Final de competiţie – cupa transmisibilă rămâne la "Ştefan cel Mare"

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 02.06.2016

Festivitatea de premiere a celei de-a 44-a ediţii a Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal

Joi, 2 iunie, cea de a 44-a ediţie a Olimpiadei de Vară a Sportului Militar Liceal a ajuns la final, iar în urma rezultatelor obţinute la probele sportive, lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" a urcat pe prima treaptă a podiumului.

Pentru a nu uita că ediţia de anul acesta se desfăşoară la Câmpulung Moldovenesc, ploaia ne-a însoţit permanent în ultimele trei zile şi, bineînţeles, nu ne-a ocolit nici la festivitatea de premiere. Însă bucuria de a fi pe podium estompează orice alte emoţii şi, cu siguranţă, pentru sportivii medaliaţi, 2 iunie le va râmâne în amintire ca una dintre cele mai frumoase zile.

Aşa cum este firesc la vârsta adolescenţei, elevii sportivi au concurat cu toată dăruirea, iar o săritură ratată, o zecime de secundă în plus, sau un scor nefavorabil a fost una dintre tragediile de nivel cosmic. Rezultatele obţinute reflectă seriozitatea cu care elevii sportivi s-au pregătit pentru această competiţie, ceea ce este de lăudat, deoarece în spatele acestor performanţe sunt multe ore de antrenament, marea majoritate în timpul liber.

Clasamentul general din această ediţie a urcat pe prima treaptă a podiumului lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare", pe locul al doilea lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", iar pe locul al treilea lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul". Rezultatele la probele şi la jocurile sportive pot fi consultate în pagina de internet special dedicată clasamentelor.

La festivitatea de premiere a fost prezent locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ion Ungureanu, absolvent al Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc: "Anul trecut, la Alba Iulia, câmpulungenii mi-au promis că vor lua locul întâi şi m-au invitat să-i văd. După cum vedeţi, şi eu şi ei ne-am ţinut promisiunile. Olimpiada este o întrecere  de tradiţie şi cred că este cea mai frumoasă manifestare sportivă din forţele terestre. Este locul şi timpul în care vă întâlniţi în număr foarte mare, din toate colegiile naţionale militare, şi sunt convins că în afara întrecerilor sportive, între voi se leagă prietenii. Vreau să mulţumesc gazdelor, care s-au preocupat să ofere condiţii cât mai bune de cazare, vreau să mulţumesc corpului de arbitri pentru profesionalism şi corectitudine şi, nu în ultimul rând, vă felicit pentru rezultatele obţinute".

Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti caută talente

La ediţia din anul acesta a participat şi un reprezentant al clubului sportiv militar "Steaua" din Bucureşti, colonelul Teodor Popa. Scopul prezenţei sale la Spartachiadă a fost de a identifica elevi cu potenţial în diferite ramuri sportive care, ulterior, ar dori să facă sport de performanţă. "Vrem să descoperim tineri cu talent şi măiestrie sportivă pe care, ulterior, să-i legitimăm la «Steaua» şi să facă sport de performanţă. Acesta este scopul principal. Al doilea scop al prezenţei mele aici este de a conştientiza pe elevii sportivi că sunt apreciaţi pentru eforturile depuse pentru a-şi depăşi nivelul performanţelor din anii precedenţi. Tocmai de aceea am insistat să fim prezenţi la această competiţie minunată şi a le da acestor copii un imbold de a practica exerciţiile fizice, de a face mişcare, de a practica, în cele din urmă, sport de performanţă în cadru organizat, indiferent de greutăţile întâmpinate, pentru că şcoala nu trebuie neglijată, cunoscut fiind nivelul ridicat al învăţământului preuniversitar militar."

Din partea organizatorilor, aprecierile privind modul în care s-au comportat elevii sportivi pe parcursul celor patru zile de competiţie au fost dintre cele mai bune. Locotenent-colonelul Ion Prundaru, din Biroul educaţie fizică militară din Statul Major al Forţelor Terestre declara: "Elevii au dovedit sportivitate, competitivitate şi mult, mult fair-play. Sunt mulţi concurenţi pe care i-am remarcat, dar anul acesta m-au impresionat elevii din clasele a IX-a şi a X-a, care s-au evidenţiat pozitiv în majoritatea probelor. Dintre jocurile sportive pe care le-am urmărit, am remarcat meciurile de handbal, unde am văzut multă dârzenie, dar în continuare – şi din cauza numărului scăzut de ore la educaţia fizică – partea tehnică a acestor discipline sportive lasă de dorit. La atletism, ca de obicei, rezultatele au fost la înălţime, s-au evidenţiat foarte mulţi elevi, şi am remarcat mai ales probele tehnice: săritura în lungime – cu rezultate foarte bune pentru nivelul lor –, săritura în înălţime, aruncarea greutăţii şi, în general, probele de echipă – ştafetele".

Omogenitatea lotului i-a urcat pe câmpulungeni pe prima treaptă a podiumului

Din partea gazdelor care, în acest an au păstrat cupa transmisibilă la Câmpulung Moldovenesc, locţiitorul comandantului colegiului şi, totodată, şeful lotului sportiv, colonelul Vasile Blanariu, declara: "Ca şi celelalte ediţii, şi ediţia din acest an a fost echilibrată. Absolut toţi concurenţii s-au luptat pe terenurile de sport sau pe pista de atletism, însă, la sfârşit, lotul nostru cred că a fost mai omogen, a fost conectat la tensiunea Spartachiadei şi a reuşit să obţină primul loc. La jocurile sportive, toate echipele au venit foarte bine pregătite şi au demonstrat în teren un joc foarte frumos şi un bun nivel tehnic. Într-adevăr, echipele noastre şi-au atins toate obectivele şi au reuşit să ia locul întâi, rodul muncii pe parcursul mai multor ani de antrenamente".

Ca de obicei, pentru fiecare viitoare ediţie, fiecare lot sportiv îşi propune să urce pe prima treaptă a podiumului, iar acest obiectiv nu este străin nici celor de la "Ştefan cel Mare". "Ne propunem, bineînţeles, să urcăm pe prima treaptă a podiumului, dar nu este nici simplu şi nici uşor pentru că absolut toate loturile sportive se pregătesc pentru a obţine rezultate maxime în această competiţie. Sigur, în final numai un singur lot va urca pe prima treaptă. Anul aceasta am fost noi. Ne dorim ca şi la anul, pe prima treaptă a podiumului să fim tot noi, însă nu se ştie. Condiţiile vor fi altele, concurenţii vor fi alţii, pentru că generaţiile se schimbă. La ediţia de anul viitor vor fi patru colegii în competiţie, iar noi îi aşteptăm cu braţele deschise pe viitorii noştri colegi. Va fi un început destul de greu pentru ei, fiindcă n-au experienţa celorlalte trei colegii, vor avea şi mai puţini elevi faţă de ceilalţi, deci şi baza de selecţie va fi mai mică, însă sunt sigur că într-un viitor nu foarte îndepărtat se vor ridica la acelaşi nivel competiţional ca al celorlalte loturi sportive."

Elevii câmpulungeni au fost felicitaţi atât de către şeful lotului, cât şi de către conducerea colegiului, însă l-am rugat pe colonelul Blanariu să le transmită sportivilor câteva gânduri şi prin intermediul publicaţiei noastre: "În primul rând felicit tot lotul sportiv şi pe antrenorii care au pregătit elevii, le mulţumesc concurenţilor pentru dăruirea de care au dat dovadă şi pentru spiritul de  fair-play, le urez succes elevilor din clasele a XII-a la examenele care urmează şi nu pot încheia fără să felicit loturile partenere care au demonstrat o bună pregătire, spirit de fair-play şi au făcut ca această ediţie să fie una dintre cele mai plăcute şi mai frumoase Spartachiade".

Chiar dacă articolul de faţă descrie festivitatea de premiere care a marcat, totodată, sfârşitul ediţiei a 44-a a Olimpiadei de Vară a Sportului Militar, relatările noastre nu se vor opri aici. Avem câteva interviuri cu elevi sportivi cu performanţe la această ediţie a Spartachiadei şi, de asemenea, pregătim un articol despre minunata şi inimoasa redacţie a buletinului sportiv al colegiului, "Fairplay".

 

CLASAMENT GENERAL PE LOTURI SPORTIVE

Nr. crt.Lot sportivLOCUL  OCUPAT  ŞI  PUNCTELE  OBŢINUTETotal puncteClasament
AtletismBaschetHandbalVolei masculinVolei femininTenisTriatlonTir
LocPct.LocPct.LocPct.LocPct.LocPct.LocPct.LocPct.LocPct.
1CÂMPULUNGII22I16I16I16I16III9I26III12133I
2BREAZAI28III10II12III10II12I15II20II14121II
3ALBA III19II12III10II12III10II11III17I18109III
Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii