Un secol de existenţă a Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 03.07.2016

Un secol de existenţă a Brigăzii 8 LAROM „Alexandru cel Bun”

La 1 iulie, Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 100 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care, începând din 28 iunie şi până sâmbătă, 2 iulie, la Focşani au avut loc o serie de activităţi, încheiate cu ceremonia de aniversare a centenarului.

Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, mare unitate din compunerea Statului Major al Forţelor Terestre, este cea mai modernă structură de artilerie terestră din armata României, fiind continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Regimentului 1 Artilerie Asediu şi Regimentului 4 Artilerie Grea, reunite în cadrul Brigăzii 2 Artilerie, înfiinţată la data de 1 iulie 2016, ca parte a pregătirii militare a ţării pentru intrarea în Primul Război Mondial.

Manifestările prilejuite de sărbătorirea centenarului au fost diverse, constând în activităţi culturale (precum spectacolul Ansamblului „Doina” al Armatei, lansare de carte şi revistă, vizionarea filmului brigăzii, concert al muzicii militare de garnizoană), dar şi expoziţie cu tehnică militară specifică şi, desigur, ceremonia militară.

La activităţile din data de 2 iulie au luat parte consilierul prezidenţial, general (rz.) Ion Oprişor, şeful Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, comandantul Diviziei 2 Infanterie, general-maior Petrică Lucian Foca, comandanţi de unităţi, foşti comandanţi ai brigăzii (general rz. Ştefan Oprea, general de brigadă rz. Gheorghe Dascălu şi general-maior rz. Florinel Damian), cadre militare în rezervă ori retragere, oficialităţi locale.

Un moment aparte l-a constituit reinaugurarea Sălii tradiţiilor brigăzii, în urma renovării acesteia, în prezenţa oficialităţilor amintite mai sus. Cu acest prilej, comandantul brigăzii, generalul de brigadă Adrian Stroea, a făcut o scurtă prezentare a istoricului unităţii şi, ca un bun cunoscător al istoriei artileriei, deopotrivă teoretician şi practician al acestei arme, dar mai ales un trăitor al ei, în adevăratul sens al cuvântului, comandantul celei mai reprezentative unităţi de acest fel a armatei a îndeplinit cu mare uşurinţă sarcina de ghid pentru oaspeţi, prezentând diversele exponate, dar şi poveştile din spatele lor.

Printre acestea am remarcat şi o serie de cărţi şi reviste despre artilerie şi istoria ei, multe dintre ele avându-l ca autor sau coordonator pe actualul comandant al structurii sărbătorite. Astfel, chiar cu ocazia centenarului brigăzii, generalul de brigadă Adrian Stroea, împreună cu un grup de colaboratori, a realizat lucrarea Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” – Un secol de existenţă .

Ceremonialul militar desfăşurat pe platoul din centrul oraşului Focşani a cuprins câteva momente deosebite. Astfel, cu prilejul centenarului, la propunerea ministrului apărării naţionale, preşedintele României a decorat Drapelul de luptă al Brigăzii 8 LAROM cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de cavaler cu însemn pentru militari. De asemenea, drapelele de luptă ale batalioanelor din compunerea brigăzii au fost şi ele decorate, prin ordinul şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ionel Ciucă.

Un alt moment a fost reprezentat de înaintarea în grad, înainte de termen, pentru modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor funcţionale, a sarcinilor şi obiectivelor structurilor din care fac parte, a unor ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri din cadrul brigăzii.

Ceremonialul a fost încheiat cu defilarea militarilor şi a tehnicii specifice din compunerea brigăzii, activitate desfăşurată la superlativ, spre aprecierea tuturor celor prezenţi, invitaţi şi trecători, care au suportat cu tenacitate o vreme caniculară pentru a asista la acest eveniment.

La finalul activităţilor, înalţilor oaspeţi li s-a prezentat tehnica militară a brigăzii, expusă în apropiere, fiind apoi invitaţi la masa festivă organizată cu acest prilej.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Ceremonial militar cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 229 Sprijin Logistic „Cumidava”
75 DE ANI, SUB STEAG TRICOLOR
Publicat pe: 14.03.2017
Afişări: 146
Sărbătorirea armei Auto la Buzău
Sărbătorirea armei Auto la Buzău
Publicat pe: 03.03.2017
Afişări: 119
Un secol de automobilism militar
Un secol de automobilism militar
Publicat pe: 02.03.2017
Afişări: 1,962
Oaspeţii prezenţi la sărbătorirea împlinirii a 25 de ani de existenţă a Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”
Artileriştii din Odorheiu Secuiesc – onor în 25 de salve
Publicat pe: 03.02.2017
Afişări: 777
24 Ianuarie la Brașov
24 Ianuarie la Braşov
Publicat pe: 24.01.2017
Afişări: 422
Deschiderea simpozionului
Simpozionul „24 Ianuarie în conştiinţa buzoienilor”
Publicat pe: 24.01.2017
Afişări: 285
Sărbătoarea Unirii în capitala Moldovei
Sărbătoarea Unirii în capitala Moldovei
Publicat pe: 24.01.2017
Afişări: 197

Autoevaluarea stării Diviziei 2 Infanterie “Getica”
Publicat pe: 15.12.2016
Afişări: 312

Citeşte şi:

Exerciţiu tactic cu trageri de luptă/LFX  cu Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell" şi Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Vodă" – Senzorul 15
Publicat pe 03.11.2015
În data de 3 noiembrie 2015, comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, şi locţiitorul comandantului diviziei...
Aniversare la Batalionul 1 CIMIC
Publicat pe 02.09.2016
Joi, 1 septembrie, la sediul unităţii a avut loc aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Batalionului 1 CIMIC, structură unicat a Armatei României al...

Comentarii