Artileriştii din Odorheiu Secuiesc – onor în 25 de salve

Colonel Ovidiu PURDEA-SOMEŞ
Publicat pe 03.02.2017

Oaspeţii prezenţi la sărbătorirea împlinirii a 25 de ani de existenţă a Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”

 

Miercuri, 1 februarie, militarii Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara” din Odorheiu Secuiesc au sărbătorit împlinirea a 25 de ani de existenţă a unităţii. O vârstă tânără pentru o structură militară, dar plină de ambiţii şi provocări. Iar semnul că şi într-o unitate mică  se poate face carieră militară îl  reprezintă remarca ce a fost pe buzele tuturor în ziua aniversării: „E singurul batalion din forţele terestre care are doi foşti comandanţi absolvenţi ai Colegiului de Război al SUA”.

Sărbătoarea începe de la punctul de control

... Au trecut mai bine de opt ani de la ultima mea documentare la Odorhei, în cazarma de la marginea oraşului. Mi-a rămas în minte o glumă a celor din unitate: „La noi e mai cald cu 3-4 grade C decât e la Miercurea-Ciuc”. Astăzi suntem norocoşi, sunt doar – 6 grade C. „O zi călduroasă” - glumesc sărbătoriţii. Şi chiar am înţeles căldura din sufletul lor, încă de la punctul de control al unităţii. Chipurile oamenilor sunt luminoase, semn că trăiesc pe deplin bucuria evenimentului. Aveam să aflu că spiritul de corp şi coeziunea colectivului sunt dimensiuni statornice  în viaţa din cazarmă şi din oraş.

Gazda aniversării este şeful de stat major al unităţii, locotenent-colonel Daniel Mocanu. În numele comandantului, plecat la un exerciţiu internaţional în Polonia, îşi primeşte oaspeţii: prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Ioan Manci, viceprimarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Orban Arpad, comandatul Brigăzii 61 VM, general de brigadă Marius Giurcă, oficialităţi locale şi judeţene. În tribună îi remarc şi pe patru din foştii comandanţi ai batalionului, care şi-au legat destinul şi cariera de istoria locurilor pe unde a mai fost dislocată această structură: Breţcu, Sighişoara şi Lunca de Sus. Bucuria revederii e evidentă.

Ceremonialul are rigoarea lui, dar şi emoţia fiecărui moment care urmează. Este citit ordinul ministrului apărării naţionale, decorat Drapelul de luptă cu „Emblema de Onoare a Statului Major General” şi oficiat serviciul religios. În frumoase costume populare: românesc – soldatul Lavinia Andraş şi maghiar – fruntaşul Romina Cadar, se dă solemnităţii şi un specific al zonei.

Urmează acordarea de diplome şi plachete aniversare oficialităţilor, alături de răsplătirea evidenţiaţilor unităţii: locotenent-colonel Doru Aprodu, maior Daniel Tudor, plutonier-adjutant Nicu Amiază, plutonier Illyes Csaba, caporal Berszan Zsolt, caporal Aurel Buda şi  p.c.c. Laura Major. O răsplată care le va onora biografia.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române
Publicat pe: 23.01.2018
Afişări: 421
România, de ziua ta, Armata îti prezintă onorul!
România, de ziua ta, Armata îti prezintă onorul!
Publicat pe: 06.12.2017
Afişări: 346
Invictus Team România
Invictus
Publicat pe: 03.10.2017
Afişări: 439
Salve trase de militarii Batalionului 83 LAROM "Bogdan I" pentru comemorarea a 100 de ani de la începerea luptei de la Mărăşti din 11 iulie 1917 în Poligonul Centrului Naţional de Instruire Întrunită "Getica"
Salvee – FOC!
Publicat pe: 11.07.2017
Afişări: 688
Deschiderea festivității cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace
Echipa "Invictus" România serbează sportul
Publicat pe: 09.04.2017
Afişări: 1,183
Ceremonia de schimbare a comenzii Statului Major al Forţelor Terestre
Schimbare la comanda Statului Major al Forţelor Terestre
Publicat pe: 03.04.2017
Afişări: 4,643

Citeşte şi:

Drapelul Naţional al României este arborat pe Vârful Moldoveanu de militarii Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia"
Publicat pe 29.10.2015
An de an, în preajma aniversării Zilei Vânătorilor de Munte, Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" desemnează un grup de militari care au ca...

Comentarii