1 Octombrie - Ziua Internațională a Medicului

Zeci de ani de pregătire continuă, sute de ore de studiu, mii de pacienți și vieți salvate. În cuvinte puține, cam așa s-ar traduce viața unui medic.

Medicul este acel om care își dedică trei sferturi din viață sau chiar mai bine învățării, iar cei mai mulți nu se opresc niciodată din a ști mai mult. Începând cu anul 1984, pe 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului.

Încercam să mă documentez despre această zi, în speranța că voi reuși să văd ce reprezintă pentru România acest lucru… sunt puțin dezamăgit… se vorbește foarte puțin despre această zi, comparativ cu ziua persoanelor vârstnice sau cu cea a muzicii, care se sărbătoresc anual, la aceeași dată. De ce am vrut să scriu despre medic? Pentru că este unul din principalii actori ai unui batalion dislocat în Afganistan, în cadrul misiunii Resolute Support, și vorbesc aici de Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts”.

Am avut ocazia să cunosc în primul rând un astfel de om, și în al doilea rând un medic… sau poate cele două sunt contopite; nu știu, dar așa cred.

Medicul batalionului de „Inimi Neînfricate” este la a patra misiune în Afganistan. A trăit salvându-i pe alţii din momente grele, într-un mediu în care la aproape fiecare pas se auzeau împuşcături, într-un loc în care oricând putea să îşi piardă viaţa. Recunoaşte că imaginile cu oameni răniţi sau muribunzi, pe care îi vedea zilnic, l-au afectat, dar a acceptat o astfel de „provocare”, aşa cum o numeşte chiar el, pentru că şi-a dorit să îşi ajute colegii, alături de care a împărţit şi bune şi rele, pe timp de pace.

Experiența dobândită de-a lungul misiunilor sale a făcut ca la această dată starea de sănătate a militarilor din batalion să fie una controlată și redusă la intervenții de rutină. Au fost și excepții, care parcă întăresc regula unui joc al destinului. S-a aflat la capătâiul militarilor implicați în incidentul din 15 septembrie, încercând alături de medicii americani stabilizarea unei situații dureros de complicată. Din păcate, cu tot efortul comun, un camarad s-a înrolat în armata Domnului. Pentru ceilalți doi, medicul român a pierdut nopți și zile, contopind profesionalismul cu dăruirea, ca într-un final să poată câștiga pariul pentru viață. 

Generalist la bază ca urmare a multor ani de studiu, medicul nostru este un exemplu de determinare și profesionalism caracteristic „Inimilor Neînfricate”, prin pașii făcuți pe drumul perfecționării către cea de-a doua specialitate. În puținele momente libere, pentru că în principiu e la dispoziția noastră cam 24 de ore din 24, gata să ne sprijine pentru orice mică văicăreală, medicul batalionului renunță la clipele de relaxare, pentru a mai studia puțin. În majoritatea timpului îl găsești cu o carte imensă în față, carte din care, mărturisesc cu sinceritate, nu înțeleg prea multe.

Răbdarea este o altă caracteristică a medicului militar ce ne însoțește pe perioada dislocării. Deși este un om cu o statură atletică, atunci când treci pragul infirmeriei se oprește din ce are de făcut și, cu o grijă aproape părintescă, ne ascultă pe fiecare, cautând să înțeleagă care ne este suferința și încercând să găsească cel mai rapid remediu pentru liniștea noastră.

Dacă în restul birourilor se fac analize, se pun la cale strategii, se anticipează acțiuni, se elaborează din timp planuri, în cabinetul medical totul se desfășoară  pe neașteptate. Durerea și suferința nu se anunță și nu se planifică. Ba mai mult, spre deosebire de activitățile dintr-un cabinet medical din țară, aici pacienții nu se programează. Medicul trebuie să fie capabil să răspundă „Prezent!” la orice oră din zi și din noapte.

„Faţă de medicina civilă, avem particularităţi în cadrul pregătirii noastre în specialitate militară. Medicina militară are o caracteristică specială. Noi aplicăm medicina într-un mediu operaţional foarte specific instituţiei pe care o deservim. Trebuie să fim pregătiţi în special pentru cazuistica de tip traumatic, şi nu numai. Pe lângă asta, trebuie să respectăm şi diferite proceduri. Trebuie să ne adaptăm procedurilor, astfel încât să îi ajutăm şi nu să îi încurcăm, să ne fim de folos unii altora...”.

Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, i-am zis medic Adrian Nicolae Jidovu. Pentru militari, el este locotenent-colonel și lucrează într-o structură centrală, dar înainte de toate … este medic; el este omul care a ales această meserie din dragoste pentru semeni.

                                                                                                                              ***

P.S. Nu am putut încheia acest material fără a vă informa despre starea de sănătate a celor doi militari răniți în data de 15 septembrie.

Ne spune însuși medicul detașamentului: „Referitor la starea de sănătate a celor doi militari implicați în incidentul cu VBIED, din data de 15 septembrie 2017, vă pot comunica că aceasta este din ce în ce mai bună.

Caporalul Ionel Toma a fost evacuat aerian la o facilitate medicală ROL 4 din Germania, unde este monitorizat 24 de ore din 24. Din punct de vedere medical, evoluția generală este favorabilă de la o zi la alta. Se preconizează că nu va rămâne cu niciun deficit fizic sau neurocognitiv.

În ceea ce priveşte celălalt militar, caporal Ionel Buzea, după ce a fost investigat clinic și paraclinic la facilitatea medicală ROL 3 din baza KAF, a fost preluat de echipa medicală românească pentru monitorizare și tratament. Parametrii funcțiilor vitale se situează în limite normale, însă, necesită încă o perioadă de câteva săptămâni de repaus, până la recuperarea completă”.

                                                                                                                            ***

Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment, misiunile continuă, aşa cum va continua şi povestea noastră, a „Inimilor Neînfricate”…

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


1 Octombrie - Ziua Internațională a Medicului
Publicat pe: 01.10.2017
Afişări: 135
Start la Alpiniada Vânătorilor de Munte - etapa de vară
Start la Alpiniada Vânătorilor de Munte - etapa de vară
Publicat pe: 20.09.2017
Afişări: 539
Plt. Ciprian Găină alături de un poliţist afgan
Portret de militar
Publicat pe: 02.08.2017
Afişări: 603
Interviu acordat de specialist Gizela Lupescu Sergentului Austin Majors din cadrul Centrului de operații media SG-17
"Getica Saber-17" - Oaspete la tine acasă
Publicat pe: 10.07.2017
Afişări: 498

Oamenii de lângă noi
Publicat pe: 03.07.2017
Afişări: 626
Cursuri în ... familie
Cursuri în ... familie
Publicat pe: 20.06.2017
Afişări: 3,089
Olimpiada de vară a sportului militar liceal, la final
Olimpiada de vară a sportului militar liceal, la final
Publicat pe: 24.05.2017
Afişări: 702

Citeşte şi:

Ceremonie militară de executare a transferului de autoritate între Batalionul 151 Infanterie şi Batalionul 280 Infanterie Mecanizată
Publicat pe 21.08.2017
În data de 20 august 2017, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de executarea transferului de autoritate...

Comentarii