Eveniment editorial la Cluj-Napoca: lansarea cărţii "Istoria Transilvaniei"

Colonel Ovidiu PURDEA-SOMEŞ
Publicat pe 31.01.2017

Eveniment editorial la Cluj-Napoca: lansarea cărţii "Istoria Transilvaniei"

Duminică, 29 ianuarie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a găzduit lansarea celei de-a II-a ediţii a cărţii „Istoria Transilvaniei”, ediţie revizuită, adăugită şi ilustrată, scrisă de istoricii clujeni Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan.

Am fost unul dintre martorii privilegiaţi ai acestui eveniment, înscris în suita de manifestări culturale dedicate împlinirii unui veac de la unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.

Cartea, apărută sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, în condiţii grafice de excepţie, te îndeamnă la lectură încă de la primele pagini. Ca toate celelalte istorii, însă, după cum înşişi autorii mărturisesc: „nici aceasta nu răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului şi prezentului regiunii, dar încearcă să explice, din perspectiva întregii evoluţii, care au fost, de-a lungul timpului, locuitorii acestor meleaguri, ce structuri instituţionale au întemeiat ei, cum a fost traiul laolaltă al grupurilor etnice şi ce realizări au avut fiecare separat şi împreună”.

Cu o bibliografie impresionantă (izvoare, instrumente de lucru, sinteze istorice) şi cu rigoarea specifică unei lucrări de referinţă în domeniu, cartea te captivează aidoma unui roman istoric. În cele 394 de pagini, pământurile transilvane, de la geto-daci şi până la Marea Unire, îşi scriu faptele şi viaţa prin condeiul celor doi istorici. Ca militar, pasionat de istorie, am rămas plăcut surprins de scrierea simplă, comunicativă, cuceritoare a cărţii. Închizând coperţile, după o lectură pe nerăsuflate, am rămas cu imaginea, atât de sincer surprinsă de autori, a mărturiilor militarilor transilvăneni din armata austro-ungară despre viaţa din tranşee, a scrisorilor trimise acasă, şi a bătrânului ţăran ardelean, care, mânându-şi caii zice cu un glas de profet: „Am trimis trei feciori împăratului şi aş fi bucuros de mi s-ar întoarce măcar unul acasă”.

Scrisorile soldaţilor de pe front, dar şi scrisorile rudelor de acasă lasă să se întrevadă dimensiunile complexe ale relaţiilor familiale din timpul războiului, în cuprinsul corespondenţei fiind condensate relaţiile şi sentimentele celor din familie, precum şi aspecte de viaţă cotidiană, de pe front sau de acasă.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


25 Octombrie, Ziua Armatei României
Publicat pe: 23-10-2017
Afişări: 270

„Polemos - 2017"
Publicat pe: 20-10-2017
Afişări: 201
Atelier opincarit
Elevii militari câmpulungeni - promotori ai portului popular
Publicat pe: 29-09-2017
Afişări: 201
Sfinţirea Crucii Comemorative – locul considerat a fi fost cea mai intensă bătălie care s-a dus în arealul pădurii Răzoare pentru cota 100
Activităţi dedicate Centenarului Primului Război Mondial
Publicat pe: 07-08-2017
Afişări: 559
Bătălia de la Plevna
Tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai
Publicat pe: 09-05-2017
Afişări: 660
Ziua veteranilor de război,  în garnizoana Buzău
Ziua veteranilor de război, în garnizoana Buzău
Publicat pe: 02-05-2017
Afişări: 547

Ziua veteranilor de război, la Galaţi
Publicat pe: 02-05-2017
Afişări: 534

Citeşte şi:

RESPECTĂ, PENTRU A FI RESPECTAT!
Publicat pe 10.09.2014
Mijlocul lunii octombrie este marcat în Afganistan de Sărbătoarea Sacrificiului (EID AL ADHA - în limba afgană). Aceasta se ţine în cinstea...
Joi, 2 aprilie, aproximativ 150 de militari ai Batalionului 32 Infanterie "Mircea" au ajuns în JMRC Hohenfels, Germania, pentru a participa la...

Comentarii