Geniştii vâlceni au organizat Ziua Porţilor Deschise

Maior Florentin DUMAN
Publicat pe 07.04.2015

Porţile au fost deschise pentru cei peste 1.500 elevi ai instituţiilor de învâtâmânt din judeţ şi din municipiu, la care s-au adăugat peste 100 de elevi ai claselor a XI-a din Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", Breaza

În cadrul evenimentului special "Armata, o şcoală altfel", desfăşurat de Ministerul Apărării Naţionale în parteneriat cu Ministerul  Educaţiei Naţionale, marţi, 7 aprilie, Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici" a organizat "Ziua Porţilor Deschise".

Evenimentul a fost dedicat atât împlinirii a 134 de ani de la înfiinţarea învăţământului militar de geniu, cât şi sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre la 23 Aprilie 2015.

Cu această ocazie au fost prezentate o serie de exerciţii interactive demonstrative specifice, ateliere de lucru cu expunere de tehnică militară, precum şi unele aspecte ale învăţământului militar de specialitate.

La eveniment au participat, alături de personalul unităţii, reprezentanţi ai organizaţiilor sociale şi culturale din Râmnicu Vâlcea, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi în retragere.

Porţile au fost deschise pentru cei peste 1.500 elevi ai instituţiilor de învâtâmânt din judeţ şi din municipiu, la care s-au adăugat peste 100 de elevi ai claselor a XI-a din Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", Breaza.

Printre cele prezentate vizitatorilor, cea mai mare atracţie a reprezentat-o exerciţiul demonstrativ cu câinii special dresaţi din cadrul Sectorului de creştere, instrucţie şi dresaj câini (SCIDC) al Centrului de Instruire pentru Geniu din Râmnicu Vâlcea. Printre patrupede s-a aflat "Biţă", ciobănescul german "maestru în descoperirea substanţelor explozive", respectat în Armata României, care, de data aceasta, doar i-a urmărit de la distanţă pe urmaşii săi. Biţă a fost din nou preferatul tuturor invitaţilor, plimbându-se prietenos printre aceştia.

Din program nu a lipsit lotul sportiv al unităţii, condus de maiorul Ionel Băcanu, posesor al centurii negre în cadrul Federaţiei Române de Karate, care a încântat publicul cu exerciţii demonstrative: procedee de luptă corp la corp, cu şi fără armamentul individual din dotare, procedee de  judo şi jiu-jitsu. Au fost prezentate, de asemenea, procedee tehnice tip kata folosite la antrenarea militarilor în lupta cu un adversar imaginar, în scopul dezvoltării deprinderilor motrice de bază, a imaginaţiei, stăpânirii de sine, precum şi a calităţilor fizice necesare unui luptător şi, nu în ultimul rând, tehnici de dezarmare a unui agresor care atacă cu diferite arme şi de scoatere din luptă a acestuia.

Exerciţiiul cu câini şi cel de luptă corp la corp au fost aplaudate "la scenă deschisă" de către vizitatori.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Experienţă internaţională pentru elevii cantemirişti
Publicat pe: 27.09.2019
Afişări: 851

Ieri cadeţi, azi liceeni militari!
Publicat pe: 16.09.2019
Afişări: 534

Profil de “boboc” cantemirist
Publicat pe: 16.09.2019
Afişări: 494
Elev Andrei Andriese și elev Teodora Țăran
De la cadet, la elev de liceu militar
Publicat pe: 13.09.2019
Afişări: 376

O educație altfel - FLIPPED CLASSROOM!
Publicat pe: 20.06.2019
Afişări: 794

Profesor câmpulungean, premiat de preşedintele României
Publicat pe: 05.12.2018
Afişări: 1,065

Pasionaţii de istorie s-au reunit la Breaza
Publicat pe: 29.10.2018
Afişări: 1,361

Un nou început, în Anul Centenarului
Publicat pe: 03.09.2018
Afişări: 2,244

Citeşte şi:

Comentarii