Cantemiriştii n-au avut rivali la masa de tenis

Cantemiriştii n-au avut rivali la masa de tenis

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 30.05.2016

Antrenorul, profesor Andrei Mostovoi, îi dă indicaţii de joc elevului sergent Mihai Neicu

La ediţia din anul acesta a Spartachiadei, tenisul de masă a purtat pe mânecă ecusonul cantemiriştilor. Eleva caporal Luiza Potecă şi elevul sergent Mihai Neicu au spulberat adversarii şi fiecare meci jucat a fost câştigat într-o manieră categorică: 4-0 – niciun set pierdut.

"Mi-am dorit să repet performanţa de anul trecut, de la Alba Iulia, când am învins cu 4-0 în toate meciurile – declara eleva caporal Luiza Potecă. Au fost exact fetele de la ediţia anterioară şi pot spune că asta a diminuat un pic emoţiile. Nu poţi cunoaşte un adversar doar dintr-o întâlnire, aşa cum a fost anul trecut, aveam o impresie destul de subţire în privinţa felului în care joacă, însă le-am reţinut punctele slabe şi asta mi-a folosit." La sfârşitul clasei a V-a, dirigintele Luizei a format o echipă de tenis de masă din care a făcut şi ea parte şi a început să concureze în competiţii. "La început, am dorit să fiu cea mai bună din clasă, apoi cea mai bună din oraş iar, cu timpul, mi-am dorit să ocup locul I la competiţiile organizate pe judeţ, iar anul acesta am ajuns printre primii pe ţară". Din punctul de vedere al unui neprofesionist, tenisul de masă înseamnă doar reflexe şi viteză. Că lucrurile nu stau chiar aşa, ne explică Luiza Potecă: "Este şi ştiinţă, sunt şi reflexe în jocul de tenis. Cele două se îmbină la fiecare mişcare; trebuie gândită fiecare minge, dar trebuie acţionat foarte rapid la fiecare lovitură".

Elevul sergent Mihai Neicu este la prima participare la olimpiadă. Spre deosebire de colega sa, care este în clasa a XI-a şi va avea posibilitatea să participe la olimpiada de anul viitor "acasă", la Breaza, pentru Mihai experienţa de anul acesta este prima şi, foarte probabil, ultima. El este în clasa a XII-a, va urma bacalaureatul, apoi admiterea la o instituţie de învăţământ universitar unde, din experienţa anilor trecuţi, talentele sportive se cam pierd. Dar, până atunci, se bucură de clipa şi gustul ameţitor al victoriei. "Mă bucur că am reuşit performanţa să câştig ambele meciuri cu scorul de 4-0. Adversarii au fost pe măsură, dar şi emoţiile mele au fost mari – erau  momente în care nu ştiam nici măcar cât este scorul – dar am tras în continuare şi am reuşit să câştig. Determinarea a fost mare."

Eleva caportal Luiza Potecă (stânga), în meciul cu eleva caporal Iulia Anişca din CNM "Ştefan cel Mare" FOTO: Cristian SURUGIU
Eleva caporal Luiza Potecă (stânga), în meciul cu eleva caporal Iulia Anişca din CNM "Ştefan cel Mare"
FOTO: Cristian SURUGIU

Mihai a început tenisul de masă în clasa a VII-a, iar un an mai târziu participa la primul  său concurs pe judeţul Brăila, unde a ocupat locul III. "Când am ajuns la Breaza m-am hotărât să continui acest sport, iar domnul profesor, care este un antrenor foarte bun, m-a ajutat să progresez foarte mult. Anul trecut, am concurat iarăşi la nivel judeţean – de data aceasta pe judeţul Prahova – unde m-am clasat pe locul al IV-lea, iar anul acesta am concurat din nou, însă cu rezultate mai bune. M-am clasat al II-lea".

Una dintre întrebările pe care le adresez frecvent elevilor care se dedică sportului se referă la timpul liber. Pentru cei care nu cunosc viaţa de liceu militar, trebuie să spun că învăţătura este pe primul plan iar activităţile sportive (în afara programei şcolare), fiind ele chiar pentru performanţă, se practică în puţinul timp liber pe care elevii îl au la dispoziţie. Această constrângere devine, cu timpul, un atu de care elevii sportivi beneficiază, pentru că ei devin mult mai organizaţi şi-şi desfăşoară activităţile zilnice cu mai mare eficienţă faţă de majoritatea colegilor. Elevei caporal Luiza Potecă îi place să citească: "Citesc orice: aventură, dragoste, ficţiune... citesc întotdeauna". Mihai, chiar dacă este în ultimul an de liceu, cu examenul de bacalaureat care bate la uşă, găseşte timp şi pentru studiu, şi pentru antrenamentele la tenis de masă, dar şi pentru o "miuţă" cu băieţii, o partidă de şah, sau o ieşire în oraş. Ca o coincidenţă, ambii şi-ar fi dorit să meargă la Academia Forţelor Aeriene, dar vizita medicală le-a schimbat planurile: s-au hotărât să devină ingineri.

În spatele performanţelor elevilor se găseşte "omul din umbră", antrenorul, el însuşi un fost sportiv de performanţă. Profesorul Andrei Mostovoi pregăteşte elevii cantemirişti de mulţi ani şi, în cei doisprezece ani de când antrenează copiii pentru spartachiadă, a obţinut performanţe notabile, iar la ediţia din anul acesta este al treilea an consecutiv de când Breaza urcă pe prima treaptă a podiumului la tenis de masă. "Scorurile au fost categorice: am încheiat competiţia cu 16-0 pentru noi. Nu le-am lăsat adversarilor noştri nicio şansă, cu toate că şi ei au fost bine pregătiţi. Am pus accent mai mult pe partea tehnică, am lăsat spectacolul pe planul doi, iar rezultatele au vorbit. Condiţiile pe care le avem la Breaza nu sunt dintre cele mai bune dar, în limita posibilităţilor, ne antrenăm destul de bine, ceea ce ne permite să participăm la circuitul naţional «Ama tour». "

Problema selecţiei este piatra de încercare a oricărui antrenor, mai ales atunci când este vorba despre elevi ai unui liceu care nu are profil sportiv. În afara studiului la materiile din programa de învăţământ, unii dintre ei participă la olimpiadele şcolare pe obiecte şi puţini sunt cei dispuşi să îşi sacrifice din timpul liber pentru a face performanţă într-o disciplină sportivă. "Tenisul de masă este un sport pe care poţi să-l practici până la o vârstă foarte înaintată şi îţi ascute foarte mult reflexele – explică profesorul Mostovoi. Copiii sunt pasionaţi de tenisul de masă, însă mă orientez către cei care au aptitudini pentru acest sport sau au mai participat la competiţii în gimnaziu. Formez un lot din şase-şapte copii, din care vor pleca la olimpiadă o fată şi un băiat." Însă performanţele vin atunci când sportivii se antrenează şi participă la competiţii, iar profesorul Mostovoi are grijă să-i ducă atât la cele care se desfăşoară pe plan local, în judeţ sau în Ploieşti, cât şi la cele de nivel naţional. "Anul trecut am fost cu Mihai la naţionale, la Odorheiu Secuiesc, iar anul acesta am fost cu Luiza la naţionale la Brăneşti, lângă Bucureşti, unde a obţinut un acceptabil loc 9."

Programul de antrenamete la tenis de masă va continua şi după Spartachiada de anul acesta, în toamnă profesorul Andrei Mostovoi va face noi selecţii şi va fi din nou prezent, cu elevii săi, la competiţiile naţonale. Olimpiada de anul viitor însă va fi mai dificilă pentru Luiza Potecă şi viitorul său coechipier, pentru că se va desfăşura "acasă", la Breaza, în faţa propriilor colegi şi a profesorilor. Aşteptările vor fi mari, iar emoţiile – pe măsură.