Campionat de şah, cros şi minifotbal la Piteşti

Campionatul de şah, cros şi minifotbal "Memorial maior Szilard Balogh", ediţia din 2015 – ziua 1

Soldatul Ştefan Hudrea, din lotul vâlcean, şi căpitanul Marian Dună, din Sibiu, au stabilit prima remiză din competiţie după un meci foarte strâns

În perioada 27-30 aprilie 2015, la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" se desfăşoară Campionatul de şah, cros şi minifotbal "Memorial maior Szilard Balogh", etapa pe Statul Major al Forţelor Terestre.

Loturile participante sunt din Centrul de Instruire pentru Tancuri şi Auto din Piteşti, Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici" din Râmnicu Vâlcea, Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană "Ioan Vodă" din Sibiu, respectiv Centrul de Instruire pentru Operaţii Speciale din Buzău.

Prima zi a campionatului a început cu sportul minţii, şahul. Aici, în prima rundă, la băieţi, s-au întâlnit soldatul Ştefan Hudrea, din lotul vâlcean, şi căpitanul Marian Dună, din Sibiu, care au stabilit prima remiză din competiţie, după un meci foarte strâns. De asemenea, tot la băieţi, maistrul militar clasa a III-a Alin Chele, din lotul buzoian, a obţinut o victorie categorică în faţa maistrului militar principal Gheorghe Bălan, care face parte din lotul-gazdă.  La fete, soldatul Maria Burz, din Vâlcea, a obţinut o victorie la timp în faţa elevei caporal Ghiulfidan Ablachim, din Sibiu, după ce a avut grijă să securizeze toate piesele sale de pe tablă, nelăsându-i acesteia nicio cale de mişcare.

Runda a doua i-a găsit faţă în faţă pe maistrul militar clasa a III-a Alin Chele şi pe căpitanul Marian Dună, primul dintre ei obţinând cea de-a doua victorie în această competiţie. După remiza obţinută în prima rundă, soldatul Ştefan Hudrea "a pus motoarele în funcţiune" şi a câştigat meciul împotriva maistrului militar principal Gheorghe Bălan. Fetele, căpitan Andreea Ghiţă şi soldat Maria Burz, au avut un meci strâns, în care orice era posibil.

Runda a treia a fost cea care a clarificat clasamentul. Maistrul militar principal Gheorghe Bălan a obţinut prima sa victorie, în faţa căpitanului Marian Dună, după ce şi-a adus un pion şi o tură în poziţii favorabile, iar apoi a putut finaliza partida cu regina. În acelaşi timp, soldatul Ştefan Hudrea a remizat, pentru a doua oară în acest campionat militar, cu maistrul militar clasa a III-a Alin Chele. Pe de altă parte, la fete, căpitanul Andreea Ghiţă a câştigat şi cea de-a doua sa partidă, în faţa elevei caporal Ghiulfidan Ablachim, consolidându-şi prima poziţie în clasament. Iată cum au arătat clasamentele individuale şi cel pe echipe la finalul celor trei runde:

 

Clasament şah masculin:
1. Maistru militar clasa a III-a Alin Chele – Buzău;
2. Soldat Ştefan Hudrea – Râmnicu Vâlcea;
3. Maistru militar principal Gheorghe Bălan – Piteşti;
4. Căpitan Marian Dună –Sibiu.

Clasament şah feminin:
1. Căpitan Andreea Ghiţă – Piteşti;
2. Soldat Maria Burz – Râmnicu Vâlcea;
3. Elev caporal Ghiulfidan Ablachim – Sibiu.

 

Cea de-a doua parte a primei zile s-a concentrat pe minifotbal, jucându-se nu mai puţin de patru dintre partidele programate. Astfel, primul meci i-a adus faţă în faţă, pe terenul sintetic, pe cei din lotul vâlcean şi pe cei din lotul buzoian. La fel ca şi la şah, prima partidă de minifotbal a competiţiei a adus un rezultat de egalitate. Cele două echipe au avut multe ocazii pe poartă şi şanse de înscriere, dar nu au reuşit să se desprindă nici în prima repriză şi nici într-a doua; scor final: 2-2. Iată că în cea de-a doua partidă s-au întâlnit echipele loturilor din Sibiu şi Piteşti. A fost un meci la fel de spectaculos, în care jucătorii ambelor echipe închideau foarte bine fiecare unghi, dar la pauză a ieşit în avantaj echipa sibiană, aceasta conducând cu 2-1. Fluierul celei de-a doua reprize a  mai adus trei goluri, dar sibienii şi-au păstrat poziţia de lider, scorul la fluierul final fiind de 4-2.

După o binemeritată odihnă, a urmat şi runda secundă la minifotbal şi Piteştiul a întâlnit Sibiul. Un meci care deja de la pauză a indicat câştigătorul partidei, piteştenii fiind conduşi cu 3-0. În repriza secundă, echipa sibiană a mai înscris de două ori, iar gazdele au reuşit să marcheze "golul de onoare", tabela de marcaj indicând scorul de 1-5 la finalul celui de-al treilea meci competiţional.

Prima zi de concurs s-a încheiat cu meciul dintre echipele celor din Vâlcea şi Sibiu. Dacă la pauză scorul era în avantajul vâlcenilor (1‑0), iată că în doar două minute (30 şi 31), sibienii au reuşit să întoarcă scorul în favoarea lor, marcând două goluri şi obţinând cea de-a doua lor victorie.

 

Prima rundă:
Vâlcea – Buzău 2-2 (1-1)
Sibiu – Piteşti 4-2 (2-1)

A doua rundă:
Piteşti – Buzău 1-5 (0-3)
Vâlcea – Sibiu 1-2 (1-0)

Cea de-a doua zi a competiţiei va aduce, pe lângă cea de-a treia rundă de minifotbal, o probă în plus: crosul.