Omul anului 2014 în Forţele Terestre Române

Omul anului 2014 în Forţele Terestre Române

Fotografie de grup cu laureaţii competiţiei "Omul anului 2014 în Forţele Terestre Române" şi ocupanţii locurilor 2 şi 3

Finala competiţiei "Omul anului 2014" s-a desfăşurat în cadrul unei gale special dedicate, unde a fost premiat personalul militar şi civil încadrat în structurile din compunerea şi subordinea Statului Major al Forţelor Terestre, care a contribuit la realizarea unei imagini pozitive a instituţiei, la nivel naţional şi internaţional.

Concursul "Omul anului" a fost inaugurat în Armata României în anul 2010 şi urmăreşte recompensarea valorii profesionale a personalului militar şi civil care contribuie la crearea unei imagini pozitive a instituţiei militare şi la creşterea vizibilităţii structurilor militare, la nivel naţional, la nivelul Alianţei sau pe plan internaţional. Competiţia este deschisă către toţi ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, studenţii şi elevii militari, gradaţii şi soldaţii profesionişti, personalul civil contractual din forţele terestre care, prin fapte, acţiuni sau lucrări elaborate au contribuit la creşterea prestigiului instituţiei militare.

În acest an, în forţele terestre, concursul "Omul anului" a fost organizat pe următoarele secţiuni:
1. Imaginea şi vizibilitatea Armatei.
2. Credinţă şi altruism.
3. Instrucţie şi luptă.
4. Diplomaţie şi informaţii.
5. Învăţământ, ştiinţă şi artă militară.
6. Sănătate şi sport.
7. Presă, film şi literatură.
8. Istorie, cultură şi tradiţii militare.
9. Soldatul universal.

În anul 2014  din Forţele Terestre Române au fost desemnaţi, pe secţiuni, următorii câştigători:

Imaginea şi vizibilitatea armatei

Locul I: plutonier Paul Marius Brăbiescu-Călinescu, din Batalionul 20 Infanterie

În anul 2014 plutonierul Paul-Marius Brăbiescu-Călinescu a participat şi a organizat mai multe concursuri sportive aplicativ-militare şi civile, atât în ţară cât şi în străinătate, obţinând rezultate foarte bune.

La Campionatul Mondial Militar de Orientare, Austria, a obţinut locul 11 cu echipa României din 28 de ţări aliniate la start, locul 25 individual la proba medie-distanţă din 185 de concurenţi înscrişi la start şi locul 10 cu ştafeta României din 28 de ţări înscrise la start.

De asemenea, a fost implicat în strângerea de fonduri pentru a trimite un militar rănit în teatrele de operaţii la Jocurile paralimpice din 2015.

Locul II: locotenent-colonel Daniel Vasile Burlacu din comandamentul Brigăzii 15 Mecanizate

Locotenent-colonelul Burlacu, în calitate de ofiţer de informare şi relaţii publice al Brigăzii 15 Mecanizate, a desfăşurat o activitate de comunicare publică foarte intensă, de generare continuă a ştirilor şi evenimentelor în contextul informaţional specific domeniului apărării.

Proiectele pe care le-a coordonat au vizat promovarea identităţii şi valorilor Armatei României, creşterea gradului de informare a populaţiei privind coordonatele procesului de transformare/ modernizare a sistemului militar, cu accent pe participarea la misiuni NATO, ONU, UE, precum şi stimularea interesului tinerilor pentru profesia militară.

Locul III: Cornelia Foca, Asociaţia Soţiilor de Cadre Militare din România, filiala Buzău

Proiectele pe care le-a coordonat doamna Cornelia Foca au vizat promovarea identităţii şi valorilor Armatei României, precum şi exploatarea oportunităţilor de mediatizare a activităţilor desfăşurate în ţară şi în străinătate de către asociaţie.

Cornelia Foca, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Soţiilor de Cadre Militare din România,  filiala Buzău, a organizat participarea asociaţiei în luna noiembrie 2014, la NATO Charity Bazaar (Cartierul General NATO din Bruxelles), în cadrul standului de prezentare a României.

Asociaţia condusă de domnia sa a organizat, de asemenea, spectacole şi tabere pentru copiii militarilor din garnizoană şi a intervenit pentru sprijinirea unor militari aflaţi în suferinţă.

Credinţă şi altruism

Locul I: caporal clasa a III-a Vasile Mihalcia, din Batalionul 812 Infanterie

Caporalul clasa a III-a Vasile Mihalcia s-a remarcat prin îndeplinirea atribuţiilor la un nivel foarte bun în cadrul misiunii multinaţionale executate în teatrul de operaţii din Afganistan.

Credinţa şi altruismul militarului au fost testate în seara zilei de 8 august 2014 când, pe timpul executării unei misiuni de patrulare, vehiculul în care se afla acesta a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, vehiculul sever avariat a fost proiectat într-un canal de irigaţie, apa năvălind în camera de luptă şi ameninţând vieţile militarilor năuciţi de suflul exploziei. Deşi afectat şi el de explozie, i-a scos din capcana morţii pe doi dintre camarazii lui, înainte ca apa să inunde întreaga maşină.

Locul II: preot militar Valentin Pâţâligă, din Batalionul 151 Infanterie

Premiul se acordă pentru competenţa dovedită în exercitarea atribuţiilor funcţionale şi mai ales pentru promovarea imaginii Armatei României în societatea civilă prin actele de caritate iniţiate şi organizate la nivelul unităţii cu diferite ocazii având ca beneficiari copii şi bătrâni bolnavi, copii defavorizaţi, veterani şi văduve de război.

Instrucţie şi luptă

Locul I: maior ing. Cătălin Săracu, din Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN

Sub conducerea ofiţerului, în anul 2014 au fost instruiţi peste 500 militari în domeniile EOD şi contra-IED care au acumulat cunoştinţe şi şi-au format deprinderi ce nu de puţine ori le-au salvat viaţa în medii operaţionale în care atacurile cu dispozitivele explozive improvizate sunt extrem de frecvent întâlnite.

A participat, ca specialist EOD, la numeroase acivităţi pentru testarea/ evaluarea diferitelor echipamente şi a executat activităţi pe linia politicilor, reglementărilor şi publicaţiilor specifice.

Locul II: căpitan Constantin Stanciu din Batalionul 26 Infanterie

Căpitanul Constantin Stanciu s-a remarcat pe timpul participării la misiunea "Compania de Protecţie a Forţei – KAF GDA", desfăşurată în teatrul de operaţii Afganistan. Pentru modul exemplar în care a planificat, coordonat şi condus misiunile în aria de responsabilitate a companiei a fost recompensat de către comandantul misiunii cu medalia "Bronze Star".

În aprecierea de serviciu întocmită la finalizarea misiunii, locţiitorul comandantului Bazei Aeriene Kandahar, colonelul John J. Moes, a elogiat activitatea căpitanului Stanciu Constantin şi a structurii comandate de către acesta.

Locul III: maior Alin Florin Marian, din Batalionul 812 Infanterie

Maiorul Alin Florin Marian a organizat şi condus pregătirea Companiei KAF GDA în vederea participării la misiunea de apărare apropiată a aeroportului din Kandahar, Afganistan.

În data de 21 mai 2014 a fost dislocat, împreună cu compania sa, în teatrul de operaţii din Afganistan. Aprecierile pentru activitatea desfăşurată de militar şi compania pe care acesta a comandat-o în teatrul de operaţii au fost excepţionale.

Diplomaţie şi informaţii

Locul I: colonel Vasile Cerbu, din comandamentul Diviziei 2 Infanterie "Getica"

În anul 2014 ofiţerul a prezentat două lucrări ştiinţifice în cadrul Conferinţei doctrinare a Statului Major al Forţelor Terestre şi a publicat opt studii de cercetare ştiinţifică, lucrări şi articole cu tematică specifică domeniului informaţii militare, în reviste şi buletine militare româneşti.

A contribuit la crearea unei imagini pozitive a colectivului de cadre al comandamentului Diviziei 2 Infanterie "Getica", la nivelul structurilor militare centrale, precum şi la nivelul comunităţii locale, prin abordarea şi mediatizarea unor teme de interes.

Învăţământ, ştiinţă şi artă militară

Locul I: profesor univ.dr.ing. Simona Miclăuş, din Academia Forţelor Terestre

Doamna profesor Simona Miclăuş este cadru didactic universitar al Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu". În anul 2014 a publicat 10 articole ştiinţifice în reviste de prestigiu, indexate în baze de date internaţionale.

Este membră în echipa de cercetare într-un important proiect naţional, care a fost adjudecat în competiţia naţională, la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu un buget de 1.250.000 lei.

Locul II: căpitan Paul Tudorache, din Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre

Căpitanul Paul Tudorache s-a remarcat prin punerea în practică a unei noi competenţe, cea interculturală, necesară formării militarilor din forţele terestre şi nu numai.

A participat activ la efortul general al cercetării ştiinţifice din cadrul NATO, la îmbunătăţirea nivelului interoperabilităţii forţelor militare multinaţionale, precum şi adaptabilităţii acestora în diferite zone de acţiune.

A publicat articole în reviste militare recunoscute, reprezentativ fiind studiul cu tema "Analiza binomului competenţă interculturală – eficienţa acţiunii militare în teatrul de operaţii din Afganistan".

Sănătate şi sport

Locul I: caporal clasa a III-a Ovidiu Mugurel Muţiu, din Batalionul 405 Sprijin Logistic

Caporalul Ovidiu-Mugurel Muţiu s-a remarcat prin participarea şi câştigarea unor competiţii sportive naţionale şi internaţionale, dintre care menţionăm: locul I la Campionatul naţional de orientare, la Campionatul naţional de ştafetă, la Campionatul naţional de orientare pe timp de noapte, precum şi alte numeroase clasări fruntaşe în competiţii militare, cu participare individuală sau pe echipe.

Locul II: sergent-major Sergiu Codrin Roman, din Batalionul 634 Infanterie

Sergentul-major Sergiu-Codrin Roman s-a remarcat prin participarea şi clasarea pe primele locuri la numeroase concursuri sportive militare, individual sau împreună cu echipa.

Locul III: plutonier-adjutant principal Fănel Miloş, din Batalionul 265 Poliţie Militară

Militarul a reuşit să obţină, an de an, premii şi titluri naţionale şi internaţionale. În anul 2014 a obţinut două titluri de campion naţional de master, individual canoe 200 m şi canoe dublu 200 m, la Campionatul de caiac - canoe, Bascov - Piteşti.        

Presă, film şi literatură

Locul I: maior Liviu Ioan Mureşan, din Batalionul 405 Sprijin Logistic

Maiorul Liviu-Ioan Mureşan s-a remarcat prin promovarea imaginii instituţiei militare în rândul populaţiei civile, participând activ la numeroase manifestări culturale.

A condus cenaclul literar "Nuanţe" al Cercului Militar Bistriţa şi actualmente este membru al cenaclului literar "George Coşbuc" din aceeaşi localitate.

A publicat mai multe volume de versuri şi proză.

Istorie, cultură şi tradiţii militare

Locul I: colonel Eduard-Constantin Efrimescu, din comandamentul Diviziei 1 Infanterie "Dacica"

În anul 2014 demersul de cercetare ştiinţifică al domnului colonel Efrimescu a fost centrat pe elaborarea de articole tematice dedicate zilelor armelor/ specialităţilor militare şi publicarea acestora în presa militară.

Obiectivul său a fost acela de a aduce în atenţia cititorilor subiecte interesante, în scopul de a le stimula interesul pentru cunoaşterea istoriei naţionale.

A publicat numeroase articole de specialitate în periodice militare.

Locul II: Cornelia Foca, Asociaţia Soţiilor de Cadre Militare din România, filiala Buzău

Doamna Cornelia Foca, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Soţiilor de Cadre Militare din România, filiala Buzău, a desfăşurat o activitate prodigioasă în domeniiile istorie, cultură şi tradiţii militare, prin organizarea a numeroase manifestări dedicate omagierii eroilor neamului.

Soldatul universal

Locul I: locotenent Alexandru Iulian Ilie, din Batalionul 313 Cercetare

Locotenentul Alexandru-Iulian Ilie s-a remarcat în data de 12 martie 2014, pe timpul executării unei misiuni de patrulare. Atunci plutonul său a descoperit un insurgent care "planta" un dispozitiv exploziv improvizat. Aplicând procedurile de cercetare a zonei, a mai fost capturat un alt insurgent, s-au descoperit materialele explozive artizanale şi s-au obţinut informaţii deosebit de utile acţiunilor militare.

Acţiunea condusă de locotenentul Alexandru Ilie a avut ca rezultat prevenirea producerii de victime în rândul coaliţiei şi a populaţiei din zonă.

Locul II: plutonier-major Gabriel Morariu, din Batalionul 265 Poliţie Militară

Plutonierul-major Gabriel Morariu a participat la numeroase misiuni specifice poliţiei militare pe teritoriul naţional, precum şi în teatrele de operaţii, dând dovadă în permanenţă de profesionalism şi determinare.

Prin acţiunile sale, subofiţerul a reuşit să demonstreze că nivelul său de pregătire este excepţional, fapt pentru care a fost recompensat cu mai multe distincţii militare româneşti şi străine.

Locul III: sergent Adrian Coşug, din Batalionul 817 Artilerie

Pe parcursul anului de instrucţie 2014, sergentul Adrian Coşug a obţinut rezultate remarcabile în cadrul subunităţii, în urma cărora a fost selecţionat şi a participat la competiţia "Subofiţerul anului". La etapa pe baterie şi pe batalion a fost clasat pe primul loc, iar la etapa pe brigadă s-a clasat pe locul II.

În cadrul exerciţiilor tactice în teren a obţinut rezultate foarte bune la tragerile artileriei.