentru liceeni EUROSCOLA 2017, ediţia a X-a
Publicat pe 04.07.2017
Începând cu luna iunie, elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au înscris în concursul pentru liceeni EUROSCOLA 2017, ediţia a X-a...
Absolvenţi cu care ne mândrim
Publicat pe 06.07.2017
În ultimii 20 de ani, un număr mare dintre absolvenţii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au reuşit să-şi continue studiile în academii...

Comentarii