Campionatul de şah, cros şi minifotbal al colegiilor naţionale militare (1)

Campionatul de şah, cros şi minifotbal al colegiilor naţionale militare (ziua 1)

Şahul a deschis campionatul din anul acesta: în faţa eşicherului, elevul caporal Gheorghe Abel, de la CNM "Dimitrie Cantemir" (alb) şi elevul sergent Petrică Ungureanu, de la CNM "Ştefan cel Mare" (bleumarin)

În perioada 25-27 martie, Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" este gazda Campionatului militar de cros, şah şi minifotbal, competiţie sportivă de tradiţie, menită să promoveze talentul şi capacităţile fizice ale adolescenţilor în uniforma militară din cele trei colegii naţionale militare: "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc şi "Dimitrie Cantemir" din Breaza. Activitatea se desfăşoară la Breaza, sub egida Biroului educaţie fizică şi sport din Statul Major al Forţelor Terestre.

 Prima zi a "Olimpiadei mici", aşa cum este numită ea în rândul elevilor militari, a început cu festivitatea de deschidere, iar cu această ocazie comandantul CNM "Dimitrie Cantemir", colonel Horia Stănescu, a spus: "Fiecare ţinteşte pe măsura puterilor, a speranţelor, valorilor reale sau a visurilor pentru a deveni campion. Sunt convins că întrecerea va fi una de anvergură, guvernată, în mod firesc, de spiritul de fair-play şi că cei mai buni vor învinge."

Campionatul propriu-zis a început cu şahul. Tragerea la sorţi a decis ca elevul caporal Gheorghe Abel, respectiv eleva Larisa Docuz, din Breaza, să se confrunte cu elevul sergent Petrică Ungureanu şi eleva sergent Alina Arvinte, din Câmpulung Moldovenesc. Partida fetelor s-a încheiat destul de rapid, iar Alina a adus primul punct pentru echipa sa, CNM "Ştefan cel Mare". În schimb, cea a băieţilor a fost tratată cu mai multă atenţie. Dacă la un moment dat părea că punctul se va duce către echipa din Breaza, iată că a apărut şi prima surpriză a competiţiei şi Petrică Ungureanu a reuşit să întoarcă situaţia în favoarea sa, câştigând.

 Tot în prima zi s-a desfăşurat şi meciul cu numărul 1, cel dintre CNM "Ştefan cel Mare" şi CNM "Mihai Viteazul". O partidă care a avut de toate: ritm alert, situaţii periculoase la ambele porţi, dar şi goluri care au ridicat susţinătorii în picioare. Elevii din Câmpulung Moldovenesc au început în forţă şi au marcat două goluri până la pauză. Chiar dacă fazele periculoase nu le-au dat pace, aceştia au reuşit să menţină avantajul, iar toate acestea datorită portarului lor care îşi "dirija" colegii atunci când albaiulienii erau aproape de careul său. Ultimele zece minute au fost cu adevărat spectaculoase: şuturi pe poartă, parade spectaculoase şi goluri pe măsură. Scor final: 3-2 pentru Câmpulung Moldovenesc şi prima zi a campionatului putem spune că a fost dominată de elevii CNM "Ştefan cel Mare".

Cea de-a doua zi a competiţiei va aduce, pe lângă şah şi minifotbal, o probă în plus: crosul.