A fost inaugurat Cimitirul de Onoare dedicat militarilor români căzuţi la Stalingrad

Redacţia RFT
rft@forter.ro
Publicat pe 26.10.2015

Ceremonia depunerii coroanelor de flori la monumentul ridicat în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, Rusia, în memoria ostaşilor români căzuţi la Stalingrad

În localitatea Rossoşka, din regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), a fost inaugurat duminică, 25 Octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

În cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central şi au fost depuse coroane de flori, a fost oficiată o slujbă religioasă de către Înaltpreasfinţia Sa Varlaam Ploieşteanul – eposcop-vicar patriarhal, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române –, împreună cu un sobor de preoţi români şi au fost reînhumate osemintele militarilor români înmormântaţi în localităţile Plodovitoe, Gromki şi Izbuşenski.

La manifestări au luat parte oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai societăţii civile din România şi Federaţia Rusă şi o numeroasă asistenţă aparţinând comunităţii locale.

Realizarea Cimitirului de la Rossoşka este rodul strânsei colaborări dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Direcţia domenii şi infrastructuri, respectiv Ambasada României la Moscova.

În cimitirul de la Rossoşka au fost înhumate rămăşiţele pământeşti ale tuturor militarilor români căzuţi la datorie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial într-una dintre cele mai grele bătălii ale secolului trecut. În lunile august-octombrie 2015 au fost efectuate primele exhumări, care vor continua în campaniile anuale viitoare, în zona Volgograd şi Republica Kalmîkia din Federaţia Rusă. Astfel, osemintele militarilor români identificate în fostele cimitire de campanie sunt reînhumate în Cimitirul Românesc de la Rossoşka. "Conform bazei de date a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în Federaţia Rusă, în Al Doilea Război Mondial au murit 22.677 militari români, dintre care 6.525 în campanie şi 16.152 în prizonierat, iar osemintele acestora se află în 418 locuri de înhumare" - se arată într-un comunicat de presă emis de Guvernul României.

A fost inaugurat Cimitirul de Onoare dedicat militarilor români căzuţi la Stalingrad

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Garnizoana Timişoara a început desfăşurarea activităţilor dedicate Zilei Armatei României În data de 18 octombrie, la Cercul Militar Timişoara s-a...
Ziua Armatei, la Timişoara
Publicat pe 26.10.2016
În cadrul unei suite de manifestări care au debutat cu câteva zile mai înainte, marţi, 25 Octombrie, Ziua Armatei a fost sărbătorită şi la Timişoara...

Comentarii