Generalul-locotenent (rz.) Ion Ungureanu, la finalul celor 41 de ani de carieră

Generalul-locotenent (rz.) Ion Ungureanu, la finalul celor 41 de ani de carieră

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 27.09.2016

Generalul-locotenent (rz.) a trecut formaţia în revistă, ca un gest final de rămas bun de la camarazi

 

În cadrul unei ceremonii organizate la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-locotenent (rz.) Ion Ungureanu, comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, a pus punct carierei militare, după 41 de ani petrecuţi sub arme.

Ceremonia s-a desfăşurat în faţa întregului personal al Statului Major al Forţelor Terestre, fiind invitat să participe şi şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă. După citirea decretului de înaintare în gradul de general-locotenent şi trecerea în rezervă, generalul-maior Dumitru Scarlat a prezentat, pe scurt, activitatea  generalului Ungureanu în cei 41 de ani de carieră: "Vreau să adaug, cu mare drag şi multă bucurie, faptul că de la venirea mea la Statul Major al Forţelor Terestre, domnul general Ungureanu a fost cel care m-a ajutat foarte mult să înţeleg această structură – pentru că dumnealui era deja aici şi o cunoştea – şi să rezolv problemele specifice acesteia. A fost de un real ajutor pentru mine şi astfel mi-a fost mult mai uşor să fiu şeful acestei structuri, având un locţiitor precum dumnealui. Este un om foarte responsabil, foarte conştiincios, foarte meticulos şi foarte atent la tot ceea ce înseamnă detalii. Eu îl apreciez foarte mult şi vreau să-i mulţumesc pentru efortul pe care l-a făcut permanent în tot ceea ce a întreprins în fiecare zi" - a caracterizat şeful Statului Major al Forţelor Terestre colaborarea cu generalul-locotenent (rz.) Ion Ungureanu.

Şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, i-a înmânat sabia cu înscrisuri gravate, model "Ştefan cel Mare", ocazie cu care a apreciat activitatea generalului-locotenent (rz.) Ion Ungureanu în întreaga carieră. Referindu-se la perioada în care au lucrat nemijlocit împreună, generalul Ciucă a apreciat: "Domnul general Ungureanu nu a asigurat numai continuitate, a asigurat şi foarte multă stabilitate. A avut acea înţelepciune care se capătă în timp, prin ani de activitate, pe care a împărtăşit-o cu fiecare dintre noi şi voi recunoaşte totdeauna cât de multă energie a pus în proiectele pe care ni le-am asumat."

Patru repere în viaţă: Onoare, Respect, Împlinire şi Bucurie

"Este şi pentru mine, ca şi pentru toţi cei care au trecut în rezervă în ultima vreme, un moment emoţionant – ne-a relatat generalul-locotenent (rz.) Ion Ungureanu. Şi este normal să fie aşa, pentru că sunt 41 de ani de uniformă de diferite culori: de la bleumarin, la kaki. Este o perioadă în care am trecut prin multe locuri, prin multe unităţi şi prin multe funcţii, fiecare cu părţile lor bune sau rele. Cred că am reuşit să iau, din fiecare, partea bună a lucrurilor; chiar şi în ceea ce mi s-a întâmplat rău am găsit ceva bun.

Este normal ca fiecare să-şi facă un bilanţ. Al meu are patru repere: Onoare, Respect, Împlinire şi Bucurie. Onoare, pentru că am dat tot ceea ce am putut pentru Armata României. Pentru tot ceea ce am făcut, armata m-a recompensat: am primit Ordinul Naţional «Steaua României» şi încă trei ordine naţionale (Ordinul «Virtutea Militară»,  în grad de comandor cu însemne pentru militari, Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de cavaler cu însemne pentru militari, Ordinul «Virtutea Militară», în grad de ofiţer cu însemne pentru militari – n.red.), am primit toate distincţiile pe care le poate da Armata României. Onoare înseamnă că astăzi sunt lângă mine şeful Statului Major General, şeful Statului Major al Forţelor Terestre şi dumneavoastră.

Respect este esenţa activităţii mele. Întotdeauna am respectat oamenii, întodeauna m-am gândit ce pot să fac pentru oamenii de lângă mine, întotdeauna am avut încredere în tot ceea ce pot da ei alături de mine pentru Armata României. Am respectat şi am fost respectat.

Despre Împlinire, pot să spun că mi-a dat Domnul posibilitatea să ajung la această vârstă, să fiu astăzi în faţa dumneavoastră, cu împlinirile pe care le-am avut într-o carieră îndelungată.

Bucuria se referă la faptul că am o familie frumoasă, că mi-am îndeplinit îndatorirea de om, adică am un copil, am construit o casă şi am sădit un pom şi, nu în ultimul rând, pentru că sunt sănătos. Aş vrea, în final, să vă mulţumesc pentru tot ceea ce am făcut împreună. Pentru mine a fost o onoare şi un privilegiu să vă cunosc şi să lucrăm împreună şi vă doresc tot binele din lume!".

După încheierea scurtului său discurs, în acordurile Marşului de Întâmpinare interpretat de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate,  generalul-locotenent (rz.) a trecut formaţia în revistă, ca un gest final de rămas bun de la camarazii care i-au fost alături la Statul Major al Forţelor Terestre.