Ziua Armatei, la Timişoara

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 26.10.2016

Ziua Armatei, la Timişoara

În cadrul unei suite de manifestări care au debutat cu câteva zile mai înainte, marţi, 25 Octombrie, Ziua Armatei a fost sărbătorită şi la Timişoara, în sânul comunităţii locale.

Timişoara, un oraş mare, efervescent, cosmopolit, care, deşi o vreme nu a fost la fel de bine situat şi într-o ad-hoc imaginată ierarhie a garnizoanelor, este, din ce în ce mai mult în ultima vreme, un loc unde prezenţa instituţiei militare devine tot mai vizibilă, iar legăturile cu comunitatea locală, din ce în ce mai strânse.

Acest lucru a putut fi văzut şi cu ocazia Zilei Armatei, care a fost precedată de ceea ce organizatorii săi, comandamentul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, împreună cu comenduirea garnizoanei au numit-o „Armata la Mall”. Prilej de întâlnire a militarilor cu publicul timişorean într-un cadru, pe de o parte mai nonconformist, dar în acelaşi timp, „la îndemână”, evenimentul a adus atât pe militarii bănăţeni, deopotrivă pe cei din forţele terestre şi aeriene, cât şi o parte a tehnicii şi armamentului din dotarea acestora, în calea locuitorilor oraşului şi a preocupărilor lor cotidiene.

Ziua Armatei a fost apoi marcată, marţi, 25 Octombrie, prin ceremonialul militar şi religios din Parcul Central al Timişoarei. Alături de militarii din comandamentul Brigăzii 18 Infanterie, în frunte cu comandantul acesteia, au fost şi militarii Batalionului 32 Infanterie „Mircea”, care au asigurat Garda de Onoare. De asemenea, a fost prezent prefectul judeţului Timiş, reprezentantul Consiliului Local, precum şi veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, reprezentanţii diverselor structuri din cadrul sistemului naţional de apărare din judeţ, dar şi ai inspectoratului şcolar, alături de elevi ai mai multor instituţii de învăţământ, părinţi şi bunici cu copii, alţi locuitori ai oraşului.

Rând pe rând, reprezentanţii diverselor instituţii ori asociaţii au depus la monumentul din Parcul Central coroane de flori, începând cu comandamentul brigăzii, continuând cu instituţiile administraţiei locale, dar şi cu cei ai Poliţiei, Jandarmeriei, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Administraţiei Penitenciarelor, ori ai asociaţiei locale a veteranilor, celei a cadrelor militare în retragere şi rezervă, dar şi ai Inspectoratului Şcolar, ori ai filialelor locale ale unor partide politice.

Pe timpul ceremonialului, elicopterele escadrilei timişene au survolat de mai multe ori asistenţa.

Pe tot parcursul manifestărilor, muzica militară a garnizoanei a fost la înălţime. Şi nu doar pe timpul ceremonialului, dar şi pe timpul retragerii către sediul Cercului Militar, locul unde a oferit publicului timişorean o scurtă reprezentaţie de virtuozitate.

De asemenea, muzica militară a însoţit şi seara militarii din garnizoană, pe timpul retragerii cu torţe. Activitatea, deosebit de spectaculoasă, a atras numeroşi spectatori dintre trecători, parte dintre ei fiindu-le alături militarilor pe întreg traseul. Plecând de la Catedrala Metropolitană, unde au primit binecuvântarea înaltului prelat al locului, militarii au fost, pe parcursul unei ore, în centrul atenţiei tuturor celor pe care i-au întâlnit în drumul lor.

Cu prilejul acestor manifestări, l-am întâlnit şi pe comandantul garnizoanei, colonelul Cristian Dinulică, care a avut amabilitatea de a creiona în câteva cuvinte realizările structurii pe care o conduce: „Deşi Brigada 18 Infanterie Banat a plecat de la bun început cu un handicap, în ceea ce priveşte încadrarea, fiind înfiinţată în anul 2009, a reuşit să îndeplinească cu succes tot ceea ce i s-a cerut. Mă refer aici, de pildă, la participarea pentru prima dată cu două batalioane din cadrul brigăzii într-un task force în Afganistan, cu un comandament de brigadă în acelaşi timp. De asemenea, mai este exerciţiul Saber Guardian de anul trecut, unde am fost cap de coardă şi unde ne-am îndeplinit sarcinile, spun eu, la nivel superlativ, precum şi multe alte activităţi”.

De asemenea, comandantul Brigăzii 18 Infanterie a ţinut să precizeze că „factorul uman este principalul nostru atu în tot ceea ce facem”, mai ales în contextul apropiatelor transformări prin care această structură va trece. În aşteptarea schimbărilor care bat la uşă pentru Brigada 18, dar şi al noilor state de organizare despre care colonelul Dinulică a ţinut să remarce deosebita deschidere în proiectarea lor din partea Statului Major al Forţelor Terestre, pentru care este foarte recunoscător, militarii acestei structuri vor continua să-şi îndeplinească sarcinile ca şi până acum, oricare vor fi ele în viitor.

La mulţi ani, aşadar, lor, precum şi tuturor camarazilor noştri, oriunde s-ar afla.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române
Publicat pe: 23.01.2018
Afişări: 200
România, de ziua ta, Armata îti prezintă onorul!
România, de ziua ta, Armata îti prezintă onorul!
Publicat pe: 06.12.2017
Afişări: 196
Invictus Team România
Invictus
Publicat pe: 03.10.2017
Afişări: 311
Salve trase de militarii Batalionului 83 LAROM "Bogdan I" pentru comemorarea a 100 de ani de la începerea luptei de la Mărăşti din 11 iulie 1917 în Poligonul Centrului Naţional de Instruire Întrunită "Getica"
Salvee – FOC!
Publicat pe: 11.07.2017
Afişări: 565
Deschiderea festivității cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace
Echipa "Invictus" România serbează sportul
Publicat pe: 09.04.2017
Afişări: 1,014
Ceremonia de schimbare a comenzii Statului Major al Forţelor Terestre
Schimbare la comanda Statului Major al Forţelor Terestre
Publicat pe: 03.04.2017
Afişări: 4,469
Ceremonial militar cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 229 Sprijin Logistic „Cumidava”
75 DE ANI, SUB STEAG TRICOLOR
Publicat pe: 14.03.2017
Afişări: 926

Citeşte şi:

Garnizoana Timişoara a început desfăşurarea activităţilor dedicate Zilei Armatei României În data de 18 octombrie, la Cercul Militar Timişoara s-a...
În dojoul senseiului se pregătesc  aproximativ 35 de sportivi împărţiţi în două grupe: una de iniţiere şi una pentru performanţă
Publicat pe 06.02.2015
Plutonierul-major Dan Mircea, subofiţer al Brigăzii 18 Infanterie "Banat", este cunoscut de către copiii pe care îi antrenează ca sensei. Dan Mircea...

Comentarii