Am văzut cum se fac 1800 de flotări

Am văzut cum se fac 1 800 de flotări

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 22.03.2015

Plutonierul-major Ioan Marchiş, în "demonstrativul" celor 1800 de flotări

Eram sus, în Pasul Tihuţa, la Campionatul militar de schi, etapa pe forţele terestre, când şeful Biroului educaţie fizică din SMFT, locotenent-colonelul Cristian Grecu, mi l-a prezentat pe plutonierul-major Ioan Marchiş, unul dintre sportivii veterani. Atunci am aflat că el are o pasiune oarecum neobişnuită: flotările.

Primisem cu mai mult timp înainte, prin întortochiatele căi ale internetului, un videoclip în care un jandarm stabilise un record mondial la flotări, pe care le făcuse sprijinindu-se pe dosul palmelor (am revăzut clipul şi m-am redocumentat: 601 flotări în 15 minute). Apoi, ceva mai târziu, butonând prin virtual, am descoperit un alt clip, pe care l-am preluat şi noi în pagina noastră din Facebook,  cu un camarad de-al nostru din Turda. Am revăzut şi acel clip şi pot să completez cu câteva date: este vorba de caporalul Valer Popa din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană, care a ridicat recordul naţional la 1 700 de flotări făcute în 41 minute şi 40 secunde (anteriorul record fusese de 1 500 de flotări în 42 minute şi 50 secunde şi aparţinea unui cetăţean din Roman).

Am stat de vorbă pe pârtie, la începutul competiţiei militare, cu Ioan Marchiş, am făcut schimb de numere de telefon, urmând ca, până la sfârşitul concursului, să ne întâlnim şi să discutăm despre pasiunea sa... ceea ce s-a şi întâmplat două zile mai târziu. Eram în sala de internet a Batalionului 817 Artilerie Mixtă (gazda competiţiei militare), încercând să scriu cronica sportivă a zilei; a sunat telefonul şi de la celălalt capăt al "firului" Marchiş mi-a spus că este gata şi putem sta de vorbă. "Nu puteţi veni aici?" - am întrebat, gândindu-mă să câştig ceva timp pentru a-mi scrie articolul. "Păi... veniţi la cămin, că totul este pregătit!". "Pregătit?!!" am întrebat, gândindu-mă instantaneu: "Ce să fie pregătit?". "Flotările..." mi-a răspuns, din partea cealaltă, Marchiş.

După 650 de flotări, a început să gâfâie...

Recunosc, mă aşteptasem numai la o discuţie, nu şi la o demonstraţie. Ca atare, în camera de cămin totul era pregătit: un prosop împachetat pe care trebuia să-l atingă cu pieptul la flotări, o sticlă cu apă, colegul său, plutonierul-adjutant principal Daniel Cişmaş (responsabil cu pregătirea fizică la Batalionul 811 Infanterie din Dej), aşezat la masă cu cronometrul şi pixul pregătite, iar pe o margine de pat, mai departe, ca să nu încurce, fostul comandant de pluton al lui Marchiş, sublocotenentul Ioan Sterp. Rolul adjutantului principal Cişmaş era să ţină evidenţa seriilor de flotări şi să-l informeze cum stă cu timpul.

A început cu serii de câte 30, pe care le făcea în viteză. După fiecare serie se ridica timp de 10-15 secunde pentru a-şi scutura mâinile şi picioarele. Apoi trecea la următoarea serie. În vreo 5 minute a ajuns la 300. În acel moment, eu mă întrebam dacă mai sunt în stare să fac 30 de flotări... După aceea, pauzele s-au mărit, seriile de flotări s-au redus la 20, iar Marchiş a început să facă ture scurte prin cameră, pentru relaxare. Privesc acum însemnările "şefului comisiei", adjutantul principal Cişmaş, şi văd că la minutul 13:48 ajunsese la 700 de flotări. Cam pe la 650 începuse să gâfâie, iar eu deja renunţasem să mai număr... pierdusem şirul privindu-l pe Marchiş cum "prestează". La minutul 20:34 ajunsese la 1 000 de flotări (nu mai văzusem, până atunci, pe cineva făcând "pe viu" mai mult de 100 de flotări) şi cam de atunci seriile s-au redus la 15, însă ritmul l-a menţinut. Ultimele două serii au fost de câte 10 flotări iar totalul a fost de 1 860 în 41 de minute. Eram uluit! Eu nu rezist 40 de minute să urmăresc în continuu un film, însă în tot acest răstimp m-am uitat la un om care făcea flotări... La sfârşit, plutonierul-major Marchiş mi-a spus: "Ştiţi, nu puteam discuta fără să vă fac o demonstraţie. Nu m-aţi fi crezut. Şi îmi cer scuze, pentru că n-am mai făcut demult flotări şi a trebuit să mă antrenez două zile".

"Nu spune că nu poţi... că poţi!"

Ce să mai zici după o astfel de demonstraţie?! Doar să mai pui câteva întrebări, să afli cine este persoana pe care, dacă ai fi întâlnit-o pe stradă, n-ai fi crezut-o capabilă de o astfel de performanţă. Pentru că plutonierul-major Ioan Marchiş nu are o statură impozantă, aşa cum am văzut prin filme. Are cam în jurul la 1,70 m şi, când este îmbrăcat în uniformă, nu pare a avea "fibră". Însă atunci când ne-am salutat, am simţit o strângere de mână fermă, de om care munceşte.

Ioan Marchiş nu a venit în armată de la vreo şcoală sportivă sau de la vreun club sportiv şi nici nu a făcut sport de performanţă, în afara competiţiilor sportive militare unde, vara, este în lotul de patrulă al Batalionului 811 Infanterie "Dej". Are aproximativ 14 competiţii în picioare – şi tot atâţia ani de practicare a sportului militar – singurele absenţe (motivate) fiind cele datorate misiunilor în teatrele de operaţii. Îşi aminteşte mereu de patrula pe care a alergat-o pe Vârful Heniu (1611 m) din Munţii Bârgăului: "A fost cea mai grea patrulă pe care am alergat-o vreodată... un chin! Muntele este abrupt, traseul foarte greu, dar l-am parcurs cu brio."

Militarii din lotul sportiv al Batalionului 811 Infanterie fac parte dintre cei "privilegiaţi" deoarece, după cum spune plutonierul-major Marchiş, comandantul unităţii reuşeşte ca, printre sarcinile zilnice, să aloce timp şi pentru antrenamente pe tot parcursul anului, nu numai în perioada premergătoare competiţiilor. De altfel, batalionul a obţinut cupa pentru cea mai bună activitate şi bază sportivă din forţele terestre în anul 2014, ceea ce vine în confirmarea celor afirmate de subofiţer.

Despre antrenamentele sale spune: "Nu am irosit nicio oră de pregătire fizică şi am o deviză: «Nu spune că nu poţi... că poţi!». Sportul l-am început în 1996, de când m-am angajat ca MAC şi, de atunci, pot să spun că n-am sărit peste nicio şedinţă de pregătire fizică. Aveam condiţie fizică bună dinainte să mă angajez, dar aici mi-am îmbunătăţit-o. De atunci, de la angajare, particip la competiţii sportive cu lotul batalionului, inclusiv la antrenamente, iar după orele de program am traseu de alergare. Acasă am, de asemenea, orele mele pentru activităţi sportive: tracţiuni, flotări, abdomene..." .

Însă, ne reîntoarcem la flotări... la ideea de a trece peste mia de repetări. "Fac flotări într-un număr mare de când m-am angajat, dar nu-mi propusesem niciodată să dobor vreun record. Însă colegul meu, plutonierul-adjutant principal Daniel Cişmaş, care se ocupă şi cu educaţia fizică în batalion, m-a impulsionat să depăşesc recordul, să arătăm că şi noi putem. Ştiam despre performanţa colegului meu de la Turda, care făcuse 1700 de flotări, şi am încercat să-l depăşesc." Interesant este că ambii fac parte din categoria veteranilor, fiind trecuţi de 40 de ani. La fel ca şi Dan Stănescu din Roman care, în urmă cu doi ani, spărsese "bariera miei" şi făcuse 1500 de flotări în 42 minute şi 50 secunde.

Discuţia noastră s-a încheiat în felul următor: "Încerci să ajungi la 2000?" "Promit, a răspuns Marchiş. Dacă deviza mea este «Nu spune că nu poţi, că poţi», înseamnă că o să ajung şi la 2000 de flotări". Mi-ar plăcea să am prilejul (şi privilegiul) să-l văd tecând încercarea celor două mii. Şi, poate, atunci va avea parte şi de o promovare pe măsură. Noi, de la revistă, promitem că vom pune umărul!