A fost inaugurat Cimitirul de Onoare dedicat militarilor români căzuţi la Stalingrad

Redacţia RFT
rft@forter.ro
Publicat pe 26.10.2015

Ceremonia depunerii coroanelor de flori la monumentul ridicat în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, Rusia, în memoria ostaşilor români căzuţi la Stalingrad

În localitatea Rossoşka, din regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), a fost inaugurat duminică, 25 Octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

În cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central şi au fost depuse coroane de flori, a fost oficiată o slujbă religioasă de către Înaltpreasfinţia Sa Varlaam Ploieşteanul – eposcop-vicar patriarhal, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române –, împreună cu un sobor de preoţi români şi au fost reînhumate osemintele militarilor români înmormântaţi în localităţile Plodovitoe, Gromki şi Izbuşenski.

La manifestări au luat parte oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai societăţii civile din România şi Federaţia Rusă şi o numeroasă asistenţă aparţinând comunităţii locale.

Realizarea Cimitirului de la Rossoşka este rodul strânsei colaborări dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Direcţia domenii şi infrastructuri, respectiv Ambasada României la Moscova.

În cimitirul de la Rossoşka au fost înhumate rămăşiţele pământeşti ale tuturor militarilor români căzuţi la datorie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial într-una dintre cele mai grele bătălii ale secolului trecut. În lunile august-octombrie 2015 au fost efectuate primele exhumări, care vor continua în campaniile anuale viitoare, în zona Volgograd şi Republica Kalmîkia din Federaţia Rusă. Astfel, osemintele militarilor români identificate în fostele cimitire de campanie sunt reînhumate în Cimitirul Românesc de la Rossoşka. "Conform bazei de date a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în Federaţia Rusă, în Al Doilea Război Mondial au murit 22.677 militari români, dintre care 6.525 în campanie şi 16.152 în prizonierat, iar osemintele acestora se află în 418 locuri de înhumare" - se arată într-un comunicat de presă emis de Guvernul României.

A fost inaugurat Cimitirul de Onoare dedicat militarilor români căzuţi la Stalingrad

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române
Publicat pe: 23.01.2018
Afişări: 590
România, de ziua ta, Armata îti prezintă onorul!
România, de ziua ta, Armata îti prezintă onorul!
Publicat pe: 06.12.2017
Afişări: 494
Invictus Team România
Invictus
Publicat pe: 03.10.2017
Afişări: 635
Salve trase de militarii Batalionului 83 LAROM "Bogdan I" pentru comemorarea a 100 de ani de la începerea luptei de la Mărăşti din 11 iulie 1917 în Poligonul Centrului Naţional de Instruire Întrunită "Getica"
Salvee – FOC!
Publicat pe: 11.07.2017
Afişări: 820
Deschiderea festivității cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace
Echipa "Invictus" România serbează sportul
Publicat pe: 09.04.2017
Afişări: 1,345

Citeşte şi:

În data de 22 octombrie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre a avut loc un spectacol oferit de Cercul Militar Piteşti, în colaborare cu...

Comentarii