Triatlonul, o probă câmpulungeană

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 29.05.2016

Start în proba de alergare în teren variat, 2000 m

La scurt timp după festivitatea de deschidere, concurenţii s-au prezentat pe linia de tragere din poligon pentru prima probă a competiţiei – triatlonul.

»»Clasamente la proba de triatlon

Triatlonul este o probă complexă, formată la rândul său din alte trei probe: tragerea cu armamentul de calibru redus "Geco", aruncarea grenadelor ofesive de exerciţiu de mână la distanţă şi cu precizie şi alergarea în teren variat pe distanţa de 2 000 metri. Pentru a strânge punctele necesare poziţionării în fruntea clasamentului, concurenţii trebuie să fie foarte buni la toate cele trei subprobe, întrucât antrenorii nu au voie să-i schimbe. Aşa că nu au fost rare cazurile când un concurent a scos timp foarte bun la alergare, însă penalizările de la tir sau de la grenade l-au poziţionat sub linia podiumului.

Elev sergent Viorel Ghioca, Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir"
Elev sergent Viorel Ghioca, Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", Breaza, cel mai bun timp la alergare în teren variat pe distanţa de 2000 m (6' 16")
FOTO: Cristian SURUGIU

Breaza dă cel mai bun timp la alergare în teren variat

Se spune că gazdele sunt favorizate la această probă, fiindcă au avantajul traseelor pe care concurenţii proprii le cunosc încă de pe timpul antrenamentelor pentru Spartachiadă (denumirea veche a Olimpiadei, care încă se mai foloseşte la nivel informal – n.red.). Într-o anumită măsură este adevărat, însă un concurent experimentat îşi poate face o strategie adecvată la recunoaşterile din preziua concursului. Aşa se face că anul acesta, timpul cel mai bun l-a scos elevul sergent Viorel Ghioca, din lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", Breaza.

Este în clasa a XI-a şi a primit gradul de sergent înaintea colegilor săi de an, pentru că a participat la Campionatul Naţional de Pentatlon, unde s-a clasat pe locul II. A concurat şi la ediţia precedentă a Spartachiadei, desfăşurată la Alba Iulia, însă numai la proba de triatlon, spre deosebire de anul acesta, când va participa şi la probele de atletism. "Traseul de anul trecut, amenajat prin şanţurile cetăţii din Alba Iulia, mi s-a părut mult mai uşor, pentru că eu sunt obişnuit să alerg pe teren plat. Aici traseul a fost în pantă şi m-a cam «rupt», mai ales porţiunea de la trepte". După recunoaşterea traseului, strategia lui Viorel Ghioca a fost ca la urcare să se menţină în plutonul fruntaş, iar la vale să tragă cât poate de tare. Strategie care, după cum a arătat cronometrul (6' 16''), a dat roade. La ediţia din anul acesta a Spartachiadei, pe elevul sergent Viorel Ghioca îl vom întâlni şi pe pista de atletism, întrucât va concura la probele de 800 m plat şi ştafetă 4×400 m.

Primii clasaţi la alergarea în teren variat au fost: elevul sergent Viorel Ghioca (6'16"), urmat de elevul caporal Ionuţ Avram din CNM "Ştefan cel Mare" (6'17'') şi de elevul sergent Alexandru Istrate din CNM "Mihai Viteazul" (6'21"). Însă la clasamentul final pe triatlon contează rezultatele de la toate probele. Astfel că, în urma totalizării punctajului, podiumul la individual este ocupat de elevul sergent Ghioca, cu 236 de puncte (77-tragere, 65-grenade, 94-alergare), elevul sergent Marian Belbea, din CNM "Ştefan cel Mare", cu 235 de puncte (84-80-71) şi elevul caporal Ştefan Zaharia, din CNM "Dimitrie Cantemir", cu 233 de puncte (80-70-83). Chiar dacă a obţinut timpul al doilea la alergare, punctajul mic obţinut la trageri (63) şi la grenade (60) l-au plasat pe elevul caporal Ionuţ Avram pe locul al 10-lea în clasamentul individual (216 puncte).

Triatlonul, o probă câmpulungeană

Totuşi, triatlonul este o probă de echipă, iar omogenitatea îşi spune cuvântul. Dovadă că şi anul acesta proba a fost "adjudecată" de competitorii câmpulungeni, cu un total de 2 087 puncte (ceea ce le-a adus 26 de puncte pentru clasamentul general), urmaţi de sportivii brezeni, cu 1741 puncte (20 de puncte pentru clasamentul general) şi de către elevii de la Alba Iulia, cu 1455 puncte (17 puncte pentru clasamentul general).

Concurenţi din Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" la proba de alergare în teren variat
Concurenţi din Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" în prima serie la alergare în teren variat pe distanţa de 2000 m
FOTO: Cristian SURUGIU

Pe timpul desfăşurării probelor de triatlon, printre concurenţi (şi chiar printre unii antrenori) se spunea că aceasta ar fi "o probă câmpulungeană", dat fiind faptul că majoritatea ediţiilor, pe prima treaptă a podiumului s-au aflat elevi îmbrăcaţi în echipament roşu-negru. Şeful lotului sportiv al Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare", colonelul Vasile Blanariu, confirmă această stare de fapt: "Este, într-adevăr, o tradiţie ca proba de triatlon să fie câştigată de concurenţii noştri. Aparent, a fost uşor. Dar în spate stau ore de muncă, ore de antrenament, sacrificii atât din partea elevilor, cât şi din partea antrenorilor". Pentru că în majoritatea relatărilor de la această competiţie, care este Olimpiada Sportului Militar Liceal, ne-am referit cu precădere numai la rezultatele obţinute de către concurenţi, de data aceasta am dorit să aflăm şi ceea ce se află în spatele acestor performanţe, iar colonelul Blanariu ne-a răspuns cu amabilitate: "Pregătirea pentru Spartachiadă începe cu clasa a IX-a, când selecţionăm elevi pentru diverse discipline sportive, în funcţie de aptitudini şi calităţi, apoi începem pregătirea. Pe parcurs, unii confirmă, alţii nu fac faţă antrenamentelor sau nu ajung la performanţele pe care ni le dorim sau pe care şi le doresc. Acesta este ciclul pe care-l realizăm an de an: selecţie, pregătire, rezultate".

Îmi amintesc, din ediţiile anterioare ale Spartachiadei, că şi handbalul este jocul sportiv unde câmpulungenii au avut, deseori, un cuvânt greu de spus. Colonelul Vasile Blanariu, cu modestia specifică gazdelor, nu doreşete să-mi confirme supoziţia: "Este impropriu spus «handbalul este o probă câmpulungeană». Anul trecut, spre exemplu, pe locul I în clasament au fost copiii de la Breaza, în virtutea rezultatelor obţinute, chiar dacă noi am câştigat meciul direct. De aceea, trebuie să-i felicităm, pentru că şi ei fac antrenamente la fel de solicitante, nu numai noi. Este un pic forţată ideea că, de-a lungul timpului, cele mai bune rezultate au fost obţinute de noi. Eu am să spun că cele mai bune rezultate le-au obţinut toţi elevii din colegiile naţionale; fiecare, pe rând, în funcţie de calităţi, în funcţie de aptitudini, în funcţie de momentul concursului – totul este oarecum relativ şi subiectiv".

Revenind la prima probă a Spartachiadei din anul acesta, triatlonul, colonelul Vasile Blanariu nu doreşte să nominalizeze "vârfuri", deoarece întreaga echipă s-a antrenat în aceleaşi condiţii, cu eforturile care se depun pentru a concura într-o astfel de competiţie, iar în ziua concursului departajarea se face în funcţie de forma pe care o "prinde" fiecare concurent. Totuşi, la o privire pe foile de arbitraj şi pe clasametul final al probei, se evidenţiază elevii sergenţi Marian Belbea şi Viorel Acatrinei, cu 235, respectiv 229  puncte, clasaţi pe locurile doi şi patru, urmaţi de elevul Mihai Iurea, cu 226  puncte, clasat pe locul al patrulea. Ţinând seama că Mihai Iurea este în clasa a IX-a, cu siguranţă că va fi un nume ce se va găsi pe primele poziţii ale clasamentelor viitoarelor ediţii ale Olimpiadei.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii